CHAMPIONS LEAGUE

Derrota a Munic, cop econòmic, crisi reputacional

La ràpida eliminació del Barça de la Champions engoleix el club en un nou forat econòmic i el submergeix en una crisi reputacional

Derrota a Munic, cop econòmic, crisi reputacional
3
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

L’hivern blaugrana es va fer més fred i depriment sota la copiosa neu de Munic. De res va servir l’espelma que Joan Laporta va encendre a la catedral de la capital bavaresa abans del partit, recurs desesperat del desventurat. Els miracles de la fe, amb aquest Barça, no existeixen. No importa si va competir bé o malament en la nit en què es jugava la pell europea. La realitat és que el club s’endinsa amb tot el cos en un forat fosc. 

Eliminat de la Champions en la fase de grups, una cosa insòlita en gairebé 20 anys, per un Bayern immisericordiós i brutal, ara li toca readaptar un pressupost dissenyat amb un criteri més optimista que científic. Com se sap, el Barça tenia consignats 20,2 milions d’euros directes de la UEFA per arribar als quarts de final. Finalment, ni vuitens. 

Així que a la decepció esportiva es pot afegir una plantofada financera i, de postres, una crisi reputacional. Europa parlarà avui del declivi barcelonista, un pendent pronunciat que va començar el 2015, després de la Champions de Berlín que va salvar la presidència de Bartomeu, i que topa de cara amb l’Europa League, la segona divisió europea. Per a Laporta suposa un ‘déjà vu’: el 2003, el seu primer any de mandat, es va trobar l’equip disputant la Copa de la UEFA. Dies que semblaven que no tornarien, i aquí estan, en temps de somieig de Superlliga.

El forat de 20,2 milions s’engrandeix amb tot allò que es deixarà d’ingressar per cada partit europeu al Camp Nou, és a dir, euros esvaïts de la venda d’entrades, samarretes o restauració. Bartomeu va estimar en una ocasió que un dia de Champions reportava a les arques del club uns 6 milions d’euros. A qui li sembli poca cosa, que tingui en compte que la setmana vinent l’equip, enmig de la Lliga, es desplaçarà a l’Aràbia Saudita a disputar un amistós a canvi de tres milions d’euros. Només avançant molt a l’Europa League, el títol de la qual reportaria 14,9 milions, a més de classificació directa a la Champions, podria tapar-se part del clot.

Nous espònsors 

No s’acaben aquí les pèrdues. El Barça baixarà posicions en el rànquing de l’anomenat Market Pool, que dictamina per mèrits les quantitats que reparteix la UEFA a cada club. Menys ingressos, doncs, de cara al curs vinent. 

I a partir d’aquí convé analitzar l’impacte que aquesta eliminació i el desgast reputacional tindrà en la negociació de patrocinis. Ara mateix la directiva busca un nou espònsor que substitueixi Rakuten del frontal de la samarreta i un altre per al cognom del Camp Nou. 

Marc Menchén, del portal 2Playbook, que analitza el vessant financer del futbol, expressa escepticisme sobre la capacitat del club d’atraure el nivell d’inversions que pretén. «Les marques veuen que l’equip està fora de la Champions i va setè a la Lliga i poden dir: “¿I aquests em demanen 55 milions per la samarreta?”».

Menchén recorda que el club té un pressupost «agafat en pinces que LaLiga encara no ha aprovat», amb unes previsions no complertes en el tema del ‘corporate’, en patrocinis i en unes retallades salarials dels futbolistes encara per tancar. 

Si s’escolta Laporta no s’ha de témer res. «Hi ha companyies que ens estan oferint més que Rakuten», va dir a TV-3 fa uns dies sobre un acord que espera anunciar ben aviat.

El recolzament a Xavi

Laporta va indicar que les marques han tornat a trucar a la porta del Barça. «A l’estiu sí que vam notar que hi havia inversors que es feien enrere. I vam pensar: “Mira, l’efecte Messi del que sempre hem parlat”. Però ara notem que el Barça post-Messi també és atractiu».

Notícies relacionades

Ho va dir abans de consumar-se aquesta desoladora eliminació, que no compromet el projecte de Xavi. «Quan les coses es torcin tindrà el nostre suport», va dir el president en la presentació del tècnic. 

Tragèdia majúscula ja seria quedar fora de les places que donen dret a disputar la Champions la temporada que ve. ¿Quant temps més es necessitaria per sortir del forat econòmic? ¿I quins jugadors voldrien venir a un club amb unes perspectives semblants? ¿Segur que Xavi sentiria el ferm suport presidencial? Falten moltes espelmes per encendre.