TEMPS DURS AL BARÇA

Laporta debat de matinada amb Alemany i Yuste el 0-3 del Bayern

  • La nova caiguda europea posa sota sospita l’inici de la reconstrucció del Barça, castigat per les baixes en atac

  • El discurs ambiciós del president contrasta amb la resignació que irradia Koeman i admeten els mateixos jugadors

A1-125053112.jpg

A1-125053112.jpg / JORDI COTRINA (EPC)

4
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

«És dificilíssim acceptar-ho, però és el que hi ha». Així de resignat es va mostrar Ronald Koeman després del 0-3 encaixat contra el Bayern de Munic en el debut de la Champions que prolonga l’agonia de les dues últimes caigudes al Camp Nou (0-3 amb la Juventus i 1-4 amb el PSG). Un cop acabat el matx, Joan Laporta, el president del Barça, va mantenir una llarga xerrada amb la cúpula esportiva del club, encara al mateix estadi, segons ha informat el diari ‘Sport’.

El dirigent es va reunir fins ben entrada la matinada amb Rafael Yuste, vicepresident esportiu, i Mateu Alemany, director de futbol. Una cita d’urgència per reflexionar sobre l’impacte del 0-3, que va deixar, una vegada més, despullat el Barça, un equip que fa ja bastants anys que va deixar de competir a Europa.

Ni quan tenia estrelles (Messi-Suárez-Griezmann) ni ara que arrenca un delicat i complex procés de reconstrucció en què el president, «futboler», com ell mateix es defineix, vol ser molt a prop de Koeman, un entrenador que va heretar de Josep Maria Bartomeu, a qui va aconsellar utilitzar sempre el 4-3-3 i apostar per jugadors estratègics com Riqui Puig i Umtiti.

El Barça, en la seva estrena en la Champions, va aparèixer, en canvi, amb el 3-5-2 que va dissenyar Koeman, un tècnic que, a més, no va donar ni un minut al centrecampista de Matadepera (van sortir Gavi,Demir i Balde, aclamats tots pel públic) ni tampoc al central francès. D’inici van jugar Araujo, Piqué i Eric Garcia. I en la segona part va entrar Mingueza. Però ni rastre d’Umtiti.

El missatge de resignació que emana del vestidor no concorda amb el to ambiciós i optimista que pregona Laporta. Abans d’estavellar-se, una altra vegada, contra la realitat del Bayern, el president va difondre un missatge a les xarxes socials. «És una d’aquelles nits que mereix anar al Camp Nou amb la samarreta blaugrana per deixar clar a tot el món futbolístic: Això és el Barça. ¡Hem tornat!».

Doncs, no. El Barça no ha tornat. I és complex endevinar quan podrà retornar aquesta versió que espera, exigeix i demana Laporta. «És el que hi ha. Ara som els que som», afirma, no obstant, Piqué, un dels capitans retratant els decadents temps que arrossega el Barça en els últims anys, en què només ha guanyat un títol (la Copa del Rei) en les dues últimes temporades.

Com ha deixat més que evident en aquests sis mesos de complexa cohabitació, Laporta no comparteix la filosofia de Koeman, a qui va mantenir l’estiu passat després de no trobar-ne un relleu, amoïnat, a més, per la terrible situació econòmica del club.

I la imatge del 0-3 col·loca, segons el dirigent, sota sospita el tècnic, que va demanar «paciència» a l’espera de recuperar jugadors lesionats que són clau en la seva estructura, com Ansu Fati i Dembélé.

Falta veure, no obstant, si Laporta tindrà aquesta paciència que reclama Koeman. Paciència i temperància per suportar la pressió «en un any complicat», com va reconèixer el mateix Piqué després que el Barça abandonés el Camp Nou sense disparar a porta en 90 minuts. Un trist rècord. «Estic fart de parlar sempre del mateix. D’aquí a tres o quatre setmanes, l’equip serà totalment diferent. Coutinho ha entrat bé, ha jugat els seus primers minuts després de set mesos. Luuk de Jong ha jugat el primer partit. Falten coses, i el partit ho ha demostrat», va afegir Koeman.

«Sabem a dins el que hi ha. La gent del club sap perfectament la situació del club avui dia. Cal acceptar el que hi ha i treballar».

Koeman, tècnic del Barça

El tècnic vol fugir del conflicte dialèctic amb el president, conscient de la precarietat que viu l’equip. I el club. «Sabem a dins el que hi ha. Vull deixar de banda contestar preguntes sobre el president i sobre mi. La gent del club sap perfectament la situació del club avui dia», va comentar. .

És un any complicat perquè és el primer sense Messi. Complicat perquè no hi ha ni un euro per a fitxatges (el Barça només ha invertit mig milió d’euros en Demir, la jove promesa austríaca). I complicat perquè els joves seran la solució en el futur, però no en aquest anguniós present.

«Em quedo amb el fet que han entrat nanos de 18 anys, el Barça té les bases per continuar competint»

Piqué, capità del Barça

«Em quedo amb què han entrat nanos de 18 anys, l’equip ha donat la cara», va afirmar Piqué, convençut que el Barça «té les bases per continuar competint. Ja ho veurem a final de temporada, però hi ha gent com Ansu i el ‘Kun’ que ens poden oferir coses a dalt. Necessitem sumar jugadors», va afegir el central blaugrana.

Notícies relacionades

El 2003 i quan Frank Rijkaard va tenir una arrencada complicada de la temporada, Laporta va tenir temperància i paciència per sostenir-lo, acompanyat com estava llavors per la visió global de Cruyff i la gestió en el dia a dia de Txiki Begiristain. Ara, el president no els té, cap dels dos.

Per això, el dirigent es va reunir de matinada amb Yuste i Alemany a la recerca de solucions a un problema complex que arrenca des de fa anys i anys, en què el Barça va iniciar una caiguda de la qual continua sense veure’s el final.