EL RELLEU A LA BANQUETA

Laporta madura el fitxatge de Xavi

El president s’inclina per elegir l’exfutbolista blaugrana per substituir Koeman quan es presenti l’oportunitat

A1-121201599.jpg

A1-121201599.jpg / JORDI COTRINA (EPC)

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Joan Laporta ha debilitat Ronald Koeman amb les seves paraules i Ronald Koeman ha debilitat Joan Laporta amb els seus resultats. La conseqüència és que no continuaran junts. En la ruptura manarà la jerarquia. El president, elegit al març pels socis, seguirà en el seu càrrec i l’entrenador, fitxat per Josep Maria Bartomeu l’agost del 2020, haurà d’anar-se’n.

La incògnita és saber quan es produirà l’escissió. L’expectativa més optimista era que ocorregués al final de la temporada si l’equip exhibia certa regularitat en l’exigència de bon joc i resultats que se li demandava. Està descartada. El relleu sembla imminent, tot i que els dos van mantenir una xerrada amistosa a l’avió de tornada de Cadis, segons van difondre fonts oficials de l’entitat. Va ser amistosa malgrat el decebedor 0-0 que no va indicar cap indici de reacció en l’equip. Ni en qualitat del joc –el Cadis va xutar a gol el doble d’ocasions que el Barça, 13 a 6– ni en el resultat. Era el tercer partit sense guanyar, després de la humiliant derrota davant el Bayern i l’escassíssim empat a casa amb el Granada.

Qüestió de temps

Qüestió de tempsLa destitució de Koeman depèn de dos factors, un de primordial: l’elecció del substitut i l’acord amb ell. Importa també el do de l’oportunitat. El calendari la brinda per a la pròxima aturada de seleccions, que s’iniciarà a partir del 3 octubre, l’endemà que el Barça hagi jugat contra l’Atlètic al Metropolitano. Fins aleshores, l’equip rep diumenge el Llevant (16.15 h) i dimecres visita el Benfica en la segona jornada de la Champions, un duel crucial.

Xavi Hernández era i és el candidat més gran de la immensa majoria dels pròxims a Laporta perquè reuneix gairebé tots els factors que el condueixen de tornada al Camp Nou, ara en tasques tècniques. Però a ulls de Laporta li fallava una virtut, segons va verbalitzar: la falta d’experiència. El president va callar un altre motiu: era l’entrenador de Víctor Font. Més que l’entrenador, ja que el precandidat va haver de fer un buit per mantenir Koeman, era el mànager general de l’organigrama futbolístic.

«Penso que Xavi ha de tenir una mica més de recorregut abans. Ara el club requereix experiència», va al·legar Laporta el febrer, en plena campanya electoral, de l’exfutbolista egarenc, entrenador de l’Al-Sadd de Qatar des del 2019. Aquest ha sigut el principal argument de Laporta per no trucar a Xavi fins ara, amb qui l’uneix una gran amistat. El president defensava la seva oposició a apostar per ell amb l’excusa que estava Koeman d’entrenador i calia respectar-lo per la condició de referent històric del club.

Laporta va deixar passar l’oportunitat de l’estiu confiant que Koeman mantindria el bon to de l’equip. I l’entrenador no ho ha aconseguit. Privat, sense oblidar-ho, dels dos principals golejadors de la plantilla. El Barça ha hagut de prescindir de Messi i Griezmann sense rebre res més a canvi que el mer estalvi de les seves fitxes per l’aberrant deute deixat per Josep Maria Bartomeu: 1.350 milions d’euros.

Sense joc ni resultats, Laporta ja no té arguments per sostenir Koeman. El mercat ofereix poques alternatives vàlides al que busca el Barça, que és un entrenador amb projecte, no un simple recanvi per acabar la temporada. Projecte, garantia de bon futbol i gols. Gairebé res. El nou tècnic serà el que vol el president i ja no podrà escudar-se en defensar una cosa heretada. Serà la seva primera gran elecció esportiva.

El candidat Robert Martínez

Notícies relacionades

La candidatura de Robert Martínez, amb contracte en vigor amb Bèlgica, a la qual vol dirigir en el Mundial de Qatar-2022, és una de les principals opcions que maneja la dirigència del Barça. Se sosté amb l’excel·lent trajectòria de Bèlgica en els últims tornejos internacionals i per ser l’aposta també de Jordi Cruyff –exmembre de l’organigrama tècnic de Font, per cert, incorporat per Laporta al club– amb qui guarda una estreta amistat des que eren els dos jugadors a Anglaterra, Martínez al Wigan i Cruyff al Manchester United.

«Ens truquem freqüentment. La meva relació amb Xavi, el màquina, és molt bona», assegurava Laporta a la campanya electoral. Continua sent bona, però la freqüència ha baixat a índexs mínims. «Amb Laporta tenim molta sintonia. Ha sigut el millor president que he tingut en el Barça», va dir Xavi Hernández en una entrevista amb El Periódico quan es va trobar en el dilema entre Laporta i Font.