L'ABSOLUCIÓ DE L'EXPRESIDENT BLAUGRANA

"Sandro Rosell és totalment innocent"

Els advocats i els familiars de l'exdirigent barcelonista celebren eufòrics la sentència absolutòria després de gairebé dos anys de presó preventiva

zentauroepp47875603 sandro rosell190424165142

zentauroepp47875603 sandro rosell190424165142
aguasch47876985 barcelona  24 03 2019 rueda de prensa de los abogados pau mo190424220120

/

3
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

A les 11.15 del matí, l’advocat Andrés Maluenda, del despatx Molins, va trucar a casa de Sandro Rosell amb la notícia alliberadora. “Els dos vam cridar com uns bojos”, va explicar. Acabaven de telefonar al lletrat des de l’Audiència Nacional per comunicar que la sentència era absolutòria. Per a l’expresident i també per als altres cinc acusats. Maluenda es va haver de desplaçar fins al domicili de Rosell, al carrer de Déu i Mata de Barcelona, amb la sentència en el seu poder i llegir els punts claus perquè l’exdirigent blaugrana es quedés tranquil. “Sandro Rosell és totalment innocent”, va emfatitzar l’advocat en una roda de premsa ahir a la tarda.

L’Audiència Nacionalva resoldre que no es podien provar les acusacions que penjaven sobre Rosell de blanqueig de capitals i organització criminal. S’enfrontava a sis anys de presó i a una multa de 59 milions d’euros després de passar, juntament amb el seu soci, Joan Besolí, 21 mesos en presó preventiva, un dels casos, dels que es recorden a Espanya, en què s’ha imposat aquesta mesura cautelar durant més temps. “Torno a creure en la justícia. La sentència posa en relleu que el sistema al final funciona”, va proclamarPau Molinsa la roda de premsa que Rosell, finalment, va preferir evitar.

“Està completament fora de combat per la notícia i per les mostres d’afecte”, van explicar des del despatx dels seus advocats. La seva germana Mariona explica que va passar el dia atenent trucades, contestant missatges i rebent visites de familiars, advocats i amics. No va sortir de casa seva en tot el dia, calmat i tranquil segons els seus familiars i amics, a diferència d’altres com la seva dona,Marta Pineda, que “balla feliç per la casa sense parar”, va explicar feliç Mariona, la germana gran de Rosell. “És molt bèstia el que hem passat”.

Pau Molins i Andrés Maluenda, advocats de Rosell, aquest dimecres, feliços. / ALBERT BERTRAN

“He estat dos anys veient patir els meus sogres, havent d’anar a la presó per veure el Sandro, però ara tot això ha quedat enrere. Només vull mirar endavant. Continuar amb les nostres vides honrades i honestes”, va remarcar Pineda, que va quedar absolta juntament amb els altres tres acusats,Pedro Andrés Ramos, Josep ColomeriShahe Ohannessian

Un cas paradigmàtic

La fiscalia els acusava de formar part d’una organització criminal, liderada per l’exmandatari barcelonista, que va ocultar gairebé 20 milions d’euros de les comissions il·legals que obtenia de l’expresident de la Confederació Brasilera de Futbol (CBF), Ricardo Teixeira, pels drets audiovisuals de 24 partits de la selecció brasilera de futbol i d’un contracte amb Nike. Res de res, segons la sentència dels tres magistrats de l’Audiència Nacional. 

Jordi Nieva-Fenoll

Catedràtic de Dret Processal de la Universitat de Barcelona. Analista d'Agenda Pública

Rosell va sortir en llibertat el tercer dia de judici després de 643 nits en presó preventiva juntament amb el seu soci, Besolí, i després de 13 peticions denegades. Per Molins, “aquest és un cas paradigmàtic del que no pot ser un procediment penal, ple d’irregularitats, amb una presó preventiva desproporcionada i injusta. Algú hauria de demanar disculpes”, va assenyalar l’advocat en al·lusió directa a la jutge Carmen Lamela, però no exclusivament.

Va celebrar, no obstant, "una sentència honesta i valenta", ja que temia que "es pogués tapar una injustícia amb una altra injustícia". I va fer una crida genèrica. “Demano una reflexió perquè es replantegi la presó preventiva perquè en certs casos s’utilitza de forma abusiva”. 

Infinitat de reaccions

Notícies relacionades

El món de l’esport, sobretot el blaugrana, i bona part de la societat també es va felicitar per la sentència.Josep Maria Bartomeu, president del Barça i amic personal de Rosell, a la nit va emetre un comunicat. “S’acaba un malson, però és evident que aquesta sentència no ens rescata de la indignació que sentim. Desgraciadament, ningú li podrà tornar tot aquest temps de privació de llibertat".

Rosell amb la seva dona i els seus germans a la sortida de l’Audiència Nacional. / EFE

També se’n van congratular persones tan diverses comJavier Tebas, president de la Lliga Professional (“he seguit el cas de prop i s’ha fet justícia”); l’expresident de l’ANC, Jordi Sánchez, amb qui Rosell es va avenir a Soto del Real, o Meritxell Budó, portaveu del Govern. Fins i tot el seu arxienemic,Joan Laporta, es va posar de part seva, tal com ja va fer quan va sortir en llibertat sense fiança: “S’ha acabat el patiment. Me n’alegro pel Sandro i la seva família. Espero que s’oblidi com més aviat millor d’aquesta injustícia i segueixi el seu camí veient les coses bones que té la vida”.H

Temes:

Sandro Rosell