L’ELIMINACIÓ DE LA CHAMPIONS

Xavi també es frustra amb el Barça

El desastre de Munic legitima el tècnic a prendre decisions. I l’obliga a prendre decisions urgents. Mentre no arribin reforços al gener, si arriben, Xavi ha de reactivar l’equip malgrat les limitacions futbolístiques que té.

Xavi també es frustra amb el Barça

FCBARCELONA

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Xavi va jugar 17 vegades la competició europea amb el Barça, i no sempre va ser la Champions. Només va ser campió en cinc. Va conèixer més amargors que alegries. El seu debut com a entrenador comença exactament igual com van començar les seves experiències com a futbolista: eliminat de la Champions i amb la caiguda de consol a l’Europa League, abans la UEFA.

No només això. Xavi va participar en els sis partits amb aquell Barça de Van Gaal, que va sucumbir en la fase de grups amb dues victòries (contra el Brondby; ara contra el Dinamo de Kíev), dos empats (amb el Manchester United, tots dos de 3-3) i dues derrotes contra el Bayern Munic. Van ser més dignes aquelles (0-1 i 1-2) que les dues d’aquesta temporada.

La primera se la va menjar Ronald Koeman; la segona ha sigut sencera per a Xavi, que no ha aconseguit canviar la dinàmica que seguia l’equip amb l’holandès. Un altre 3-0 per deixar-li clar que no fa miracles. Però ja s’ha fet una composició de lloc.

Alliberar fitxes i salaris

Alliberar fitxes i salarisDesprés d’un mes a Barcelona –es va presentar el 8 de novembre– ha arribat a diverses conclusions que ha compartit amb Joan Laporta: la plantilla necessita reforços amb urgència. No els rebrà si no es produeixen baixes abans per alliberar fitxes i obligacions de pagament (és a dir, rebaixar el límit salarial). Per exemple, que futbolistes com Philippe Coutinho, Samuel Umtiti i algun més acceptin un traspàs perquè juguin en un altre equip els minuts que no jugaran mai al Barça. El president va acudir a l’entrenament a la tornada de Munic, però la xerrada amb l’entrenador ja es va produir a l’avió.

«És un clatellada per a mi com a entrenador», va reconèixer Xavi uns minuts després que es consumés la catàstrofe. El tècnic estava commocionat per la derrota que enviava el Barça a la humiliació de disputar l’Europa League per la seva incapacitat per millorar l’equip i els resultats. Sense excuses, es va topar de morros amb «la realitat, la dura realitat».

I aquesta realitat no és només el descens a la segona competició europea, on l’esperen rivals similars als que l’han expulsat de l’elit. La «dura realitat» és que s’ha adonat que el Barça, el seu Barça, no va competir amb el Bayern. Ni va poder activar els seus jugadors ni va saber estimular-los perquè donessin el límit de les seves facultats.

El titular ‘quedabé’

La frustració es va apoderar del tècnic, impotent per no haver suscitat la ràbia i l’orgull dels seus pupils. El «ganivet entre les dents» que havien d’ensenyar Gerard Piqué i els companys va ser la repetició d’un vell tòpic, el titular quedabé que caduca en unes hores. Xavi s’enrabiava per dins per no haver utilitzat les eines adequades per revertir la situació. Ni les té. Cap jugador blaugrana seria titular en l’actual Bayern.

L’entrenador va parlar de les «moltes circumstàncies» que han conduït el Barça a la decadència, però no va eliminar la quota de responsabilitat que li correspon. En cinc partits només ha sumat dos triomfs: l’1-0 de penal davant l’Espanyol i l’«afortunada» victòria contra el Vila-real. L’equip ha marcat quatre gols. N’ha encaixat cinc. Tres del Bayern, que van sepultar el Barça.

Competir millor

«Sincerament, m’esperava competir millor amb el Bayern, però han sigut superiors i millor equip que nosaltres», va reflexionar, utilitzant acuradament «han sigut» en lloc del «són superiors» que suposa l’implícit reconeixement d’inferioritat. Una inferioritat assumida, no obstant, pel barcelonisme. «Ens falten moltes coses que hem de canviar. Hem de ser honestos».

Notícies relacionades

Els canvis, no obstant, no podran ser tan radicals com demanden les necessitats de l’equip, amb el club ofegat pel deute que va deixar Josep Maria Bartomeu i asfixiat pel límit salarial que impedeix renovar la plantilla fitxant i fent fora jugadors. Cal sumar-hi els cinc lesionats, tres d’ells davanters (Ansu Fati, Sergio Agüero i Martin Braithwaite) que pal·liarien l’esfereïdora falta de gol, minva principal d’aquest Barça corroborada a Munic (quart partit sense marcar), en la sisena jornada de la Champions, en què Antoine Griezmann va fer un gol i una assistència i Lionel Messi en va marcar dos gols. 

Cap dels lesionats estarà a punt fins al gener. Va quedar descartada la participació de Jordi Alba i Memphis Depay per enfrontar-se diumenge a l’Osasuna. El punt d’inflexió no començarà fins al 2022. Després de la visita a Pamplona, vindrà l’Elx al Camp Nou (18 de desembre) i se saldarà el partit pendent de Sevilla (dia 21).