ACTUALITAT BLAUGRANA

Laporta i Koeman, una història sense amor

L’estat de la relació entre el president i l’entrenador no acaba de desaparèixer de l’actualitat barcelonista. Les intervencions des dels entorns respectius sembla que compliquen públicament la convivència

Laporta i Koeman, una història sense amor

FCB

5
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

Joan Laporta i Ronald Koeman no es coneixien abans que s’encengués la metxa de la prolongada campanya electoral. Havien coincidit fa molts anys en una festa a casa de Johan Cruyff a què l’actual tècnic blaugrana va acudir amb la seva dona. Es van saludar, però poc més. Laporta ha conegut a través de Cruyff nombrosos holandesos al llarg de la seva vida. No obstant, malgrat el seu pas per la presidència, Koeman no era un d’ells. 

Sense aquesta proximitat personal, de seguida va poder, sense incomodar-se gaire, dubtar sobre l’elecció de Josep Maria Bartomeu. Res del que procedís del seu antecessor podia ser bo. I, no obstant, Laporta va començar a mirar amb millors ulls Koeman a mesura que va avançar la temporada. Li va reconèixer que havia dignificat el club en un període de turbulències màximes i en què no hi va haver president; li agradava el seu caràcter, semblant al seu en això d’anar de cara, i li arribaven bons informes des del vestidor.

Aquest diari va entrevistar Laporta el dia després del trepidant 3-0 al Sevilla a les semifinals de Copa. Va significar el seu retorn a la llotja –també hi van ser els altres dos candidats– i supurava entusiasme pel que va veure. No li va semblar malament llavors que s’alineessin tres centrals. «L’equip em va convèncer. Els sistemes són líquids, dinàmics, i cal disposar de variants. A mi m’agrada més el 4-3-3 i, a tot estirar, el 3-4-3, però s’han creat ocasions, que és el que volem», va dir aquell dia.

Convivència entre mines

Després la temporada ja se sap com va acabar, convertida en cendres amb la infame derrota a casa contra el Granada, el rival de demà al Camp Nou. La remuntada èpica a la Lliga es va transformar en decepció i escarafalls. Laporta es va rumiar el relleu, va demanar dues setmanes al tècnic en aquell famós dinar al Via Veneto i la relació es va esquerdar. Hi va haver paraules de pau i reconciliació després de ratificar-se’n la continuïtat, però és una convivència plena de mines. 

Al tècnic neerlandès li va esclatar l’última sent a Capri amb la seva família. Allà li va arribar la irrupció del president en una trobada amb periodistes en què va semblar que la renovació de Koeman depenia, entre altres coses, que donés pilota a Umititi i Riqui Puig i que posés la mà sobre les taules sagrades del cruyffisme. Expliquen de l’entorn de l’entrenador que el seu disgust aquell dia va ser dels grossos i així ho va fer saber amb suau claredat en una roda de premsa.

Documental a Holanda

Aquest divendres va sortir a la llum un documental a Holanda, ‘Força Koeman’, en què aquest va explicar el detall de la seva conversa amb Laporta al Via Veneto. El president va qüestionar la capacitat de l’entrenador i Koeman va replicar amb fermesa: «Li vaig dir que em digués que no soc prou bo per entrenar l’equip i que així podríem acabar amb aquella història». I així passen els dies, amb els entorns respectius traient els vels de la dissimulació a una història sense amor.

«Els entorns respectius estan transmetent la sensació que la relació és dolenta i es dona l’aparença d’un enfrontament que no existeix. A mi em sembla que la seva relació és normal»

La dura derrota contra el Bayern ha posat Koeman a la cantonada del quadrilàter i les tertúlies l’han tombat a la lona. Laporta va baixar abans del partit a animar l’equip i es va abraçar a l’entrenador. Després, consumada la nova humiliació europea, no va tornar a les catacumbes. No és estrany. Ha optat aquest any per deixar d’entrar al vestidor després dels partits. Es va reunir, com se sap, amb Rafa Yuste i Mateo Alemany, i la sensació de crisi es va engrandir. 

La desconfiança presidencial aprofundeix la ferida. A ningú li agrada sentir-se qüestiona i Koeman ho ha sigut, a més, molt públicament. I el que s’està veient al camp no ajuda a reforçar llaços precisament, perquè el que passa sobre la gespa marca des de sempre la temperatura del club. 

No obstant, els dos protagonistes mantenen millor les formes que els seus entorns, embrancats en el que sembla una guerreta subterrània que es dilucida en tuits, articles periodístics i comentaris solts. «La nostra relació és bona; si hi ha alguna cosa ens ho parlem; cap queixa», va dir Koeman. «La relació és bona i la conversa molt fluida», va ratificar Laporta. 

Futur difícil

Una persona pròxima a Laporta creu que els entorns de les dues figures estan intoxicant la situació. «Els entorns respectius estan transmetent la sensació que la relació és dolenta i es dona l’aparença d’un enfrontament que no existeix. A mi em sembla que la seva relació és normal», diu algú que ha vist el president conversar amb l’entrenador.

Notícies relacionades

Koeman, és obvi, no reflecteix la sensibilitat futbolística de Laporta. En canvi, compta amb un suport fort al club. La seva relació amb Alemany, Jordi Cruyff, Yuste i Planes és excel·lent i pot ser que entre tots ells convencessin el mandatari a fer-se seu el tècnic mantenint-lo aquesta temporada al càrrec. No obstant, el seu futur sembla difícil. Privat de Messi i Griezmann els últims dies de mercat, sembla disposar de la plantilla blaugrana més fràgil des de fa moltíssims anys. 

Un debat recurrent aquests dies és si amb un Guardiola o un Tuchel podria treure’s millor rendiment al planter. Si la conclusió final és que sí, i no es disparen ràpid els resultats i el joc, una mina definitiva pot esclatar als peus de Koeman. Les esperances recauen en la tornada d’Ansu Fati i Dembélé, que a saber quant tardaran a posar-se en forma competitiva. El Granada gairebé enterra Koeman fa uns mesos; ves a saber si no ho aconseguirà de veritat aquest dilluns.