DIES CLAU PER AL TÈCNIC

Laporta crida ara a la calma amb Koeman sota sospita

  • La junta espera que l’equip reaccioni aquest mes per evitar una decisió sobre el tècnic

  • L’entrenador considera que el retorn dels lesionats permetrà oferir una millor versió del Barça

Laporta crida ara a la calma amb Koeman sota sospita

JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts

Dotze punts guanyats al Benfica i al Dinamo de Kíev posen el Barça en els vuitens de la Champions. Inabastable el Bayern, allunyat a una distància futbolística evident, l’equip de Ronald Koeman està sol per lluitar contra els de segona fila. A l’esglaó inferior de l’aristocràcia han caigut les opcions de l’equip per poder reconquistar el prestigi perdut. Tot passa, tot començarà, no obstant, per la reconstrucció futbolística.

Koeman necessita temps, amb tants lesionats i tants joves, però dimarts a la nit va consumir moltes vides i disposa de molt poc crèdit, segons s’intueix pels missatges emesos des d’algunes butaques de la llotja a les xarxes socials.

La improvisada reunió de matinada a la zona noble del Camp Nou entre Joan Laporta (president), Rafa Yuste (vicepresident esportiu) i Mateu Alemany (director de futbol) augura que la lectura dels dirigents va incidir més en la inferioritat manifesta de l’equip davant el Bayern que en les perspectives il·lusionants del grapat de joves queKoeman ha elevat a la plantilla. La reacció de l’afició va destacar més pel seu suport als nanos que per l’enuig amb el joc, tot i que hi va haver xiulets a Sergi Roberto i rum-rum per Jordi Alba.

Vídeos des del despatx

La immediatesa impera, atiada més per Laporta i els seus pròxims que per l’exigència de la grada, rendida a l’evidència de l’indissimulable declivi de l’equip. El president va emetre un breu vídeo (30 segons) cridant a la calma dels culers per apagar un foc que va encendre la campanya passada, en aquell període de reflexió que es va donar per trobar un substitut de Koeman, i que de tant en tant aviva amb declaracions.

Laporta, que desitjava renovar Koeman, o això va dir, va fer una crida abans del partit amb al Bayern i una altra després del 0-3. Al primer vídeo exhortava l’afició a animar els jugadors al tractar-se «d’una aquelles nits en què hem d’anar a l’estadi amb la força i l’entusiasme de veure un partit del Barça» perquè quedés clar, a ulls de tot Europa, que «el Barça ha tornat i competirem».

Hores després, confirmada la catàstrofe contra el Bayern, que s’unia a la llista de vergonyants humiliacions (Juventus i PSG a casa, i Bayern a Lisboa de la campanya anterior), Laporta demanava clemència. Duent el vestit de president, intentava solidaritzar-se amb el sentiment del seguidor.

«Us demano paciència i confiança. Necessitem aquest marge de confiança i no tingueu cap dubte que ho arreglarem»

Laporta, president del Barça

«Estic tan dolgut i indignat com vosaltres», era el començament de l’epístola videogràfica gravada al mateix lloc, només que assegut. «El que està passant és un dels escenaris que contemplàvem i us demano paciència i que continueu recolzant l’equip», seguia, i reclamava també confiança en els que dirigim el club. «Necessitem aquest marge de confiança i no tingueu cap dubte que ho arreglarem», acabava Laporta. Aquest marge de confiança demanava permís per si calgués prendre alguna mesura dràstica; això és, cessar Koeman.

Examen de la sala de juntes

La caiguda contra el Bayern, unida a la decebedora actuació davant el Getafe (2-1) i a l’insatisfactori empat de Bilbao (1-1), ha reduït dràsticament el crèdit de l’entrenador. El joc de l’equip –i els resultats, naturalment– en l’immediat calendari (a casa amb el Granada i el Llevant i visites al Cadis i al Benfica) serà examinat amb severitat a la sala de juntes.

Resituat en la segona fila europea pel Bayern, el Barça ha de ratificar el seu nivell a la Lliga. Va brillar contra la Reial amb un futbol intens (4-0). Va fer el just per empatar a San Mamés amb una fogonada de Memphis (1-1) i va avorrir contra el Getafe (2-1).

«D’aquí tres o quatre setmanes veurem un Barça diferent»

Koeman, tècnic del Barça

«Dins de tres o quatre setmanes veurem un Barça diferent», va anunciar Koeman després de la depriment estrena europea. Volia justificar en les absències la pobra prestació de l’equip, que va ser incapaç de xutar una sola vegada entre els tres pals. Un ridícul sense precedents en un partit de Champions al Camp Nou.

Notícies relacionades

A ulls de la tota l’afició, apel·lada pel president per «animar amb força i entusiasme». El mapa de calor tradueix en imatges les zones on més va jugar el Barça davant el Bayern. No es veu una punyetera taca a l’àrea de Manuel Neuer, que ni es va embrutar els guants. Només va parar pilotes en l’escalfament.

Koeman va trobar a faltar els quatre davanters lesionats (Ansu Fati, Dembélé, Agüero i Braithwaite), per no citar Messi i Griezmann, perduts a l’agost, que tant van condicionar l’alineació. Tot i que la relació és «perfecta» amb Laporta, dista molt de ser-ho. El tècnic no se sent recolzat incondicionalment pel president, de la mateixa manera que Laporta no recolza incondicionalment el seu entrenador, com sí que va fer amb Frank Rijkaard (aquell Barça només va guanyar dos dels primers set partits en la campanya 2003-04) o Pep Guardiola (una victòria en els quatre primers en la 2008-09).