LA CRISI BLAUGRANA
Retallades impossibles al Barça
La crítica situació econòmica del Barça obliga a prendre decisions dràstiques a la plantilla, com rebaixes de sou superiors al 50%.
Els casos d’Umtiti i Pjanic no seran els únics a qui es donarà la carta de llibertat en un club que amb els ingressos no cobreix les despeses.

Si difícil és fitxar jugadors, més difícil és acomiadar-los i rebaixar els sous dels qui tenen contracte. Si difícil és, o ha sigut, convèncer Lionel Messi perquè continuï al Barça cobrant menys, més difícil serà fer fora jugadors amb qui no es compta o que d’altres, amb contractes menys milionaris, redueixin els seus salaris.
Una dificultat, en el cas del Barça, que es veu agreujada especialment per l’enorme deute que arrossega i el doble límit que veu que li imposen entre la falta d’ingressos actual i les pautes de despesa que marca LaLiga per evitar que els clubs cometin més bogeries de les que ja perpetren. El Barça n’és un clar exemple.
El límit salarial que estableix LaLiga col·loca la junta de Joan Laporta en una situació molt crítica, tot i que la responsabilitat correspon a la de Josep Maria Bartomeu. La pandèmia l’ha agreujat. Aquell club que podia dedicar 671 milions per recompensar la seva plantilla, ara no en podrà reservar ni la meitat. El pressupost que ho permetia no es va complir, d’allà les pèrdues de 97 milions de la temporada 19-20.

Un pressupost irreal
El pressupost que va deixar Bartomeu per a la campanya 20-21 va descendir a 828 milions, amb un de benefici. I no era real. Contemplava l’obertura dels estadis a partir del febrer amb un 25%, progressiu fins al 50%, tampoc hi ha hagut ingressos del museu i donava per feta la venda del Barça Corporate per 100 milions. Res s’ha complert. El dèficit s’acostarà als 300 milions. La junta preveu pèrdues per a la pròxima campanya.
El càlcul del límit salarial és el següent: als ingressos previstos se li resten les despeses no esportives. La quantitat resultant és la que es pot destinar al pagament de la massa salarial, que comprèn tots els costos: fitxes i sous, amortitzacions, quotes a la Seguretat Social, indemnitzacions per extingir contractes, primes, etcètera de tots els jugadors, entrenadors i tècnics integrants de l’equip més «la plantilla no inscriptible», que són tots els altres equips del club.

Límit mòbil
El límit salarial és particular de cada entitat i es pot saltar per casos excepcionals, com un augment inesperat dels beneficis, lesions de llarga durada que obliguin a fitxatges, etcètera. Les variacions necessiten l’aprovació de l’Òrgan de Validació de LaLiga. Per ara, aquest límit és virtual i canviant. Pot ser un altre divendres 13 d’agost, en vigílies de l’inici de la Lliga.
Laporta va assegurar que la massa salarial «suposava el 110%» dels ingressos. Tebas li exigeix que baixi al 70% com a màxim i, a més, cobreixi el deute acumulat en les dues últimes temporades: aquest és el volum de la reducció obligada. El Barça, per tant, necessita elevar els ingressos i disminuir les seves despeses espectacularment. De moment, ha aconseguit engrunes amb els traspassos (el de Todibo al Niça per 8,5 milions, el que avui pot tancar de Junior Firpo al Leeds per 15, el de Konrad de la Fuente al Marsella per 3...) i pírrics estalvis amb la cessió de Trincâo al Wolverhampton o l’acomiadament de Matheus.
La rebaixa de sou de Messi serà significativa, com la que s’exigirà a altres futbolistes. A alguns se’ls demanarà una reducció del 70%.

Els excessos
Quatre fitxatges tancats reforçaran la plantilla que estava formada per 24 jugadors, més els futbolistes cedits, com Carles Aleñà, i els joves del filial que van debutar. L’excés de jugadors és ínfim comparat amb l’excés de despesa i que li impedeix, per exemple, inscriure els nous (Èric Garcia, Emerson Royal, Sergio Agüero i Emerson Royal), i reinscriure Messi.
Notícies relacionadesEl capità ha fet el pas de disminuir el seu salari. Podria ser que fos del 50%. Els altres estaran moralment obligats a seguir-lo. No només els altres capitans (Gerard Piqué, Sergi Busquets, Sergi Roberto) sinó les estrelles més representatives i més ben pagades: Antoine Griezmann, Philippe Coutinho i Ousmane Dembélé.
El club ha demanat a Samuel Umtiti i Miralem Pjanic que accedeixin a marxar: els ofereix la carta de llibertat a canvi que renunciïn als seus contractes pendents (dos i tres anys). El problema és que els futbolistes quantifiquen els milions pactats que encara han de cobrar i que difícilment cobraran en qualsevol altre club.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Guerra a Ucraïna Trump es limita a amenaçar Rússia amb aranzels mentre rearma Ucraïna
- Comissió Bilateral Estat-Generalitat ERC veu insuficient el nou finançament: "La música sona bé, però les concrecions són mínimes"
- Finançament autonòmic Andalusia esclata contra l’acord de finançament amb Catalunya i el Govern li ofereix acollir-se al mateix model
- Successos La investigació de l’incendi de Paüls apunta a l’acció humana com a causa: negligència o provocat
- Estudi científic ¿Per què algunes persones necessiten posposar més vegades el despertador? La ciència té una resposta (i afecta més les dones)