quantia econòmica

Sandro Rosell tindrà dret a indemnització com a pres preventiu absolt

L'expresident del Barça es va passar 21 mesos a la presó

zentauroepp47153385 rosell190227192529

zentauroepp47153385 rosell190227192529

1
Es llegeix en minuts

L’expresident del Barça Sandro Rosell tindrà dret a indemnització a l’ampliar el Tribunal Constitucional aquest dret a tots els presos preventius absolts, anul·lant una part del precepte legal anterior. L’article 294.1 de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ) establia que tenen dret a indemnització els qui, "després d’haver patit presó preventiva, siguin absolts per inexistència del fet imputat o per aquesta mateixa causa hagi sigut dictat una interlocutòria de sobreseïment lliure, sempre que se li hagin irrogat perjudicis".

No obstant, ara el TC ha estimat la qüestió interna d’inconstitucionalitat plantejada pel ple i ha declarat nul·la la part d’aquest precepte referida a la "inexistència del fet imputat" i "per aquesta mateixa causa" per vulneració dels articles 14 i 24.2 de la Constitució. És a dir, abans s’exigia que es demostrés que no s’havia produït un delicte, amb la qual cosa quedaven exclosos els afectats en casos en els quals es donava per provada l’existència d’un delicte, però no la seva participació, com recentment ha ocorregut amb l’expresident del FC Barcelona Sandro Rosell.

Risc de 6 anys de presó

Notícies relacionades

Ara, el TC obre el ventall de casos d’indemnització a aquells que hagin sigut absolts en tots els casos, sempre que se li hagin causat perjudicis. Rosell va passar 21 mesos en presó preventiva abans de ser absolt, el 24 d’abril passat, per l’Audiència Nacional. L’expresident del Barça s’enfrontava a 6 anys de presó, acusat de blanquejar comissions rebudes per l’expresident de la Confederació Brasilera de Futbol Ricardo Teixeira.

El jutge li va aplicar el principi de ‘in dubio pro reo’ (en cas de dubte es resol a favor del reu) i també van ser absolts cinc acusats més de blanquejar 20 milions d’euros d’aquestes comissions pels drets audiovisuals de 24 partits de la selecció brasilera de futbol i d’un contracte amb Nike.