PRIMER REFORÇ 2019-20

El Barça fitxa Todibo, el central del futur

El Barça anuncia el fitxatge del defensa francès de 19 anys, que s'incorporarà gratis l'1 de juliol

El jove futbolista del Tolosa, apartat pel seu equip per no voler renovar, arribarà amb la carta de llibertat

toribo

toribo

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Barça ha fitxat dos defenses centrals en 19 dies. L’un per garantir el present i l’altre per preparar el futur. El primer (20 de desembre) va ser el colombià Jeison Murillo, de 26 anys, que estava postergat al València; el segon (8 de gener) és el francès Jean-Clair Todibo, de 19 anys i procedent del Tolosa, on també l’havien apartat per la seva negativa a renovar i la possibilitat, finalment confirmada, que fitxés pel club blaugrana.

Murillo va firmar una cessió fins al 30 de juny amb una opció de compra de 25 milions. Todibo arribarà amb la carta de llibertat l’1 de juliol “sense cost de traspàs”, com subratlla en la nota informativa el Barça, que, no obstant, serà generós per compensar el futbolista per la carta de llibertat.

Cinc centrals del 1999

Murillo podria pensar, doncs, que el seu futur en el Barça es veu seriosament compromès per aquesta aposta tan ferma com arriscada que fa la secretaria tècnica per Todibo, nascut el 30 de desembre del 1999. El mateix any que Jorge Cuenca (17 de novembre); Óscar Mingueza (13 de maig); Juan Brandáriz, ‘Chumi’ (2 de març), i Ronald Araujo (7 de març), els quatre centrals del Barça B.

Todibo no juga amb el Tolosa des que va rebutjar "una proposta salarial sense precedents en la història del club", segons un vicepresident

Todibo, en canvi, va poder jugar a Primera als 18 anys. Deu partits tan sols, des que va debutar el passat 19 d’agost contra el Girondins de Bordeus. El 30 de setembre va anotar el seu únic gol en un cop de cap al Rennes. També ha sigut expulsat una vegada en un període tan curt: va veure dues grogues en 26 minuts contra el Guingamp.

El 3 de novembre va disputar l’últim partit davant de l’Estrasburg. Des d’aleshores no ha jugat més. Des que va rebre “una proposta salarial sense precedents en la història del club”, en paraules del vicepresident, Jean-François Soucasse, i la va rebutjar. “Encara no està preparat per decidir el seu futur”, el va disculpar el dirigent.

Missatge de concòrdia

“Estic molt content d’haver firmat amb el FC Barcelona a partir del juliol del 2019. És més que un club i els agraeixo la seva confiança. Serà una nova etapa en aquest inici de la meva carrera i m’esforçaré al màxim per aconseguir grans coses”, va escriure Todibo a Twitter.

El defensa, nascut a Caiena (Guaiana Francesa) i internacional sub-20 per França, recorda que encara és jugador del Tolosa FC i es declara “disponible per ajudar els companys” tot el temps que li queda en aquest club. Consumada la seva marxa, almenys anunciada, Todibo envia un missatge de concòrdia al seu actual equip: “El Tolosa em va permetre créixer i conèixer la Ligue1 i sempre li estaré agraït”. El club l’ha eliminat de la web i hi apareix el japonès Gen Shoji, el seu substitut.

Atropellat als 9 anys

La progressió de Todibo, que és comparat amb Raphäel Varane per la seva demarcació, condició física, aparença i precocitat, ha sigut espectacular. Als 9 anys (2010) va ser atropellat per un cotxe quan anava a un entrenament de judo i va estar diversos mesos inactiu per les fractures que es va fer a la cama esquerra.

El Tolosa el va fitxar el 2016 del Lilas, un club parisenc, i en només dos anys ha debutat en el futbol professional sense haver firmat un contracte com a tal. Quan l’hi van oferir, pel que sembla, ja va ser tard. Alain Casanova, el seu entrenador, va explicar que el jugador va rebutjar la primera proposta presumptament ofès perquè la van presentar a altres companys abans que a ell.

Notícies relacionades

Todibo passa a ser el primer fitxatge de la campanya 2019-20. És el 22è futbolista francès que vestirà de blaugrana i s’anticipa a Adrien Rabiot (París Saint-Germain), que segons sembla també arribarà el pròxim estiu amb la carta de llibertat, i el sisè dels últims cinc anys.

És, també, el quart central francès des del 2014, però el primer destre, després de Jérémy Mathieu, Samuel Umtiti i Clément Lenglet. El Barça no ha avançat els plans que tindrà amb Todibo per a la pròxima temporada.

Temes:

França Futbol