BARÇA - NÀSTIC (3-1)

El Barça firma un triomf plàcid en l'estrena de Koeman

Dembélé, Griezmann i Coutinho, tots dos de penal, van certificar la victòria de l'equip blaugrana

El tècnic va fer servir el 4-2-3-1 com a model tàctic deixant llibertat a Messi per arrencar des de la dreta

marcosl54895429 sant joan despi   12 09 2020   deportes    messi pasa por de200912200851

marcosl54895429 sant joan despi 12 09 2020 deportes messi pasa por de200912200851 / JORDI COTRINA

5
Es llegeix en minuts
Marcos López

A casa de Johan va debutar el Barça de Koeman amb una plàcida victòria sobre el Nàstic (3-1). Amb la porta tancada, conseqüència del futbol pandèmic que toca viure ara, i el públic a casa repassant qualsevol gest, sobretot de Messi. El capità, una setmana després d’aparèixer per dir que es quedava contra la seva voluntat, es va posar el braçalet de capità al braç esquerre per situar-se al capdavant d’un nou projecte on tot està per fer.

Pedri va debutar en la primera part i Trincao va aparèixer després en la segona

Curiosament, els gols van arribar de les peces (Dembélé, Griezmann i Coutinho, a qui es va veure més desimbolt que en la seva melancòlica etapa inicial) que havien de tapar l’enorme forat que va deixar la marxa de Neymar al París SG fa tres anys.

Com que no hi ha diners, el club ha decidit que Koeman sàpiga rendibilitzar unes peces tan cares que mai han brillat com tocava quan es van vestir de blaugrana. No li queda cap altre camí.

Tot és nou. Koeman, amb camisa blanca, a la banqueta de l’Estadi Johan Cruyff, la llar del filial, va dissenyar un 4-2-3-1, amb Leo amb la llibertat tàctica que sempre ha tingut. I s’ha guanyat. Messi arrencava des de la banda dreta, intercanviant la posició amb Pedri, un nen canari de 17 anys, que estava vivint un somni increïble. De veure Leo per la tele a donar-li la pilota com si fos la cosa més normal del món.

Busquets redescobrint una nova funció al mig del camp, escortat allà, mentre Dembélé, una ànima lliure, cavalcava per la banda esquerra. Com si fos un vell extrem de tota la vida. Dels que es van extingir amb el pas del temps, mentre Griezmann era el davanter centre mentider.

Messi, que va dur el braçalet de capità, davant el Nàstic. / JORDI COTRINA

Amb la defensa titular

Darrere, Neto estava acompanyat per Sergi Roberto, Piqué, Lenglet i Jordi Alba. O sigui, Koeman va sortir davant el Nàstic amb la defensa titular a l’espera que Ter Stegen es recuperi de l’operació que va patir. A les grades, òbviament, no hi havia ningú, òbviament. Però el Barça va arrencar amb energia com si tothom volgués convèncer Koeman.

Al quart d’hora de partit ja guanyava 2-0. I cada gol era un retrat del que pretén el tècnic, tot i que l’amistós no tingui cap valor. Era un dels que jugava Cruyff a l’estiu per ajustar peces. Llavors, davant rivals de poc nivell. Ara davant el Nàstic, que transita per la complexa Segona Divisió B. I es va rebel·lar l’equip menor amb el xut amb l’esquerra de Bonilla des de fora de l’àrea que va deixar petrificat Neto.

Els jugadors del Barça feliciten Dembélé després de marcar l’1-0 / JORDI COTRINA

Sense conclusions definitives

No són tardes per treure conclusions. I menys en temps tan convulsos en què les plantilles es reformulen cada dia que passa. Però Koeman, ja abans d’entrar al vestidor del Johan Cruyff, va enviar un parell de missatges contundents.

Acabat l’últim entrenament de la setmana, va fer pública la llista de 25 jugadors per a l’estrena contra el Nàstic. Ja no estaven convocats Luis Suárez ni Arturo Vidal. No hi compta. Ells ho sabien des del primer dia. Així els ho va dir el tècnic directament. Així els ho va repetir amb la seva decisió matinal. No formen part del seu projecte.

Messi li va regalar a Griezmann el penal que el francès va marcar en el 2-0

I el mercat, que acaba el 5 d’octubre vinent, dictarà la seva llei final. Però en la bíblia de Koeman no ni cap l’uruguaià. Ni el xilè. A Griezmann, en canvi, feliç com estava amb el 7 que ha recuperat, l’holandès li reserva un paper essencial a la seva llibreta.

No només per jugar de davanter centre sinó perquè fins i tot Messi, conscient que el francès havia fallat tres penals consecutius amb la selecció, va tenir un gest cap a ell.

Després del gol de Dembélé en l’1-0, prèvia assistència de Pedri que no va haver ni de tocar la pilota ja que la va deixar passar entre les cames, el col·legiat Ávalos Martos va decretar penal en una acció sobre Piqué.

Koeman xerra amb Schreuder, el seu segon entrenador. / JORDI COTRINA

Messi era al camp. Ni tan sols va fer cap gest perquè li va regalar a Griezmann la possibilitat de picar-lo per fer el 2-0. Analitzat com sempre ha estat Leo, i ara amb més raó que mai després del famós burofax, aquest gest té més càrrega simbòlica, per molt irrellevant que fos el partit.

Un nou Barça en la segona meitat

Un amistós, dos Barça. El de la primera part molt més pròxim al titular. El de la segona, en canvi, amb peces molt més joves. Però mantenint, en tot moment, el mateix dibuix tàctic. Altre cop, el 4-2-3-1, amb Iñaki Peña a la porteria, protegit per Semedo, Araujo, Cuenca i Junior Firpo.

Doble pivot amb Riqui Puig i Frenkie de Jong, mentre la línia de tres mitges puntes era per a Trincao (a la banda dreta), Coutinho (per darrere el nou) i Konrad, quedant Braithwaite com a davanter centre.

Koeman observa la jugada de Dembélé, al costat de Schreuder, el seu ajudant. / JORDI COTRINA

Tal com va passar en la primera meitat, el Barça va començar amb força. Tot i que el gol va arribar, una altra vegada, de penal. Llançat amb tota la calma del món per Coutinho, que disfrutava del retorn a Barcelona jugant en una de les posicions on més còmode es troba. 

Notícies relacionades

El brasiler ha arribat més fort físicament, com si el seu Erasmus a Alemanya l’hagi canviat. Koeman hi fa confiança. A ell li toca tornar-l’hi al camp. Però per Coutinho no serà gens fàcil, tot i que emetés senyals esperançadors.

Tampoc per al tècnic, que va acabar amb un Barça tan experimental que era Semedo qui portava el braçalet de capità que havia lluït Messi en la primera meitat.