LA CRISI BLAUGRANA

L’autòpsia de la ruïna del Barça

Ferran Reverter, el CEO del Barça, detalla la «nefasta gestió» de Bartomeu, amb 1.350 milions de deute, fitxatges inassumibles i ombres d’actuacions sospitoses.

L’autòpsia de la ruïna del Barça

Maite Cruz

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fitxatges inassumibles, massa salarial impagable, cobraments anticipats, pagaments ajornats, comissions desproporcionades, factures trossejades, pagaments a periodistes, projectes irrealitzables, Camp Nou ruïnós, números ficticis, valoracions inexactes, ‘mails’ esborrats, incompliments contractuals...

El Barça era la casa del terror.

Era perquè la nova junta que va entrar el 7 de març, la junta de Joan Laporta, ha descrit la caòtica situació del club a l’arribar amb paraules i adjectius, com si no hagués sigut il·lustratiu que el Barça presentés unes pèrdues de 481 milions de la campanya anterior per a un deute total de 1.350 milions.

«Assumim una entitat en una situació de fallida comptable. Si el Barça fos Societat Anònima Esportiva (SAE) hauria sigut causa de dissolució; a l’abril no podia continuar operant perquè no hi havia diners a la caixa»

Ferran Reverter / CEO del FC Barcelona

Era perquè el nou CEO de l’entitat, Ferran Reverter, va assegurar ahir, a l’exposar els detalls de la due dilligence encarregada, que aquesta directiva «té un pla, i és un pla que té molta credibilitat», va dir, basant-se que han trobat inversors interessats a col·laborar amb el Barça per aixecar-lo de la ruïna moral i econòmica que va llegar com a herència Josep Maria Bartomeu i Floreta i els seus col·laboradors.

«Assumim una entitat en una situació de fallida comptable. Si el Barça fos Societat Anònima Esportiva (SAE) hauria sigut causa de dissolució; a l’abril no podia continuar operant perquè no hi havia diners a la caixa», va començar a explicar Reverter, ufà de portar a terme «un exercici de transparència» que «poques vegades es veu en un club esportiu» durant 98 minuts, en presència de directius de Laporta, assessors, executius i un col·laborador extern com José Elías, un dels principals avaladors, i amo d’Audax, empresa d’energies renovables.

«Caos, desordre, improvisació...»

Sis mesos han tardat a exposar i compartir el «caos, desordre, improvisació, desgovern, descontrol» que va distingir la direcció predecessora, perquè, a l’entrar a les oficines, «faltava documentació».

Directius i executius treballaven, segons Reverter, amb ordinadors personals, entre els quals es traspassaven la informació i després es va procedir «a l’esborrament de desenes de correus electrònics», amb la qual cosa no existeix constància ni justificació de moltes «activitats» anteriors malgrat que durant un temps va compartir la seva funció amb Òscar Grau, el CEO anterior. Bartomeu va dimitir a l’octubre i les eleccions es van retardar fins al 7 de març. 

«Puc constatar que ha sigut una gestió nefasta», va admetre Reverter, sense inclinar-se entre la mala fe o la incompetència per jutjar l’herència rebuda. L’opacitat ha retardat les explicacions, però no evitarà conseqüències més greus que la simple crítica pública dels exgestors. «El deute financer ha passat de 159 milions a 673 i no va passar per l’assemblea», va deixar anar l’executiu.

«El deute financer ha passat de 159 milions a 673. Ha augmentat en 500 milions i això no va passar per l’assemblea»

Ferran Reverter / CEO del Barça

‘Forensic’ per trobar proves

En aquest sentit, després de les due dilligence, es va encarregar un forensic, una investigació interna per la qual es revisarà contracte per contracte, fonamentalment en les compres i a l’Espai Barça, per trobar proves de possibles despeses irregulars i/o delictes que derivin en accions judicials. Reverter només va revelar que s’havien detectat pagaments a periodistes «des del club i des de la federació de penyes». No va donar noms. Ni els va donar dels comissionistes que van obtenir pagaments «d’entre el 20 i el 33%» en intervencions «quan el més normal oscil·la entre el 5 i el 10%». 

Notícies relacionades

«Compraven jugadors sense saber si podien pagar-los», va denunciar Reverter sobre la falta de planificació en el funcionament intern amb Bartomeu. Les adquisicions de Coutinho i Griezmann van ser clars exponents d’aquesta nul·la previsió: «Ens llancem a l’Espai Barça, la inversió més important de la història alhora que la compra esbojarrada de jugadors».

La imponent decrepitud del Barça, que el dia 17 afronta l’Assemblea de Compromissaris, té solució. Igual com Laporta, el màxim executiu blaugrana va fer un cant a l’optimisme i a la capacitat de resiliència de l’entitat. Ells esperen obtenir beneficis aquesta temporada i la recuperació completa en cinc anys, sense la conversió en SA i sense demanar derrames als socis.