la derrota a liverpool

Valverde, sota sospita

La continuïtat del tècnic, malgrat que va renovar el mes de febrer passat, queda en dubte després de la caiguda a Anfield

aa5694ab-052f-4dfb-9cee-4279511c912a-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Marcos López

Fa un any, just després de la caiguda a Roma i abans de la final de Copa amb el Sevilla (5-0), la directiva del Barça va expressar en privat els seus dubtes sobre els mètodes d’Ernesto Valverde. Dubtes que després van filtrar públicament. Ni tan sols aquest doblet posterior (Lliga i Copa) va mitigar aquest descontentament. Però la ferida romana va quedar per sempre en el si de la junta. Ara, amb la desfeta de Liverpool, el tècnic torna a quedar sota sospita, tot i haver estampat la seva renovació el 15 de febrer fins al 30 de juny del 2020, amb una temporada més opcional.

"No tinc explicació, és una altra nit nefasta per segon any consecutiu. Ja hi haurà temps de fer una profunda reflexió" (Bartomeu)

"No tinc explicació", es va limitar a dir el president Josep Maria Bartomeu, tot just encaixar el 4-0 del Liverpool, demanant temps per "no reflexionar en calent". No va caldre que ningú recordés al dirigent blaugrana la caiguda de Roma. Ell mateix la va treure. "És una altra nit nefasta per segon any consecutiu. Ja ens va passar a Roma. Seran dies difícils i durs per a tothom", va recordar Bartomeu. "Ja hi haurà temps de fer una profunda reflexió. Ho parlarem internament". 

Crítiques al tècnic

Durs per a l’equip perquè es queda, de nou, a les portes d’una final de Champions. Durs per a Messi, que ha vist com el seu objectiu principal des de l’estiu passat ("volem portar aquí la copa més maca i més desitjada"), s’ha truncat de la pitjor manera possible. I dies especialment durs per a Valverde, un tècnic al qual ja li va costar renovar fa gairebé tres mesos perquè entenia que havia d’esperar a final de curs per avaluar la situació.

Arribat aquest punt, el Barça està igual que fa un any. Amb la Lliga a la mà i la possibilitat de guanyar la Copa, però acomiadat d’Europa de males maneres, incapaç de mantenir un 3-0 conquerit en l’anada. A més, les crítiques a Valverde han crescut perquè no ha sabut gestionar el que ha passat a Anfield, tenint en compte la dolorosa experiència de Roma.

Governa a Espanya; fracassa a Europa

“No sé com em pot afectar a mi això. No he tingut temps de pensar en gaires coses", va dir el tècnic minuts després de la seva segona eliminació europea consecutiva. Era, a més, el primer partit de Champions que perdia aquesta temporada. Una derrota i a casa. Aquí estem, l’entrenador ha d’assumir la seva responsabilitat. Res més", es va limitar a comentar Valverde.

“No sé com em pot afectar a mi això. Aquí estem, l’entrenador ha d’assumir la seva responsabilitat” (Valverde)

Queda sota sospita el tècnic perquè ha construït un equip hegemònic a Espanya (dues Lligues seguides) però terriblement vulnerable a Europa, incapaç d’aprofitar Messi, el millor jugador del món. Unit també als retrets que ha rebut Valverde per apartar-se de l’estil de joc tradicional del Barça.

Esperant la final de Copa

Notícies relacionades

Ara, la directiva guarda silenci. En l’horitzó encara hi ha la final de Copa. Serà el pròxim 25 de maig a Sevilla contra el València, però el fracàs en l’examen europeu és el que ho condiciona tot. "Estem tots molt calents per l’eliminació. Hem d’aixecar l’equip, als jugadors, l’entrenador, tothom. S’han de recuperar, hi ha una final de Copa", va afirmar Bartomeu

"Estem tots molt calents per l’eliminació, cal aixecar l’equip, els jugadors, l’entrenador, a tothom" (Bartomeu)

Falta saber, no obstant, si Valverde té l’energia i la força necessàries per pilotar el nou projecte del Barça en la pròxima temporada. En els últims temps, han sigut sempre els entrenadors els que han decidit anar-se’n del Camp Nou. Així va passar, per exemple, amb Guardiola (2012), amb Tata Martino (2014) i Luis Enrique (2017), l’antecessor del Txingurri. Pep va durar quatre anys; Tata, un; Luis Enrique, tres. De moment, Valverde està acabant el seu segon curs amb la mateixa frustració que va acabar el primer. De Roma a Liverpool. De Manolas, en el servei d’un córner, a Origi, després d’un córner en què el Barça, com va dir Luis Suárez, "semblava un equip de juvenils".