ELS EFECTES DE LA PANDÈMIA

Els futbolistes del Barça posen objeccions a l'erto del club

La junta planteja la retallada de salaris en un 70% mentre duri l'estat d'alarma

lmendiola52924328 200325222634

lmendiola52924328 200325222634

2
Es llegeix en minuts
L. Mendiola / A. Guasch

L’impacte de la crisi econòmica generada per la pandèmia del covid-19 arribarà també a les estrelles del Camp Nou. La junta directiva del FC Barcelona prepara un expedient de regulació d’ocupació temporal (erto) per causa de força major que podria impulsar avui en la reunió que la directiva realitzarà per videoconferència. Però vol fer-ho amb l’acord dels mateixos esportistes i ha trobat bastantes reticències al vestidor del futbol, amb el qual negocia des de fa dies perquè recolzin aquestes mesures econòmiques.

El Barça té decidit aplicar un erto a tots els seus esportistes professionals mentre duri el període d’alarma i confinament. Això inclou també l’equip femení de futbol i els esportistes de les diferents seccions professionals (bàsquet, handbol, futbol sala i hoquei patins). El club està en la necessitat de prendre decisions d’immediat davant la falta absoluta d’ingressos a totes les potes del negoci.

Diferència de criteri

A ningú se li escapa que la negociació determinant és la que es produeixi amb la plantilla del primer equip de futbol, ja que és la que acapara gran part del pressupost de l’entitat. Són 507 milions dels 1.047 milions d’euros d’ingressos previstos en aquesta campanya, que evidentment ja no s’aconseguiran. Però el club ha trobat diferència de criteris entre els futbolistes.

La proposta que ha fet arribar el club als seus jugadors és reduir fins a un 70% els seus salaris i que les nòmines tornin a la normalitat quan el Govern suprimeixi l’estat d’alarma.

La reducció, en qualsevol cas, quedaria lluny del 20% que per iniciativa pròpia han proposat els jugadors del Bayern de Munic o el Dortmund. En cas que la situació es prolongués un mes, l’impacte seria de poc més d’un 5% sobre el salari base dels futbolistes blaugranes.

Alguns jugadors entenen la situació crítica de l’entitat, en la qual es troben altres clubs de Primera com l’Atlètic, que aquest dimecres ha deixat entreveure que també farà un erto. Però altres integrants del vestidor són bastant reticents a la rebaixa salarial i s’agafen a la falta de mesures similars en un club com el Reial Madrid.

Donar exemple

Bartomeu lidera les negociacions amb els futbolistes mentre que Albert Soler es responsabilitza de les seccions. El president va contactar divendres amb els quatre capitans (Lionel Messi, Sergio Busquets, Sergi Roberto i Gerard Piqué) per plantejar-los la mesura.

El club assumeix la conveniència d’arribar al pacte. El futbol ha de ser un exemple per a les seccions, en especial per al bàsquet, que tampoc ha rebut l’anunci amb gaire empatia.

Notícies relacionades

Bartomeu havia mantingut contactes amb l’Associació de Clubs Europeus (ECA) i la LaLiga a la recerca d’un marc legal que emparés la decisió de forma col·lectiva. Però la directiva també ha transmès que, si no hi ha acord, hi haurà imposició i presentarà l’erto.

Al tractar-se de causes de força major, l’erto seria retroactiu fins al 12 de març, quan es va decretar l’estat d’alerta. El club confia que la reducció salarial als esportistes sigui suficient i eviti un altre erto al mig miler llarg d’empleats.