LA CONQUESTA DE LA 25a LLIGA

Valverde vol guanyar "el primer 'match ball'"

"Si alguna cosa ha de tenir l'entrenador és precaució", diu el tècnic del Barça, que espera tornar de la Corunya amb el títol

jdomenech43113874 sant joan despi   28 04 2018   deportes   ernesto valverde d180428202035

jdomenech43113874 sant joan despi 28 04 2018 deportes ernesto valverde d180428202035 / JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb el "grau més gran d'il·lusió" el Barça viatja a la Corunya per endur-se la victòria que busca des de fa mesos. El  coixí de punts que té al capdavant de la classificació li ofereix aquest diumenge la primera de les cinc oportunitats per proclamar-se campió. Amb el mínim esforç: amb un punt en té prou per segellar el triomf definitiu. El Deportivo està al caire de l'abisme, virtualment a Segona Baixarà si no guanya.

“El que és lògic”, entén Valverde, és que, més d’hora o més tard, el Barça celebri el seu  25è títol de Lliga aquest diumenge. "Però com que jo soc l'entrenador, i no un qualsevol, si alguna cosa ha de tenir l'entrenador és precaució", matisava el tècnic blaugrana, com si encara recordés el nociu triomfalisme que envoltava l'equip abans de la visita a Roma amb el 4-1 de l'anada.

Avió complet

"No vull avançar res", insistia, i va dir que ajornava les valoracions de la temporada fins que s'aconsegueixi l'èxit definitiu. Superlatiu en el seu cas, perquè en la seva primera campanya haurà aconseguit el doblet. I el 3-0 de la Champions quedarà com un mal record, un error monumental, l'únic de la temporada, si s'entén com a comprensible la doble derrota contra del Madrid a la Supercopa després de la fugida de Neymar.

Tractant-se del primer match ball per celebrar un títol, el Barça desplaça a terres gallegues tot el vestidor L'avió anirà tot ple entre la plantilla i el personal auxiliar. L'únic  que no està disponible és Sergi Roberto, que està sancionat per l'expulsió en el Celta-Barça. Sense lesionats, Valverde podrà escollir entre 21 futbolistes. Els 18 que entraran a l'acta no canviaran gaire respecte dels inscrits en la final de la Copa de dissabte passat. Nélson Semedo ocuparà la plaça de Sergi Roberto com a lateral dret.

"És un homenatge dels jugadors de l’equip rival cap al campió, que es desvirtua quan apareix la rivalitat, especialment entre el Barça i el Madrid. Sembla una revenja, sembla que es busqui més que el contrari se senti humiliat per aplaudir-te". Valverde i el passadís

Messi, Suárez, Piqué i Valverde, d'esquena, en l'entrenament d'aquest divendres. / JORDI COTRINA

Passadís per davant i per darrere

La victòria implicaria que el Madrid li hauria de fer el passadís de campió en la pròxima jornada, que serà el clàssic del Camp Nou. Zinedine Zidane va avançar que es negava a fer-ho. El Depor, en canvi, ha anunciat que homenatjarà el Barça en l'estrena del seu títol de Copa.

"M'estic tornant boig amb tant de passadís a davant i a darrere", va avisar, fart del tema recurrent de les últimes setmanes. "És un homenatge dels jugadors de l’equip rival cap al campió, que es desvirtua quan apareix la rivalitat, especialment entre el Barça i el Madrid. Sembla una revenja, sembla que es busqui més que el contrari se senti humiliat per aplaudir-te".

Estrès a un nivell acceptable

De moment, el grau d'estrès acumulat està a un “nivell acceptable” per a Valverde. Igual que el d'ansietat, estant com està la Lliga, tan a prop. "Fa molts partits que hi anem al darrere, molts mesos de feina, anem al capdavant des del primer dia i tenim molta il·lusió", ha explicat, remarcant, immediatament, que el gran avantatge que té el Barça no suggereix que hagi sigut un camí de roses.

Valverde ha recordat, en línies generals, les dificultats que han esquitxat el camí de l'equip, des de la marxa de Neymar fins a les lesions i “la situació a Catalunya”. "Ara tot sembla senzill, però no ho ha sigut. No ha estat una Lliga fàcil", va subratllar.

No ha citat en la llista d'aquestes males experiències, en canvi, que part de la directiva no el veiés amb gaire bons ulls i dubtés de la seva continuïtat si no conqueria la Copa. Josep Maria Bartomeu, el president, va  negar aquesta informació en una entrevista a la Cadena Ser. "Si ho diu el president, no cal dir res més...”, ha valorat Valverde. "Tinc un contracte en vigor i esperem que en les pròximes jornades puguem guanyar la Lliga", donant per fet que té presa la decisió de continuar a la banqueta.

"Iniesta és insubstituïble. Quan se'n va un jugador d'aquest nivell, això t'obliga a buscar diferents equilibris a l'equip. Si el vaig posar de titular no era per convèncer-lo de res ni perquè s'estovés, sinó perquè creia que era el millor per al Barça". Valverde mira el futur

Iniesta i Denis, en l'entrenament previ al Deportivo-Barça a Sant Joan Despí. / JORDI COTRINA

L'equip sense Iniesta

Notícies relacionades

Mentre manté la guàrdia alta per lligar d'una vegada la Lliga, comença a imaginar-se el futur de l'equip sense Andrés Iniesta, un jugador "insubstituïble". En conseqüència, no veu ningú que pugui exercir el mateix paper. Quan se'n va un jugador d'aquest nivell, això t'obliga a buscar diferents equilibris a l'equip.

Quan falten cinc partits per acabar la Lliga, Iniesta ja ha jugat 300 minuts més que amb Luis Enrique i ha estat més vegades titular  (33 a 23). Els números apuntaven a la revitalització de l'interior, a prop de fer els 34 anys. Iniesta, tot i això, i malgrat el contracte vitalici que va firmar a l’octubre, se'n va a la Xina. "Si vaig posar a Iniesta tots aquests partits no era per convèncer-lo de res ni perquè s'estovés, sinó perquè creia que era el millor per al Barça", va explicar Valverde en un innecessari aclariment.