ASSEMBLEA DE COMPROMISSARIS

Bartomeu: «Va ser una temporada notable, no excel·lent»

El president del Barça retalla la nota per les punxades de la Champions de futbol i l'Eurolliga de bàsquet

Els socis aproven per àmplies majories els números de la passada campanya i el pressupost rècord de 960 milions de la pròxima

zentauroepp45534718 barcelona  20 10 2018   deportes    el presidente del fc bar181020120253

zentauroepp45534718 barcelona 20 10 2018 deportes el presidente del fc bar181020120253 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La temporada 2017-18 del Barça va ser "notable" però no "excel·lent". Les pigues a la màxima qualificació, malgrat el meravellós balanç que ha exposat Josep Maria Bartomeu en l’obertura del’Assemblea de Compromissaris del FC Barcelona són dues. Es focalitzen en el rendiment del futbol i el bàsquet en les dues competicions europees: l’eliminació de Roma en la Champions (3-0), en què l’equip de Valverde va sucumbir després d’haver guanyat per 4-1 en l’anada, i l’encara més prematura eliminació del de bàsquet a l’Eurolliga, en què ni tan sols va entrar entre els 8 primers.

Fora d’això, Bartomeu ha fet una valoració molt positiva del seu mandat. Arribat a l’equador dels sis anys (va ser escollit el 2015 i acaba el 2021) ha mirat enrere i ha vist “un Barça més fort, més sostenible, més compromès i més solidari que mai”.

Els socis compromissaris (610 presents de 4.530 de convocats en l’inici, més de 900 en les primeres votacions) han aprovat amb àmplies majories la liquidació del resultat econòmic de la temporada 2017-18 (amb 13 milions de superàvit) i el pressuposat rècord de l’actual (18-19) de 960 milions d’ingressos, amb unes despeses previstes de 929 i un benefici estimat d’11 milions després d’impostos. 

Els presos polítics i Rosell

El dirigent es va vanagloriar que l’entitat ha superat "dificultats de tot tipus", des de les purament esportives de competir "amb clubs que pertanyen a estats i a multimilionaris” i l’erosió de l’entorn del club, "amb la situació sociopolítica de més complexitat dels últims 50 anys". Bartomeu ha denunciat la presó preventiva per als polítics i líders socials empresonats pel procés i ha esmentat tambéSandro Rosell.

Bartomeu ha remarcat que el club va conquistar 49 títols i que segueix embrancat en grans projectes que el mantindran en una posició de lideratge  mundial. Ha recitat els nombres d’ingressos, d’inversions, de visitants, de clients, de contractes que “ningú més que el Barça pot exposar; alguns clubs presenten xifres similars en aspectes concrets, però no en tots”.

El futur, va avançar el president del Barça, se centrarà a blindar La Masia per evitar “més fugues de talent” i continuar ambl’Espai Barça  “aprovat per tots els grups polítics excepte la CUP”.

Dubtes sobre el deute

El segon punt de l’ordre del dia tractava sobre la votació dels comptes econòmics de l’exercici 2017-18. S’han aprovat per 721 vots a favor, 98 en contra i 51 en blanc. El Barça va ingressar 918 milions i va obtenir un benefici de 13 milions després d’impostos. L’enorme pujada respecte a les previsions de l’any es deu al cobrament de la clàusula de Neymar, que després també va disparar les despeses en altres fitxatges.

Els socis han preguntat particularment sobre el deute del club, que oficialment és de 157 milions. Enrique Tombas, el tresorer de la junta,  ha precisat que la xifra s’ha establert segons "les instruccions" de la Lliga de Futbol Professional. "És la que s’utilitza en el món del futbol", ha respost el dirigent blaugrana quan un soci qüestionava que podia ser de 488 milions si s’observessin altres paràmetres.

Vendre més jugadors

Tombas ha aclarit quel’augment del 48% dels salaris esportius (de 432 a 639 milions) es deu al pagament de les primes pels títols conquistats (Lliga i Copa) i a la inclusió en aquest concepte de les amortitzacions, que és la periodització que es fa del cost d’un fitxatge pels anys de contracte.

"L’objectiu és que la Champions torni a casa"

Éric Abidal

Secretari tècnic del Barça

Notícies relacionades

Carles Tusquets, president de la Comissió Econòmica, ha destacat que Neymar va permetre batre el rècord d’ingressos i va elogiar que la junta de Bartomeu "tingui l’actitud proactiva de vendre jugadors de manera recurrent". Òscar Grau, el director general, va reconèixer després la voluntat d’obtenir més guanys per les vendes de futbolistes que no interessen a Valverde quan presentava el pressuposat rècord de 960 milions per a aquesta campanya. L’executiu va repetir que el Barça feia història en el món esportiu mundial, inclosos les franquícies i els clubs nord-americans.

Éric Abidal, el secretari tècnic, va presentar el seu informe de gestió esportiva per primera vegada. L’exfutbolista francès va desgranar les vendes i les cessions dels jugadors i ha defensat que la plantilla és millor que la de la campanya anterior. Aquella va conquistar el doblet. "L’objectiu és que la Champions torni a casa", ha dit Abidal, coincidint amb el que va expressar Leo Messi en la presentació de la plantilla a l’agost.