ELS REPTES DELS GRANS ÍDOLS

Messi, molt millor que CR7, millor que LeBron James

La temporada de l'estrella argentina del Barça enfosqueix les figures de dos dels més grans esportistes del món que han fracassat el 2019

El líder del Barça es troba a les portes d'aconseguir un nou triplet, convertit en un futbolista decisiu, que sap aprofitar la força d'un gran equip

rozas47785675 soccer football   champions league quarter final second leg 190417203837

rozas47785675 soccer football champions league quarter final second leg 190417203837 / SERGIO PEREZ

4
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

Hi ha estrelles, esportistes, autèntiques icones en el seu esport que tenen a mig món pendents d’ells. Fins i tot tractant-se d’esports d’equip, cosa que no hauríem d’oblidar quan parlem, per exemple, de futbol o bàsquet, el cert és que ells s’han convertit en els autèntics ‘reis’ del seu esport i pilars del seu equip.

Però, encara que ho sembli, no sempre són garantia d’èxit, de conquestes, de títols. L’exemple més palpable és molt a prop nostre. Ningú ha escrit encara l’autèntica tesi doctoral que descobreixi la raó per la qual Leo Messi és ‘déu’ al Barça i un autèntic desheretat quan vesteix la samarra albiceleste de l’Argentina.

L’etern miracle Messi

Ni tan sols l’explicació que el Barça és un autèntic equip i l’Argentina, no, funciona. N’hi ha que parlen de moltes altres circumstàncies per intentar saber el perquè d’aquesta metamorfosi: companys, club, ambienti escola futbolística, desenvolupament, família, ciutat, ambient, vestidor, tècnic, comandament, capitania, experiència, afició, reptes, competició, competitivitat, enganxades personals...

La manera en què Messi s’ha tornat a recuperar del seu últim fracàs amb l’Argentina en el Mundial de Rússia demostra, molt clarament, que l’estrella argentina és l’esportista que marca la diferència en l’esport rei del món. Amb Messi sí que es compleix la teoria que, si el tens al teu costat, pot passar de tot. Per això la frase amb què Ernesto Valverde va iniciar la seva etapa al Barça està més de moda que mai: “Abans el vaig patir i, ara, el disfruto”.

Cristiano Ronaldo lamenta l’eliminació de la seva Juventus a la Champions. / AFP / FILIPPO MONTEFORTE

Les últimes setmanes, dies, han posat de moda, no ja només en comparació amb la brillant campanya del millor futbolista del món, sinó per fallar davant els reptes que s’havien proposat, les figures de dues icones més de l’esport mundial, el portuguès Cristiano Ronaldo i el basquetbolista nord-americà LeBron James, un autèntic ‘déu’, no només als EUA, sinó també al món global, televisiu.

CR7 va deixar, amb menyspreu, el Reial Madrid, que el va acabar regalant a la Juventus de Torí per 100 milions d’euros. El portuguès va marxar a Itàlia per demostrar al món que qui guanyava aquest rosari de Champions era ell i no el Reial Madrid. Doncs bé, en el seu primer intent ha fracassat de forma estrepitosa, malgrat continuar sent el gran golejador que és (va matar l’Atlètic amb golassos). Després de nou anys seguits arribant a les semifinals de la Copa d’Europa, CR7 i la ‘Vecchia Signora’ van ser eliminats pels joves de l’Ajax.

Cristiano Ronaldo està trist

Cristiano Ronaldo, que, com sol ser habitual en ell, té molt mal perdre i va acabar trepitjant un rival en els últims minuts del partit de Champions, i fins i tot es va guanyar una groga, va mostrar la seva desesperació abandonant l’estadi de la Juve sense parlar. Un dia després, va parlar la seva mare, Dolores Aveiro: “M’ha dit ‘mare, no puc fer miracles’. Aquesta molt trista perquè volia arribar a la final de la Champions. Un altre any serà. Ha falta una miqueta de sort”.

La història de LeBron James té alguns punts en comú amb la frustració de CR7. El gegant nord-americà va deixar, l’any passat, els Cleveland Cavaliers per fitxar, com a agent lliure, per Los Angeles Lakers, per quatre anys i 154 milions de dòlars. LeBron també volia demostrar que era ell qui feia campió el seu equip.

LeBron James, trist després de quedar-se, per primera vegada des del 2005, sense estar a les finals de l’NBA. / AFP

Ho pensava ell i ho pensava l’icònic Magic Johnson, cap d’operacions de Los Angeles, que, després de firmar LeBron, va declarar que “James és especial i el millor jugador al món. Adora competir i és un líder increïble, que només pensa a guanyar i a assegurar-se que els seus companys tinguin èxit. Els jugadors dels Lakers estan emocionats de tenir un company que ha estat a nou finals de l’NBA i ha guanyat tres anells. És un gran pas que ens acosta als play-off de l’NBA”. El gran Magic acaba de dimitir del seu càrrec.

Impossible guanyar sol

Notícies relacionades

Doncs bé, per primera vegada des del 2005, any que es va estrenar ‘Stars Wars: la venjança dels Sith’ i any en què Jose Mourinho va guanyar el primer títol de la Premier amb el Chelsea autoproclamant-se ‘The Special One’, LeBron no està a les finals de l’NBA, i ha completat una de les seves pitjors temporades, malgrat mantenir xifres d’autèntic campió.

És evident que tenir un dels millors del món al teu equip et facilita la possibilitat d’aconseguir les metes somiades, però no és menys cert que, pel que fa als esports d’equip, ningú, ningú, ningú guanya sol. Ni tan sols Leo Messi, que suma moltíssimes menys Champions de les que qualsevol concursant diria en un programa televisiu.