UN PROBLEMA SERIÓS

Pena màxima per al Barça

  • Koeman s’irrita per la ineficàcia des dels 11 metres, que perjudica l’efectivitat del seu equip

  • Griezmann, Messi, Braithwaite, Pjanic i Dembélé configuren la llista de futbolistes que han errat

  • «No es poden fallar dos penals sent jugador del Barça, no és seriós», clama l’entrenador

Pena màxima per al Barça
3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

No és gens habitual tenir dos penals en un partit. Tampoc ho és que siguin forçats pels centrals d’un equip en lloc dels davanters. I encara és menys habitual que el porter pari els dos xuts. Al Barça de Koeman li va passar tot això en una nit agònica a Cornellà que va estar a punt de costar-li un greu disgust veient-se fora de la Copa per tanta ineficàcia des dels 11 metres. Un art, el de tirar penals, que no dominen els blaugranes, cosa que provoca la irritació pública del seu entrenador.

No és gens habitual que Koeman, tot i que sempre projecta transparència i contundència en les seves paraules, elevi el to de veu per denunciar aquesta pena màxima que ofega el Barça. Una condemna per la qual han anat desfilant diversos jugadors començant per Messi, tot i que és el més eficaç. El capità ha marcat cinc dels sis penals que ha tirat. A partir d’allà, la llista de jugadors desafortunats no para d’augmentar.

Per causes desconegudes

A Cornellà van arribar, a més, al cas més extrem. Dos penals, tots dos provocats per defenses (el primer sobre Araújo; el segon, sobre Lenglet), dos futbolistes diferents, dos errors. I Koeman va esclatar. «Tenim jugadors que poden marcar de penal», va argumentar el tècnic apel·lant a la qualitat i sobretot el caràcter que han de tenir per resoldre aquestes accions. «No sé, de debò, què està passant», va afegir, desconcertat.

«No sé de veritat que és el què pot passar. No es poden fallar dos penals sent jugador del Barça. No és seriós»

Koeman, tècnic del Barça

No hi ha explicació futbolística argumentada. Pjanic el va tirar a la dreta. Tal com feia en la seva etapa amb la Juventus. Però Ramón Juan va començar a construir la seva inoblidable nit amb una gran intervenció.

Dembélé va llançar mansament al centre, on l’esperava l’astut porter de Sant Cugat amb el peu dret. «Fallem massa últimament. No es poden fallar dos penals sent jugadors del Barcelona, això no és seriós», va clamar el tècnic, cansat de veure com Griezmann (Betis), Messi (València) i Braithwaite (Eibar) allargaven el camí de la terrible nit copera en la qual Pjanic i Dembélé s’unien a aquesta llista negra.

El ‘cas Griezmann’

Arribat a aquest punt, el Barça té un seriós problema amb el penal. Tan greu que Koeman, tot un especialista, capaç de firmar en la seva etapa blaugrana un percentatge d’encert del 88,8% (va tirar 63 i va aconseguir 56 gols), continua sense trobar la solució.

Notícies relacionades

A cada llançament va perdent un futbolista. Alguns, com Griezmann, ja han deixat d’aixecar la mà per tirar-los des que Bravo va parar el seu al Camp Nou el novembre passat. Des d’aleshores, el francès només n’ha tornat a tirar un altre, en la tanda de la semifinal de la Supercopa d’Espanya contra la Reial Societat, que se’n va anar cap als núvols.

Tot i que Griezmann era al camp de Cornellà, no se’l va veure demanar la pilota, submergida des de fa temps en una crisi de confiança des dels 11 metres. Pjanic sí que la va demanar. Dembélé, també. Amb idèntic negatiu resultat, destapant la necessitat que té el Barça de trobar un especialista, més enllà de la figura de Messi, que tampoc serà a Elx, on complirà el seu segon partit de sanció per l’expulsió de la Supercopa. Si demà hi ha un penal, ¿qui el tirarà?