LA PRETEMPORADA BLAUGRANA

Koeman pren apunts

El tècnic del Barça esbossa un pla diferent amb el 4-2-3-1 que causa canvis essencials al centre del camp

El tècnic no toca l'estructura defensiva, però vol evolucionar l'atac al voltant de Messi

marcosl54906520 sant joan despi   12 09 2020   deportes  ronald koeman en la200913184459

marcosl54906520 sant joan despi 12 09 2020 deportes ronald koeman en la200913184459 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Marcos López

Les notes que va extreure Ronald Koeman del seu debut a la banqueta del Barça no donen ni per fer conclusions, amb tot per fer, mentre la Lliga està a punt de començar. De poc li deu servir el triomf sobre el Nàstic (3-1) perquè en dues setmanes l’holandès entrarà en un Camp Nou buit per enfrontar-se al Vila-real en la seva primera jornada, tot i que, en realitat, sigui la tercera.

Per tant, només són apunts que el tècnic va anotar a la llibreta de cara a la profunda regeneració que ha emprès en el Barça. Tan profunda que altera un dels tòtems tàctics que ha presidit el club. Koeman va abandonar el tradicional 4-3-3, la bíblia sobre la qual s’ha articulat l’equip en les últimes dècades més enllà d’excepcions puntuals en tots els casos.

Des de Cruyff, el creador de l’obra, fins a Setién, l’últim inquilí d’una banqueta en la qual Van GaalRijkaardGuardiola, Luis Enrique i Valverde, entre d’altres, mantenien aquest fil argumental aportant els seus matisos personals. Interromput, curiosament, en la fugaç etapa de Bobby Robson (1996-97), just després del traumàtic i convuls comiat a Cruyff.

Koeman dona instruccions als seus jugadors. / JORDI COTRINA

Noves rutines

Amb els símptomes d’esgotament que ha emès el model en els tres últims anys, Koeman intenta fer un pas més enllà. L’elecció del 4-2-3-1 com a pla de ruta és tota una declaració d’intencions.

Koeman va començar confiant en la vella columna vertebral al costat dels senyals juvenils que emeten Pedri i Trincao

Toca, per començar, l’eix del joc i d’un migcentre (Busquets) escortat per dos interiors i ho converteix en dos (Pjanic, De Jong i Busi aspiren a aquests llocs) amb una línia de tres jugadors per davant que també canviaran la manera d’atacar.

Tot i que sembla el mateix Barça (davant el Nàstic era la defensa titular de la temporada passada) hi ha més canvis del que s’intueix en un primer cop d’ull.

Koeman vol injectar noves rutines a un equip que s’havia apagat fins a quedar-se a les fosques a Lisboa. Tremolant de pànic pel 2-8 del Bayern. El tècnic va començar dissabte passat confiant en la vella columna vertebral: Piqué darrere, Busquets a la sala de màquines i Messi com a líder d’un atac que està en ple procés de reformulació.

Pedri, en una jugada d’atac del Barça davant el Nàstic. / JORDI COTRINA

Missatge als transferibles

I pot ser que el discurs més poderós no el donés davant de la pissarra. Sinó abans de començar el partit, quan va facilitar una llista de 25 futbolistes per al seu debut en la qual no apareixien alguns jugadors, ja que la seva sortida és estratègica per a la regeneració del projecte.

A més de Suárez i Vidal, el tècnic tampoc compta amb Rafinha, Wagué i Matheus Fernandes

Luis Suárez i Arturo Vidal ni tan sols van veure el partit des de l'estadi. Rafinha tampoc hi era. Ni Wagué, ni Matheus Fernandes, englobats en la llista de fitxatges estranys que ha fet el club blaugrana en els últims anys. Però el missatge més directe anava destinat al davanter uruguaià, que vol cobrar l’any de contracte que li queda per després ser amo del seu destí.

Igual que Arturo Vidal, que fa dies que negocia tornar a Itàlia, però ara a l’Inter de Conte. El mercat expira el 5 d’octubre. Llavors es comprovarà si el poder de la paraula de Koeman (primer ho va dir als jugadors) i els fets (van veure l’amistós del Nàstic des de casa seva, ni tan sols van ser a l’estadi) els empeny a sortir.

Trincao entra a l’àrea del Nàstic. / AP / JOAN MONTFORT

S’uneix Pjanic

Notícies relacionades

Tot és nou tant al camp com a fora, encara que es mantingui la jerarquia dels quatre capitans –Messi, Busquets, Piqué i Sergi Roberto–, cosa que minimitza la dimensió del canvi. Però Koeman està obligat a fer-ho. Sense temps, perquè la Lliga comença amb un calendari exigent (Vila-real, Celta, Sevilla, Getafe i Madrid en un mes) sense marge d’error.

 Koeman encara no té res del que va demanar. Ni a dalt ni en la defensa, la línia amb menys recursos en una plantilla incompleta. «Pedri i Trincao són dos grans fitxatges», va dir el tècnic després de guanyar al Nàstic, que des d’avui ja comptarà amb Pjanic en una setmana amb dos partits: dimecres davant el Girona (19.00 h., Estadi Johan Cruyff) i dissabte es disputarà un inusual trofeu Joan Gamper davant l’Elx, que acaba d’ascendir a Primera (19.00 h., Camp Nou).