27 set 2020

Anar al contingut

HISTÒRIA DE LA PILOTA D'OR

Mai n'hi haurà cap altre com Messi

El davanter del Barça ha batut marques inversemblants per construir una carrera inimaginable en tot just una dècada

Leo va ser el primer en guanyar quatre Pilotes d'Or, i consecutives, el primer en atresorar cinc i el primer que n'exhibeix sis

Joan Domènech

Mai n'hi haurà cap altre com Messi

Va ser el primer a encadenar quatre Pilotes d’Or, i a més consecutives, el primer a aconseguir-ne cinc i ha sigut el primer a atresorar-ne sis. Aquest és només un dels capítols del llibre dels rècords futbolístics que està escrivint Leo Messi. Amb constància, sense deixar d’anotar-hi ni un dia una breu nota. Es va presentar a París després d’anotar a Madrid un golet, el 614è de la seva carrera, que subratllava una altra vegada l’immens talent el rei de la dècada i recordava la ingent quantitat de mèrits que ha contret per ser, que ho és, un dels cinc grans de la història del futbol.

2009. La primera Pilota d’Or que va recollir a París. El Barça havia guanyat el primer triplet i anava en camí del sextet. / IGNASI PAREDES

Tenia 22 anys quan va viatjar per primera vegada a París aquell enorme extrem «que no havia imaginat mai» que guanyaria la Pilota d’Or. France Football, els seus periodistes internacionals, van veure el plus que tenia Messi en un equip amb Eto’o (després Ibrahimovic), Henry, Xavi, Iniesta... del Barça de Pep Guardiola.

«Seria impressionant aconseguir més títols», va dir Messi al rebre la bola daurada als estudis llogats per la revista per entregar-li el trofeu. Quan la va ensenyar al Camp Nou era un derbi amb l’Espanyol que no va jugar per lesió.

2010. Messi posa al Camp Nou amb el trofeu. Es va imposar en la votació a Iniesta i Xavi, que havien sigut campions del món. / LLUÍS GENÉS (AFP)

La foto, el zenit

Es referia Messi als títols que havia començat a recollir amb el primer triplet del 2009 i a mig camí de l’únic sextet aconseguit en la història del futbol, que li va valer la segona Pilota d’Or. L’any següent. Potser el més discutit. Pels competidors que va batre. Perquè al seu costat, no davant, hi havia dos jugadors que la mereixien tant com ell.

El títol més discutit va ser el que va aconseguir davant Iniesta i Xavi, campions mundials el 2010

Dos jugadors que a tot el que havien guanyat amb el Barça hi afegien el Mundial del 2010. Xavi i Iniesta eren els primers que reconeixien el superior talent de Messi i els primers a assumir la derrota. La foto dels tres petits genis, amb la samarreta del Barça, representants els tres del planter blaugrana, va establir el zenit mai viscut per una entitat futbolística. I del Barça, per descomptat.

2011. La tercera conquesta, després de la tercera Lliga i de la segona Champions de l’‘era Guardiola’, exhibida al Camp Nou. / JORDI COTRINA

Era el gener del 2011. A mig camí d’una altra temporada que va concloure amb la conquesta de la Lliga i la Champions en la qual el Barça va arrasar el Manchester United en la final de Wembley.


Paraules majors

Va ser abans que destrossés, al desembre, el Santos de Neymar (4-0) a Yokohama i coronés el Barça per segona vegada com a millor equip del món. Amb la tercera Pilota d’Or seguida igualava Johan Cruyff, Marco van Basten i, sobretot, Michel Platini, l’únic que les havia aconseguit consecutives. Paraules majors. A l’any següent, l’havia avançat.

2012. Cristiano i Iniesta, hores abans que Messi recollís la quarta Pilota d’Or consecutiva gràcies a la portentosa marca golejadora que va firmar. / JORDI COTRINa

Va néixer el 2012 i el Barça va saldar al juny l’era Guardiola amb la Copa del Rei. A falta de títols majors, Messi va fer un any en què va batre totes les marques golejadores per deixar-les en un estrat insuperable: 82 gols en partits oficials amb el Barça i l’Argentina en la temporada, 91 en l’any natural.

El segon triplet

Va necessitar de nou l’empenta dels premis col·lectius per tornar a acariciar la pilota daurada. El 2015, amb el segon triplet, ja amb Luis Enrique i Suárez i Neymar, i encara amb Xavi i i Iniesta, que se saldaria amb cinc dels sis títols.

2015. Messi exhibeix el cinquè guardó al millor futbolista. El Barça, amb Luis Enrique, Suárez i Neymar, va obtenir cinc dels sis títols en joc. / JORDI COTRINA

Sense cap d’ells va tornar a París. Amb la Lliga com a únic trofeu amb el Barça. Però carregat amb el Pitxitxi de la Lliga i de la Champions League, la Bota d’Or i el The Best.