78 MINUTS D’EXPLICACIONS

Les 10 raons de Laporta per justificar l’adeu de Messi

Leo Messi en un Camp Nou vacío durante el partido de liga contra el Celta, último de la temporada en el estadio

Leo Messi en un Camp Nou vacío durante el partido de liga contra el Celta, último de la temporada en el estadio / JORDI COTRINA (EPC)

4
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Hores després que el Barça emetés un comunicat públic per anunciar que es deslligava de Messi apareixia el president Joan Laporta a l’Auditori 1899 del Camp Nou. Volia tenir al seu costat el capità, fins i tot per compartir aquell moment de l’adeu. Però l’argentí no ha volgut aparèixer en l’acte del seu comiat, abatut com continua després de comprovar que el club no ha pogut inscriure’l a la Lliga de Futbol Professional.

En la seva llarga compareixença, que ha durat 78 minuts, el to de Laporta ha sigut apagat. Amb pocs trets d’emoció. Sense llegir cap paper, tan sols el que li ha passat Álex Santos, el seu director de comunicació, amb la xifra actual del deute que ofega el club, fixada en 487 milions d’euros. Aquestes són les 10 raons que ha donat el dirigent blaugrana.

1.- L’argument

«No es podia seguir endavant. No es podia. Nosaltres volíem que l’etapa post-Messi comencés d’aquí dos anys, però ho hem hagut d’avançar dos anys. Pensem que hipotecar part dels drets de televisió mig segle no és el que convé a l’entitat. Però el Barça està per sobre del millor jugador del món i de tots»

2.- La marxa

«No vull generar falses esperances. Aquesta negociació s’ha acabat. Hi ha tristesa per no poder acomiadar Messi com es mereix. El jugador també té altres propostes i hi ha un temps límit. La massa salarial del club estava en el 110% respecte als ingressos del club. Aquest volum de massa salarial ens té molt lligats»

3.- La responsabilitat

«No em sento culpable en absolut. Vam fer tot el possible perquè Messi seguís. Havíem acordat el contracte. Hem passat de Guatemala a Guatepeor en la situació econòmica. Però hi ha un moment en què t’has de plantar. No es podia seguir amb això i havíem de prendre una decisió». El que no val a la vida és allargar l’agonia. Penso que és millor prendre aquesta decisió i hem avançat l’adeu dos anys»

4.- Les negociacions

«Fa 2 dies que vaig arribar a la conclusió que això ja no donava per a més. Ahir estava tenint les últimes converses amb el pare de Leo. Pensàvem que serien més flexibles, però ja sabíem que superàvem el límit salarial. Ni tan sols sense Leo tenim marge. Per cada 100 milions menys de salari només podem alliberar-ne 25. Ara la massa salarial és del 95%, quan la indústria del futbol recomana entre un 65% i un 70% com a màxim. La decisió és meva i no volia posar més en risc la institució»

5.- El pacte trencat

«Leo volia quedar-se. Per tant, no està content. Tots teníem la intenció que es quedés i ara ell s’enfronta, com nosaltres, a la realitat. Desitjo el millor a ell i a la seva família. El Barça és casa seva, ha engrandit el palmarès com ningú»

6.- La conversa amb la plantilla

«Ahir vaig parlar amb els capitans per telèfon i avui ho he fet cara a cara. Els he dit que comença una nova etapa en la història del Barça i que hem de continuar guanyant sense jugadors del talent de Messi. Els capitans han de liderar aquesta nova etapa, acollint els jugadors joves que estan demostrant un gran talent. Hem passat per moltes etapes i ara tenen una oportunitat històrica per iniciar una era esplendorosa»

7.- El missatge

«¿Culpable? La base és l’herència nefasta de la junta anterior, amb una gestió calamitosa que ens ha portat a aquestes pèrdues i amb aquest endeutament insostenible. Les pèrdues del Barça seran de 487 milions d’euros, el doble del previst. Quan tinguem l’auditoria finalitzada, haurem d’actuar. No podem ser cooperadors de qüestions presumptament delictives».

8.- El buit esportiu

«Vaig parlar amb Ronald ahir i avui. És un home de club. Un gran professional. No està per a romanços. Té la capacitat d’adaptar-se ràpidament a les circumstàncies. No serà fàcil substituir un jugador que fa 30 gols, però l’he vist molt motivat»

9.- El futur de Messi

«Jo no en puc parlar. És el millor del món i té altres propostes. Nosaltres vam fer la millor proposta, fins i tot anant més enllà, però no s’ha pogut materialitzar per haver excedit el límit de la Lliga».

Notícies relacionades

10.- La reflexió

«Leo Messi ha fet tot el possible perquè aquesta operació es portés a terme. No tenim res a retreure-li. He parlat amb el seu pare i vaig enviar missatges a Leo. La decisió està presa. No tenim més marge, bàsicament pel ‘fair play’. El nostre objectiu és defensar la institució i no posar-la més en risc. Hem de començar una etapa esplendorosa. Continuarem manant, continuarem prenent decisions. Vaig voler fer una roda de premsa conjunta, però la situació és de decepció per les dues parts. Havíem quedat dijous com a data límit per firmar, però no es va poder fer»