«ENS REFORÇAREM A L’HIVERN», DIU LAPORTA

El pla del Barça per fugir de la crisi

El pla del Barça per fugir de la crisi

FCBARCELONA

4
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

El Barça té un pla per fugir de la decadència en què viu des de fa mesos. Però no és un pla gens fàcil d’executar, com revela el president Joan Laporta, perquè ara mateix es troba en una situació de bloqueig total, incapaç de sortir al mercat d’hivern escanyat pel límit salarial que li fixa la Lliga de Futbol Professional.

Però fa setmanes que els executius de l’àrea esportiva blaugrana, liderats per Mateu Alemany, director de futbol, dissenyen el full de ruta que es posarà en marxa coincidint amb el final del 2021 i el partit del Barça al Sánchez Pizjuán contra el Sevilla. Xavi, que un mes després de la seva arribada al Camp Nou ha comprovat i patit a la Champions l’«això és el que hi ha» denunciat al seu dia per Koeman, és part fonamental d’aquest pla.

L’equip necessita reforços, sobretot en la davantera. «Volem fer-ho a l’hivern i ho aconseguirem», va avançar Laporta en un vídeo de tot just 34 segons. El Barça tindria capacitat financera per emprendre els fitxatges, però ara no els pot fer. ¿Per què? Perquè incompliria el límit salarial.

Això obliga a prescindir dels salaris més alts (Coutinho i Umtiti són els exemples més clars) de jugadors que no entren en els plans de Xavi. Ja ho va intentar en la primera onada, amb la sortida de Messi i Griezmann l’estiu passat, però no ho va aconseguir.

430 milions de cost salarial

Ara el club torna, fent servir totes les opcions possibles (cessió pura, assumir una part de la cessió i fins i tot una rescissió del contracte, cosa que resulta molt complexa), a obrir la porta de sortida a aquests futbolistes que són un llast per al cost salarial de la plantilla. Amb Messi i Griezmann era de 570 milions d’euros, el 50% més que el segon club que millor paga del món. Sense Messi ni Griezmann, el cost actual és de 430 milions, cosa que manté el Barça com el número u del rànquing.

La sortida de Griezmann cap a l’Atlètic l’últim dia del mercat d’estiu va permetre, almenys, que el Barça alliberés la segona fitxa més cara. Uns diners utilitzats després en la renovació de Pedri i Ansu Fati, a més de tenir liquiditat per poder pagar la clàusula de Xavi, incloent el salari del nou tècnic i el seu nombrós grup de treball.

La junta de Laporta està atrapada per l’herència rebuda de Bartomeu, amb contractes creixents dels futbolistes a partir del 2021, coincidint amb què havia de ser el seu final de mandat, que contenen, a més, clàusules tan assequibles i de fàcil compliment que són, en realitat, una part del fix pactat al seu dia. 

Missatges de la nova era

La segona onada serà la hivernal, obrint la porta a diversos jugadors. Tot i que, de moment, ni tan sols es pot inscriure Dani Alves, amb un salari baixíssim i supeditat al rendiment que ofereixi al camp. Amb aquesta segona onada no només es busca alliberar la imprescindible massa salarial requerida per fitxar sinó que és el primer missatge de la nova era anunciada a Munic. 

No serà l’últim. La idea del club és donar a l’entrenador els recursos a dalt per trencar el desacord amb el gol i després portar a terme una profunda remodelació l’estiu que ve. Serà la tercera i més profunda onada de canvis, en què ningú, més enllà dels actius joves (Ansu Fati, Pedri, Gavi, Nico...), està fora de perill. 

Tots sota la lupa

Notícies relacionades

No hi haurà intocables en aquest canvi que ha dissenyat el Barça, supeditat, per descomptat, al rendiment que ofereixin Ter Stegen i Frenkie De Jong, per exemple, en el segon i decisiu semestre del curs. Tots estan sota la lupa de Xavi, que serà la veu principal de la remodelació, però no qui prendrà la decisió final, obligat el club a no fallar en l’elecció dels reforços, i més en vista de les últimes experiències de l’hivern. 

No es fitxarà per fitxar. I abans que arribi cap nou jugador n’han de sortir alguns del vestidor del Camp Nou, on la plantilla, segons recorden des del club, ha viscut un notable descens en el seu rendiment coincidint amb un augment en el cost. Es buscaran solucions imaginatives, recalca Laporta, per desbloquejar una situació tremendament complexa convertint-se en actor actiu del mercat d’hivern. A partir del 22 de desembre començaran a passar coses. I la porta de sortida s’obrirà fins al 31 de gener. I a l’estiu, la gran remodelació.