L'ANTESALA DEL CLÀSSIC

Rivaldo: "Lluitaria amb Cristiano i Messi per la Pilota d'Or"

L'exfutbolista brasiler opina que el nivell del futbol ha descendit i vaticina un 2-2 en el clàssic

rivaldo-jpeg

rivaldo-jpeg

2
Es llegeix en minuts
Joan Domènech / Barcelona

Rivaldo afirma que si estigués jugant seria candidat a guanyar la Pilota d’Or. No és un pronòstic inversemblant. Ell ja la va conquistar el 1999. L’exfutbolista brasiler arriba a aquesta deducció perquè creu que el nivell general del futbol, i en conclusió el nombre d’aspirants al guardó més preat, ha baixat. Des de Kaká (2007) no hi ha hagut cap més vencedor que Cristiano Ronaldo o Leo Messi.

«Lluitaria amb Cristiano i Messi per la Pilota d’Or», sosté Rivaldo, que lamenta veure focalitzada l’elecció del millor del món en només dos jugadors, precisament els estendards del Madrid i del Barça que aquest dissabte s’enfrontaran en el clàssic. 

«Jo tornaria a guanyar la Pilota d’Or si tingués 25 o 26 anys», diu Rivaldo. El 1999 va superar en la votació David Beckham (Manchester United), i Andrei Xevtxenko, del Milan. «En aquella època hi havia més jugadors de qualitat», opina. Hi va haver cinc guanyadors diferents abans que ell (Zidane, Ronaldo, Sammer, Weah i Stóitxkov) i després d’ell (Figo, Owen, Ronaldo una altra vegada, Nedved i Xevtxenko). Ara només hi ha dos favorits, jugadors que fan una mitjana de «50 gols per temporada». En la seva millor campanya (2000-01) en va anotar 36; els tres últims al València, amb una xilena final que va salvar el Barça de Joan Gaspart de l’oprobi de tancar la primera campanya sense anar a Europa. Un any després es proclamava campió del món amb el Brasil.

Notícies relacionades

«Quan es marquen més gols que jornades té una Lliga es demostra que la Lliga no està bé», és l’anàlisi de Rivaldo, de 45 anys, que es va retirar als 43, i que té un fill que juga al Dinamo de Bucarest. Va posar l’exemple d’un club com el Betis, que avui no podria afrontar un fitxatge de 30 milions d’euros (5.000 milions de pessetes) com el de Denilson el 1997. En canvi, el Barça pot invertir més que els 24 milions (4.000 milions de pessetes) del mateix any per Rivaldo, que es va alliberar del contracte amb el Deportivo enmig de la disputa del trofeu Teresa Herrera. «A la primera part corejaven el meu nom i a la segona em deien ‘pesseter’», va recordar. Durant el partit va transcendir que el davanter ja havia firmat i se’n anava l’endemà.

Més o menys sobre el límit del mercat, el Barça va gastar 105 milions per Dembélé; abans, en va dipositar sense immutar-se 40 per Paulinho, un dels protagonistes del clàssic. Participant en un acte de Betfair, Rivaldo ha apostat per un 2-2. Un resultat que li resulta familiar. «El clàssic que més recordo és un en què vaig marcar un triplet però va acabar 2-2», va explicar, al·ludint al gol mal anul·lat per Losantos Omar. Tampoc ha oblidat altres cares: «En la meva època hi havia una baralla molt forta amb Hierro i Redondo, ara es juga més».