comicis blaugrana el 2021

La cursa electoral a la presidència del Barça agafa embranzida

Els precandidats ajusten calendaris i acceleren els seus càlculs després de conèixer la data aproximada dels comicis presidencials

zentauroepp54600169 candidatos fcb200822230338

zentauroepp54600169 candidatos fcb200822230338

9
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

La junta directiva d’urgència de dilluns passat, en plena tempesta pel daltabaix de Lisboa, va resoldre que no es produirien dimissions immediates i que els comicis a la presidència del Barça serien a partir del 15 de març del 2021, el dia del primer partit a casa després d’aquesta data. No hi haurà, doncs, eleccions anticipades, però es comença a aclarir el calendari electoral d’una carrera la mar de freqüentada i sense una opció continuista explícita.

Els precandidats, se’n compten fins a nou de possibles, comencen a ajustar els seus fulls de ruta: els seus equips de treball, el grup de directius, els càlculs de quan revelaran els seus plans... Ara sí, ja hi ha moviment al si de totes les campanyes.

Sense públic als estadis per culpa de la pandèmia, la pesca de firmes va a ser àrdua com mai, una a una, amb canya més que amb xarxa.  El repte més gran de tots els precandidats. Aquesta és la situació dels seus respectius projectes, gairebé tots molt crítics amb la gestió de Josep Maria Bartomeu.

PRECANDIDATS OFICIALS

VICTOR FONT, empresari (47 anys)

VICTOR FONT, empresari (47 anys)Un projecte armat durant set anys

La candidatura de Víctor Font és la que té més feina avançada i per tant la que, possiblement, menys temia que es produís un sobtat avenç electoral. No per aquesta raó desitjaven l’avançament que no es va produir. «L’important és el que li convé al Barça, i això demana unes eleccions de forma immediata perquè marxi la directiva de Bartomeu; no es tracta de fer càlculs electorals en les circumstàncies actuals», expliquen des de la seva candidatura.

Víctor Font, durant una entrevista amb aquest diari. / ALEJANDRO CERESUELA

Amb Xavi Hernández com a bandera del projecte, Font va començar a forjar-lo fa set anys i ja té pràcticament compost el seu equip directiu: «El repte més difícil, perquè no ens valia qualsevol barcelonista amb diners», va dir en una entrevista aquest diari. En revelarà les identitats quan toqui. Aquí sí que entra l’estratègia de campanya. «Agradarà», afirmen.

Font, que compta amb un grup de voluntaris consistent, ha accentuat les crítiques a Bartomeu des del 2-8 de Lisboa i l’anunci de la junta de concloure el seu mandat. Ha parlat fins i tot sobre una hipotètica marxa de Messi. «Crec que hi ha un risc latent i em produeix malsons. Messi és un actiu de l’entitat», va declarar fa uns dies al diari Sport.

AGUSTÍ BENEDITO, empresari (56 anys)

AGUSTÍ BENEDITO, empresari (56 anys)«Porto una maquinària ben rodada»

Seran els tercers comicis d’aquest conegut soci, que el 2017 va impulsar una moció de censura contra la junta de Bartomeu. Diu en conversa amb aquest diari que arrossega una «maquinària de 300 persones ja rodada» i que el seu equip directiu experimentarà algunes variacions respecte al que tenia preparat el 2015.

Li agrada l’elecció de Ronald Koeman com a entrenador. És gairebé l’única cosa positiva que pot dir de Bartomeu, a qui augura una tempesta perillosa per a l’assemblea de socis d’octubre, quan s’han s’aprovar els comptes de l’últim exercici i el pròxim pressupost. «Si no s’aproven seria un acte de desconfiança enorme». Qualsevol escenari és possible a partir de llavors, considera Benedito. Com una nova Acció de Responsabilitat Social per part de la candidatura guanyadora.

Benedito reconeix que està molt pendent de com es completa la graella de candidats, dona mostres de ser expert en aquests processos electorals i no les té totes que la cita amb les urnes siguin a mitjans de març, com va acordar la junta directiva. «No hi ha res escrit». En qualsevol cas, diu que en aquests moments encara no s’ha d’anar amb presses.

JORDI FARRÉ, enginyer (44 anys)

JORDI FARRÉ, enginyer (44 anys)L’aspirant que ha contactat amb Klopp

És la segona vegada que aquest enginyer mira de presentar-se a la presidència del Barça. El 2015 es va quedar a 500 firmes, per això ara hi està posant tot el seu afany. Sense partits amb espectadors, ha creat «una teranyina» per pescar firma a firma per tot Catalunya. Sap, com tots els aspirants, que no serà fàcil per a ningú, però aquest cop confia guanyar. «Ateses les circumstàncies, les firmes s’aconsegueixen bàsicament per contactes», explica aquest diari.

Satisfet que hi hagi una data electoral més o menys precisa –«ens treu a tots l’angoixa»– i d’haver captat per a la seva junta «gent de molt nivell, molt potent, estic realment content a la vista de com acaben les directives», Farré assegura haver aconseguit «bastant fàcilment» l’aval econòmic del 15% del pròxim pressupost. Calcula entre 600.000 i 800.000 euros el cost de la campanya electoral.

Jordi Farré, segon intent a la presidència del Barça.

Li agrada l’elecció de Ronald Koeman, però el seu objectiu per dirigir al Barça és Jürgen Klopp i, de fet, diu que ja ha parlat personalment amb ell i el seu representant per fer-los saber les seves intencions de comptar amb l’entrenador del Liverpool si guanya les eleccions al març.

LLUIS FERNÁNDEZ ALÀ, empresari (53 anys)

LLUIS FERNÁNDEZ ALÀ, empresari (53 anys)El precandidat menys conegut entre el barcelonisme

Possiblement el menys conegut de tots els precandidats i aspirants a ser-ho. El 2018, Lluis Fernández Alà es va presentar a les primàries de Demòcrates per Catalunya per optar a l’alcaldia de Sant Cugat del Vallès, tot i que es defineix com «catalanista i apolític». Ara persegueix dirigir el club del qual és soci des de fa 15 anys.

En les entrevistes que ha donat es considera una opció per a aquells que no militin en cap bàndol del barcelonisme. El seu repte més important, amb la data de les eleccions més pròxima, serà aconseguir les més de 2.000 firmes necessàries. «Nosaltres ens hi presentem perquè considerem que en el Barça fa falta un canvi i frescor», va dir a la cadena SER el soci 83.168, que lidera l’empresa Up Catalonia, un sistema integral de recolzament a l’arrencada d’empreses i a la seva consolidació.

Joan Laporta.

PRECANDIDATS ENCARA NO OFICIALS O PROBABLES

JOAN LAPORTA, advocat (58 anys)

JOAN LAPORTA, advocat (58 anys)En silenci i en contacte amb Guardiola

La decisió de l’expresident blaugrana ara mateix és la incògnita més gran de la graella. El seu carisma és indiscutible, se li atribueixen milers de recolzaments rabiosament incondicionals i per això pot desmembrar els vots dels precandidats declarats cruyffistes.

El 2015 va semblar presentar-se a desgana i va perdre contra Bartomeu, amb qui manté un enfrontament indissimulat des de fa anys després de l’acció de responsabilitat social. Fonts del seu entorn expliquen que ha contactat i temptejat recentment en més d’una ocasió Pep Guardiola per a un improbable retorn.

Entre els precandidats fa la sensació que farà el pas a última hora, a finals d’any. El mateix Laporta ha declarat que cada vegada té més ganes de presentar-se en vista dels camins que ha pres el club. De moment resisteix la temptació d’admetre oficialment la seva intenció.

EMILI ROUSAUD, empresari (54 anys)

EMILI ROUSAUD, empresari (54 anys)L’oficialitat, qüestió de dues setmanes

Malgrat haver jugat a la confusió, el creador de Factor Energia té previst anunciar l’oficialitat de la seva candidatura en un parell de setmanes. Abans volia fer-ho des de la plataforma de la directiva, com a candidat continuista, però ara, després de la seva abrupta marxa per l’escàndol de les xarxes socials, serà un candidat també molt crític amb Bartomeu, contra qui ha anat elevant el to considerablement en els últims dies. Per alguna cosa manté un contenciós amb el club arran d’aquelles controvertides declaracions sobre la mà a la caixa.

Està acabant de formar l’equip directiu que reflecteixi la diversitat de l’entitat, s’explica des del seu entorn. La necessitat de foc nou, que el club s’allunyi del binomi Laporta-Rosell que ha marcat en part la vida barcelonista en els últims anys, apunta a un dels seus lemes de campanya.

Emili Rousaud.

JORDI ROCHE, empresari (46 anys)

JORDI ROCHE, empresari (46 anys)Sota l’ombra rosellista

Una infinitat de rumors a la ciutat circulen sobre l’expresident del Girona i la Federació Catalana de Futbol. Que s’hi presenta, que ara en té dubtes... No obstant, ahir des del seu entorn directe van assegurar que s’hi presentarà segur, que ara mateix la seva decisió és ferma i que es farà oficial a finals de setembre, principis d’octubre a tot estirar.

Jordi Roche està considerat el candidat per qui aposta a l’ombra Sandro Rosell, que diu en públic i en privat que pensa utilitzar tota la seva influència en el barcelonisme per propulsar un o un altre candidat. El recolzament de moment no és explícit. Falta veure què passa quan Roche surti del tacticisme. Fonts coneixedores del seu projecte asseguren que Roche ha lligat un bon equip de professionals. Se’l considera, sense haver obert la boca, un dels grans rivals a batre a les urnes.

Jordi Roche, quan era president de la Federació Catalana de Futbol. / JOAN MONTFORT

TONI FREIXA, advocat (51 anys)

TONI FREIXA, advocat (51 anys)Un directe competidor amb Roche

El que ja fos candidat a les eleccions del 2015 joguineja en públic de saltar a la palestra. Habitual en els mitjans de comunicació i prolífic a Twitter, Toni Freixa exposa els seus coneixements del club i els seus Estatuts, cultivats en els seus cinc anys a la junta directiva, la de Sandro Rosell primer i de Josep Maria Bartomeu després. Està molt atent als passos de Jordi Roche, ja que es comenta entre els coneixedors del joc electoral que aspira a competir per vots amb la mateixa sensibilitat barcelonista.

Moderat en les crítiques a Bartomeu, en el debat que va organitzar TV-3 diumenge passat es va mostrar contrari a la dimissió immediata de la junta directiva pels efectes nocius a curt termini en el club, però va advocar perquè se celebressin a final d’any o al gener, assumint el desgast després del 2-8 de Lisboa pels actuals dirigents.

JUAN ROSELL, empresari (63 anys)

JUAN ROSELL, empresari (63 anys)El somni de l’excap de la patronal

Notícies relacionades

El nom de l’expresident de la patronal espanyola, la CEOE, forma part del panorama especulatiu de les eleccions presidencials del Barça. Ha temptejat la possibilitat, però algunes veus creuen que al final no farà el pas. Ja es veurà. Als seus 63 anys, la llotja del Barça figura com una de les seves il·lusions. Políticament el nom de Juan Rosell s’allunya del color més catalanista que ha marcat el seient presidencial des de fa molts anys.

No ha parlat en públic ni ha insinuat aquest desig en blaugrana. ‘El Confidencial’ va publicar que busca empresaris de confiança per formar una junta. Després de deixar la presidència de la patronal el 21 de novembre passat, Rosell ara dedica el seu temps a gestionar els negocis familiars, a l’espera de veure clar si decideix fer el pas o no a optar a la presidència del Barça. A més de soci, té nou abonaments a la tribuna baixa del Camp Nou.