TORNA DESPRÉS DE 7 PARTITS DE BAIXA

De Jong, l'«energia» que tant va enyorar Setién

El jove holandès torna a la convocatòria després de perdre's la Lliga postpandèmia per una lesió muscular

marcosl54120020 19 05 2020 f tbol   de jong y arthur vuelven a la lista del 200715175150

marcosl54120020 19 05 2020 f tbol de jong y arthur vuelven a la lista del 200715175150 / MIGUEL RUIZ FCB

2
Es llegeix en minuts
Marcos López

No era una pregunta concreta per Frenkie de Jong sinó pel cansament que ha deixat sense cames el Barça a la Lliga post-Covid, que se li ha escapat de les mans sent com era, just abans de la pandèmia, seva. Però a Quique Setién li va anar de meravella aquesta qüestió per recordar el que havia perdut després del coronavirus.

«He dit que en l’últim partit ha faltat frescor i vosaltres heu deduït que l’equip està esgotat. I no és així», es va defensar el tècnic del Barça, a qui aquest assumpte li va encaixar perfectament per recordar el valor de Frenkie de Jong, un fitxatge completament de consens, que el seu primer any al Camp Nou no ha tingut l’impacte que s’esperava.

No ha tingut l’impacte que s’esperava: va aconseguir dos gols i va regalar quatre assistències

Tot just ha marcatge dos gols (un al València al setembre i un altre al Betis al febrer), però només ha repartit quatre assistències. Poc per a un jugador que desprenia un necessari aire juvenil i fresc per rejovenir el centre del camp del Barça, integrat per Busquets, Rakitic i Arturo Vidal, tots ells per sobre dels 30 anys.

Amb 23, De Jong era la peça adequada per sacsejar aquesta zona estratègica de l’equip, a més de dotar-lo de nous recursos. «Nosaltres no hem pogut rotar», va argumentar el tècnic, explicant que el Valladolid i l’Osasuna sí que ho han fet.

De «fatiga» a «ruptura muscular»

«S’ha de recordar que és un dels nostres jugadors que té més energia», va explicar Setién, sense necessitat de citar ni tan sols el nom de l’holandès, «li hem perdut set partits». Set partits en els quals, a més, s’ha dirimit una Lliga exprés. Set partits (Sevilla, Athletic, Celta, Atlètic, Vila-real, Espanyol i Valladolid) en els quals l’exfutbolista de l’Ajax era a la infermeria després que una lesió muscular deixés el tècnic sense prou gasolina. Davant del Leganés era a la banqueta i ni tan sols va sortir.

De les nou jornades després del confinament, l’holandès només va jugar la primera a Mallorca

Notícies relacionades

Una lesió en què De Jong va tenir els seus problemes amb els metges del club, perquè al principi li van detectar «fatiga muscular» al soli de la cama dreta. Després, 24 hores més tard, aquesta «fatiga» es va convertir en «ruptura», que l’ha tingut gairebé un mes de baixa. El mes en què es jugava el títol i més necessitava Setién la seva «energia». Dels nou partits postpandèmia, De Jong només va jugar el primer a Mallorca. Després, va desaparèixer.

El tècnic volia «rotar al centre del camp», però els seus plans es van esfondrar, unit, a més, a l’altra desaparició, la d’Arthur, una vegada consumat el seu fitxatge per la Juventus en l’intercanvi que portarà Pjanic al Camp Nou. «Arthur tindrà la seva opció si és imprescindible i necessari», va dir escaridament sobre el brasiler, que, igual com De Jong, va rebre aquest dimecres l’alta mèdica. Tots dos figuren a la llista de 20 jugadors, completada amb quatre joves del filial (Ansu Fati, Riqui Puig, Araujo i Arnau) per acomiadar en un Camp Nou sense públic la Lliga de la Covid. Ara, almenys, Setién recupera l’«energia» de Frenkie per iniciar el camí europeu, que té al Nàpols la primera i decisiva estació.