CAS CLÍNIC I POLÈMIC

Dembélé va ocultar les molèsties fins que es va trencar

La cinquena lesió muscular que pateix en dues temporades, la quarta a la mateixa cama, remarca la insòlita fragilitat del davanter

El futbolista francès va acabar el partit de Bilbao amb la mà a la cuixa esquerra sense aclarir amb els metges l'abast dels dolors

dembele-lesio

dembele-lesio

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les fibres blanques d’Ousmane Dembélé  són d’una fragilitat sorprenent. Malgrat que els músculs isquiotibials (el grup que formen el bíceps femoral, el semimembranós i el semitendinós a la part posterior de la cama) concentrin gran part de les malalties dels futbolistes, el cas del davanter francès passa de taca d’oli per la propensió de malalties en les dues temporades que porta en el Barça:sis lesions, cinc de musculars a la mateixa zona. Un futbolista de vidre.

El Barça va informar dilluns queDembélé havia patit una ruptura al bíceps femoral de la cama esquerra, amb un pronòstic de baixa decinc setmanes. Traduït al calendari de l’onze blaugrana, seran cinc partits d’absència, gràcies a l’aturada de dues setmanes pels partits de seleccions que hi haurà entre el 2 i el 13 de setembre. Podrien haver sigut més.

Griezmann, Rafinha i Carles Pérez serà l’atac blaugrana davant del Betis si Messi no reapareix

Davantera en quadro

El nou contratemps de Dembélé, de 22 anys, erosiona greument el panorama immediat de l’equip. De la davantera en particular. Leo Messi i Luis Suárez estan de baixa per dos esquinçaments al soli. Ernesto Valverde compta amb Antoine Griezmann com a únic davanter. Rafinha i Carles Pérez completaran l’atac davant delBetis aquest diumenge (21 hores) si Messi encara no està recuperat.

16 de setembre del 2017. Getafe-Barça. Primera lesió al bíceps femoral esquerre. / JAVI FERRANDIZ

Dembélé ha jugat66 partits de 120 de possibles, només el 55%. Un percentatge lamentable tenint en compte que hi va haver40 partits (el 30%)en què va estar de baixa; és a dir, no va jugar per no estar disponible, no per ser descartat pel tècnic.

Dembélé ha jugat només el 55% dels partits (66 de 120) i el 30% del temps (40 partits) ha estat lesionat

De divendres a dilluns

La lesió al bíceps femoral de la cama esquerra arriba encircumstàncies poc clares. Pel que sembla, el jugador va notar molèsties al final del partit deBilbao. De manera perceptible es va posar la mà a la cuixa més d’una vegada.  Preguntat per això pel metge del Barça, el davanter hi va restar importància.

El diari As (i va saber aquest diari) va explicar que Dembélé va ser citat per a una revisió mèdica dissabte al matí per aclarir si hi havia alguna malaltia i el jugador, que disposava de festa fins dilluns a la tarda, va optar per no acudir-hi, restant transcendència al seu dolor. Abans de l’entrenament, segons el rotatiu, no es va queixar als metges. Després, iniciada la sessió, esva trencar.

20 de gener del 2019. Barça-Leganés. Quarta lesió, l’única no muscular: esquinç al turmell esquerre. / JORDI COTRINA

Altres informacions van consignar que Dembélé, presumptament, havia aprofitat els dos dies i mig de festa per volar al Senegal. L’agent de l’internacional francès ho va desmentir. Va assegurar que havia viatjat aRennesa visitar la seva mare.

La genètica, l’únic incontrolable

Sigui com sigui, el fet és que Dembélé  acumula cinc lesions musculars en els isquiotibials, quatre a l’esquerra i una a la dreta, des que es va produir la primera a Getafe. L’altra lesió va ser un esquinç de turmell. Quan va arribar al Barça a l’estiu del 2017 del Borussia Dortmund, el seu expedient futbolístic només en presentava una en elflexor del malucamb només 10 dies de baixa.

Messi patia de jove lesions musculars fins que va canviar l’alimentació

La genètica, la preparació(l’entrenament i el descans)i l’alimentaciósón els tres factors que construeixen la solidesa o la debilitat física d’un esportista d’elit. En l’equació només hi ha un aspecte en el qual ni Dembélé ni el Barça poden incidir: el primer.

4 de maig del 2019. Cinquena lesió, quarta muscular, al bíceps femoral dret. / ÓSCaR DEL POZO (aFp)

Fonts del club van explicar que l’atacant disposava d’un cuiner des de poc després de la seva arribada per cuidar la seva dieta i pal·liar un dels focus de perill. Els entrenaments i el treball físicsón controlats pels metgesi els fisioterapeutes blaugrana. El descans és l’única circumstància que depèn únicament i exclusivament del futbolista. Algunes informacions oficioses al·ludeixen a la vida desordenada de Dembélé.

L’exemple de Messi

Notícies relacionades

Una cosa semblant en els inicis de la seva carrera va patir Messi, que en la temporada 2005-06 (amb 19 anys) va patir dues ruptures al bíceps de la cama dreta, i es va perdre 15 partits (això li va impedir jugar la final de la Champions de París) i dues més al bíceps femoral esquerre en la 2007-08 amb 14 partits més de baixa.

Canvis en l’alimentació i una tutela efectiva van disparar el rendiment de Messi, que en les següents 11 temporades només va patir dues lesions del mateix tipus. Dembélé i el Barça estan a temps.