UNA VELLA AMISTAT

Unzué: "El 'Txingurri' amb les seves fotos"

L'entrenador del Celta reconeix que ni ell ni Valverde pensaven ser entrenadors quan es van conèixer el 1988

jdomenech41150652 171201200707

jdomenech41150652 171201200707

1
Es llegeix en minuts
Joan Domènech

Es van conèixer el 1988. Potser va ser el 23 de juliol, el dia de la presentació del Barça. Eren dos dels fitxatges que van fer entre Johan Cruyff i Josep Lluís Núñez per a la refundació del club, mig podrit per dins pel motí de l’Hesperia en què la plantilla va demanar la dimissió del president. Enmig dels 13 supervivents, i juntament amb Manolo Hierro, López Rekarte, José Maria Bakero, Txi-ki Begiristain, Eu-sebio Sacristán, Julio Salinas, Miquel Soler i Ricardo Serna, hi havia Ernesto Valverde i Juan Carlos Unzué bocabadats descobrint un nou món. El planeta Barça.

Gairebé trenta anys després, res els pot sorprendre a la galàxia futbolística amb el que van veure aquells dies. Ni a Valverde (24) anys ni a Un-zué (21) els va anar gaire bé la seva etapa futbolística al Camp Nou.

Rutes oposades

Tot just un parell de temporades van aguantar en aquell Barça de Cruyff. Van congeniar en els interminables dies de banqueta més que no pas al camp, i els seus camins es van separar. Van agafar rutes oposades. L’extrem va tornar al nord per recalar a l’Athletic, i el porter va buscar escalf al Sevilla. I des d’aleshores, fins ara, han sigut adversaris.

Notícies relacionades

«En aquella època cap dels dos podíem pensar que seríem entrenadors», reconeix Unzué. Van descobrir la vocació amb els anys. Ell era un aficionat al ciclisme i Valverde, en canvi, estava enfocat en la fotografia. Havia iniciat un curs a l’Escola Industrial mentre era jugador de l’Espanyol. «Allà on anàvem apareixia ell amb una càmera. ‘Mira, allà tens el Txingurri amb les seves fotos’, dèiem», explica Unzué del seu  rival d’avui, «un paio fantàstic, especial, entranyable», de qui «resulta molt fàcil fer-se amic». Tan fàcil, que l’amistat ha perdurat malgrat  les distàncies. I malgrat que mai més han tornat a ser companys.

«Unzué és un estudiós del futbol, prepara molt els partits. Per descomptat que està capacitat per ser entrenador del Barça», proclamava Valverde. Ja ho ha sigut com a segon de Luis Enrique. La necessitat d’agitar el vestidor als tres anys va propiciar que Josep Maria Bartomeu li entregués la direcció al Txingurri. Avui es retrobaran, però vestits amb americana, sobre la mateixa gespa en què es van fotografiar 29 anys enrere.