EL FUTUR DE LA BANQUETA

Bartomeu ordena negociar amb Xavi

El Barça debilita més la figura de Valverde a l'activar la recerca d'un nou entrenador a instàncies del president

Al-Sadd admet contactes per a l'adeu del seu tècnic, que tornarà a reunir-se amb Abidal i Grau a Doha

xavi-hernndez

xavi-hernndez

6
Es llegeix en minuts
Marcos López

Josep Maria Bartomeu es reunirà amb Josep María Bartomeu. El president consultarà amb el vicepresident esportiu. I qui sap si fins i tot amb el director esportiu, que també és ell perquè aquesta figura no existeix en el club des de fa ja set mesos quan va ser acomiadat Pep Segura. I Bartomeu s’ha posat en marxa i ha començat a Qatar.

Després d’aquestes reunions es prendrà la decisió que marcarà l’últim any del seu mandat perquè el càsting per elegir el successor de Valverde ja ha començat. I Xavi és el primer de la llista. El contracte del tècnic extremeny expira el 2021, però té una porta oberta per rescindir-lo, sigui ell o el mateix club aquest mateix estiu, exposat com està el Txingurri a ser fins i tot acomiadat a meitat de temporada. 

L’Al-Sadd ja ha admès contactes, tement-se que el seu entrenador marxi. Ho va fer poc abans de jugar la semifinal de la Copa de Qatar. Després, va guanyar l’equip de Xavi (4-1), remuntant el gol inicial de l’Al-Rayyan i es va colar a la final, que es jugarà el pròxim 17 de gener contra l’Al-Duhail de Rui Faria, que havia sigut ajudant de Mourinho al Madrid. Xavi disputa la seva segona final. La primera va ser a l’estiu i va alçar la Supercopa de Qatar.

«Ja he dit moltes vegades que entrenar el Barça és un somni, però respecto Valverde»

Ha començat, per tant, el càsting per succeir Valverde i de manera poc sigil·losa. Immediatament després que el Barça perdés la Supercopa, van viatjar Eric Abidal, secretari tècnic, i Òscar Grau, el CEO de l’entitat, fins a Qatar per entrevistar-se amb Xavi, l’excapità blaugrana, i sondejar-li els seus plans immediats.

Sorprenia la presència en aquesta mini expedició de Grau, la persona que controla els aspectes econòmics del club, amb capacitat per discutir per a qualsevol assumpte seguint, per descomptat, les ordres de Bartomeu.

Acabat el partit, i coneixent que havia transcendit la trobada amb Abidal i Grau, Xavi va manifestar que la seva prioritat estava enfocada en l’Al-Sadd i en la nova opció de conquistar un títol. Els emissaris blaugranes esperen una segona reunió amb Xavi.

Llista de candidats

«El Barça és un somni, ja he dit moltes vegades que m’encantaria entrenar-lo. Però ara estic centrat en Al-Sadd. Respecto Valverde», va dir Xavi, marcant distàncies amb els rumors que el vinculen a un fitxatge immediat. «Tenim una final per endavant molt important», va recalcar l’egarenc.  

Xavi figura en un lloc privilegiat en una relació de candidats on també hi ha tècnics com Ronald Koeman (seleccionador holandès, tot i que amb clàusula alliberadora per acabar al Camp Nou al juliol) o Robert Martínez, el contracte del qual amb Bèlgica expira després de l’Eurocopa.

Era, afirma el club, una visita de cortesia a Dembélé, que està realitzant la recuperació de la lesió muscular a Doha. I aprofitant el viatge, revelat per RAC-1, van parlar amb Xavi. Però en més d’una ocasió. No se sap, per exemple, si el Barça va acudir fa un any a la capital qatariana per interessar-se per Umtiti. Ni se sap ni tampoc es va publicitar.

A Bartomeu, que reuneix totes les funcions i el poder, li toca decidir el futur de Valverde. Ja ho va decidir l’estiu passat, poc després de la dramàtica eliminació d’Anfield avalat per les ‘vaques sagrades’ de la plantilla (Messi, Suárez, Piqué, entre d’altres). Els mateixos que van acompanyar el tècnic després de la derrota de Jiddah, que no té, ni moltíssim menys, la dimensió i transcendència de la bufetada europea del Liverpool. «No és culpa del míster», va arribar a dir el davanter uruguaià. «No podem cometre errors infantils», va cridar l’astre argentí.

Bartomeu busca repetir la tàctica de Núñez el 1988. Llavors, va treure Cruyff a l’oposició. Ara, ‘Barto’ trauria Xavi al precandidat Víctor Font

Llavors, el president, que ja va moure, però sense èxit, la cadira de Valverde després de la caiguda europea de Roma (2018) a qui va mantenir després del desastre d’Anfield (2019). En les dues ocasions, Bartomeu va desatendre aquest sector de la directiva que demanava la destitució del tècnic.

Ara sonen veus idèntiques, tenint, a més, la complexitat que s’ha entrat en un territori preelectoral perquè els comicis del 2021, si no s’avancen, és clar, alteren aquest paisatge polític culer.

Els emissaris del president

Bartomeu va, o els emissaris de Bartomeu a Doha, a la recerca, potser, de repetir un moviment que va traçar Josep Lluís Núñez fa més de tres dècades. El llavors president no creia el 1988 en Johan Cruyff, ni hi va creure tampoc després, però va manar buscar-lo, ja de forma desesperada, a El Montanyà per desactivar el Grup d’Opinió Barcelonista (GOB).

Ara, Bartomeu va a la nova casa de Xavi, vinculat des de fa bastants mesos amb Víctor Font, precandidat a la presidència del Barça. «Tinc molta amistat amb el Víctor, és una persona molt vàlida per al barcelonisme», va declarar l’excapità a TV-3. «Pot ser una figura important per al futur del Barça, està molt preparada i el soci faria bé en tenir-lo en compte en unes possibles eleccions», va afegir.

«Tinc molta amistat amb Víctor Font, és una persona molt vàlida. Pot ser una figura important per al futur del Barça» (Xavi) 

Sent president, Bartomeu no ha acomiadat entrenadors (Luis Enrique se’n va anar per voluntat pròpia), però sí directors esportius. Tres en cinc any: Zubi, Robert Fernández i Pep Segura. Tot i que la política esportiva del president està basada, sobretot, en l’elecció de noms. Alguns segueixen al club (Abidal i Kluivert són els nous caps), d’altres han durat poc (Valdés només va estar tres mesos com a tècnic del Juvenil A) i algun ni va voler venir. Puyol va renunciar tornar al Camp Nou, malgrat que Bartomeu va estar mesos darrere d’ell.

Dilluns, reunió de la junta

Ara es recorre al nom de Xavi, que acaba de complir el seu sisè mes a la banqueta de l’Al-Saad, per debilitar encara més la figura de Valverde, qui ja tenia assumit que vivia el seu tercer (i últim) any al Barça. Però no intuïa que el pogués acabar tan abruptament.

A Valverde, que sempre va ser extremadament respectuós amb el club, li busquen successor amb negociacions transmeses en directe

Notícies relacionades

Acabat d’iniciar gener, amb l’equip líder de la Lliga, classificat de forma còmoda per als vuitens de final de la Champions (li va sobrar un partit fins i tot en l’anomenat grup de la mort) i per perdre amb l’Atlètic la semifinal de la Supercopa després d’haver jugat un dels millors partits de la temporada.

Dilluns estava programada una reunió ordinària de la junta. Tot i que ja no serà ordinària perquè la missió de rescatar Xavi de Qatar ha sacsejat els fonaments esportius del Barça perquè Valverde s’ha assabentat dels moviments de la directiva a través dels mitjans de comunicació. Un tècnic que sempre ha sigut extremadament respectuós amb el club observa ara sorprès com el club li busca substitut. I no s’amaga.