REFORMULACIÓ DE L’‘ESPAI BARÇA’

¿Per què el Barça es planteja jugar en el Johan Cruyff?

Les preguntes i respostes que provoca el possible trasllat del Barça al seu segon estadi durant la construcció del Nou Camp Nou

¿Per què el Barça es planteja jugar en el Johan Cruyff?

FCBARCELONA

5
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Barça té un estadi vell –el Camp Nou va ser inaugurat el setembre del 1957– que li cau a trossos. Literalment. I un projecte de remodelació, impulsat per la junta de Bartomeu el 2016, que fixava el 2021 com la data d’obertura del Nou Camp Nou. Però, de moment, no ha entrat ni una sola grua per reformar-lo.

La nova directiva de Laporta necessita demanar 1.500 milions d’euros per posar en marxa el projecte immobiliari més gran dels últims 64 anys del club, que obliga fins i tot a una mudança temporal. «Quan comencin les obres del nou Camp Nou, l’opció que té més força és la d’anar a l’Estadi Johan Cruyff. Només seria per un any. Hem pensat a ampliar-lo, amb una capacitat per a 50.000 persones», va revelar el president en una entrevista concedida a RAC-1.

¿Què busca el club amb l’‘Espai Barça’?

«És un projecte fonamental per a la viabilitat del futur», afirma Laporta, i recorda que el Barça «va tard» respecte als clubs amb qui competeix. L’Atlètic té un estadi nou. El Madrid ja juga en el nou Bernabéu i en el Camp Nou no hi ha ni rastre de modernitat.

«El nou estadi és un generador d’ingressos espectacular. Portarà nom per treure el màxim d’ingressos possibles», va proclamar el dirigent, indicant, a més, que «l’Espai Barça pot tenir un impacte per a la ciutat com van tenir al seu dia els Jocs Olímpics de Barcelona. Ens convertirem en una referència mundial d’oci, amb un estadi futurista, modern i sostenible».

¿Per què l’Estadi Johan Cruyff?

És l’opció domèstica, idèntica a la que va fer servir el Madrid quan aixecava el Bernabéu i jugava a la ciutat esportiva de Valdebebas durant l’època de la pandèmia. D’aquesta manera, el Barça s’estalvia els gairebé 20 milions d’euros que li podria demanar l’Ajuntament de Barcelona per la cessió de l’Estadi Olímpic de Montjuïc, on també hauria de fer reformes en un camp que no és seu.

A la campanya electoral, Laporta defensava la via de l’Estadi Olímpic, però ara ha verbalitzat que «l’opció d’anar a l’Estadi Johan Cruyff és la més viable».

¿Quin serà el nou aforament del Johan Cruyff?

Augmentar l’aforament del Johan Cruyff, que és ara de 6.000 espectadors, a gairebé 50.000, tot i que després Laporta va precisar que la xifra final podria estar entorn de les 40.000 persones. Ho hauria de fer amb una estructura provisional de graderia, obligant fins i tot a aixecar l’actual coberta de l’estadi on juguen el Barça B i el Barça femení, equips amb els quals es compartiria l’ús del camp. «Serà una filigrana, però una filigrana segura», va pregonar Laporta.

¿Quant temps durarà la mudança?

Un any duraria el trasllat. «Durant una temporada el Camp Nou estarà tancat per fer la coberta i muntar-la», va anunciar el president. El Bernabéu, per exemple, va estar tancat des de març del 2020 a setembre del 2021. Les obres seran actives paral·lelament a l’activitat esportiva tret d’aquell període per garantir la seguretat dels espectadors. 

¿Com afectarà els abonats?


No tots els abonats (més de 80.000 socis) podran acudir als partits per la menor capacitat del recinte, i el que el club planeja, com va dir Laporta, és «fer una rotació». Considera la directiva del Barça que és molt millor tancar el nou Camp Nou durant un any per agilitar al màxim les obres i no cohabitar durant dos o tres temporades com s’havia pensat en el projecte de Bartomeu. «Els socis entendran perfectament la situació», va dir el president.

¿Quines dificultats hi haurà en el trasllat?

Es tracta d’una obra complexa perquè requereix, a més, l’aprovació de l’ajuntament de Sant Joan Despí, i obliga a instal·lar unes grades supletòries per a 40.000 persones en una parcel·la de 26.811 metres quadrats que reuneix també el problema, com va admetre Laporta, «de la mobilitat i l’aparcament». Més que l’obra arquitectònica per si mateixa.

Els problemes d’accés es deuen que no hi ha gaires vies de transport públic de manera directa i pròxima. El TramBaix, que acaba precisament al costat de la ciutat esportiva del club blaugrana, és la més ràpida. A més, la instal·lació tan sols té actualment 700 places de pàrquing i ocupa una superfície limitada per la ciutat esportiva i edificis residencials.

¿Quan començaran les obres del nou Camp Nou?

A l’estiu del 2022 si tots els tràmits no pateixen cap inconvenient burocràtic. Laporta va recordar que el projecte de Bartomeu, el cost inicial del qual era de 600 milions i després de 825, «va quedar obsolet, i hi han introduït millores» per convertir el nou estadi «en la joia arquitectònica del pròxim segle». Els retocs no afecten substancialment l’estètica de l’estadi tal com va ser dissenyat pels arquitectes.

¿Quan s’acabaran?

«La idea és que durin tres anys. Potser, quatre», va avançar Laporta, que ja ha vist les maquetes del nou temple blaugrana. «A mi se’m va posar la ‘gallina de pell’ quan me’l van presentar», va dir el president utilitzant un terme de Cruyff. En els plans inicials de Bartomeu, l’estadi s’hauria d’haver estrenat aquest any. Continua dret. Com el Palau. Només s’ha enderrocat el Miniestadi.

¿Com es finançaran les obres?


Els càlculs de la junta estimen que remodelar el Camp Nou costarà entre 800 i 900 milions i el Palau Blaugrana més de 300, més l’edificació de tot el campus de les actuals instal·lacions a Barcelona i Sant Joan Despí. El pla és demanar a l’Assemblea que doni permís per sol·licitar un crèdit de 1.500 milions. És el quart punt de l’ordre del dia.

«Intentaré convèncer els socis», va dir Laporta. ¿Com? L’Espai Barça és una necessitat econòmica i esportiva, «fonamental per al futur del club» i la junta conservarà intacte el control i la presa de decisions, exposarà. «L’inversor no serà cap contrapoder», garanteix el president, «confien en nosaltres».

¿Com es pagarà el crèdit?

El préstec no es tornarà fins que els treballs hagin culminat i les instal·lacions «comencin a generar ingressos» i només una part d’aquests beneficis seran de l’inversor. Goldman Sachs ja coneix el projecte i és una de les entitats que podria aportar aquests 1.500 milions.

Laporta va apuntar que hi ha converses amb altres inversors interessats. L’augment de l’aforament de l’estadi (de 98.000 a 110.000 persones) i la venda de llotges privades, juntament amb l’ampliació del Palau i el seu ús en tota mena d’espectacles generarà aquest plus d’ingressos. El Barça vol que les instal·lacions funcionin els 365 dies de l’any.

Temes:

Barça