El Barça denuncia que un empresari el va amenaçar amb una querella si no pagava tres milions d'euros

El president del Barcelona i el seu representant legal declaren davant el jutge per la fallida construcció d'un columbari

El president del FC Barcelona no ha volgut fer declaracions al sortir dels jutjats. / JOAN CORTADELLAS / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president del Barça, Josep Maria Bartomeu, ha negat aquest dilluns davant el jutge qualsevol responsabilitat del club en el frustrat columbari que havia d'instal·lar-se als voltants de l'estadi, al mateix temps que el representant de l'entitat blaugrana, Román Gómez Puntí, ha declarat que l'empresari José Huertas, copropietari de la societat Giem Holding Unik, els va amenaçar amb presentar-los una querella (cosa que al final va fer) si no pagaven a la seva empresa, una de les impulsores de les dependències, tres milions d'euros, segons han assegurat a aquest diari fonts jurídiques.

El club, el mateix Bartomeu i l'exdirectiu Antoni Freixa estan sent investigats per un presumpte delicte d'estafa juntament amb Enrique Alavedra i la societat Vila Proyectos Xe Fugur. Les indagacions es van iniciar fa uns mesos per presumpta estafa en la construcció del fallit Espai Memorial Camp Nou, una zona que estava pensada per acollir les cendres dels aficionats del Barça.

La investigació intenta aclarir, entre altres qüestions, si el club sabia per endavant que el projecte no es podia realitzar. No obstant, va percebre un milió d'euros de l'empresa impulsora del projecte. El març del 2013, l'entitat va demanar llicència a l'Ajuntament de Barcelona que, un mes després, va informar en contra per “incompatibilitat de l'ús de l'espai memorial amb els usos permesos en l'àmbit de l'estadi Camp Nou”. Una circumstància que “li va ser ocultada” a l'empresari, que va seguir captant fons “en la creença de la viabilitat del contracte", segons l'acusació particular. El contracte entre el club i l'empresa, a més, va ser renovat dos mesos després de la denegació de la llicència. Després hi van haver altres renovacions.  

MODIFICACIÓ DEL PGM

Notícies relacionades

Tant l'exdirectiu blaugrana, Antoni Freixas, també investigat, com Bartomeu, representat per l'advocat José Ángel González Franco, han defensat davant el jutge que el club va actuar amb correcció i que el consistori es va limitar a al·legar que per poder instal·lar el columbari s'hauria de fer una modificació del Pla General Metropolità (PGM). A la vegada, han insistit que la responsabilitat de les llicències ha de recaure en l'empresa que impulsa el projecte. Freixas va denunciar la setmana passada que l'empresari que ha presentat la querella "ha pretès i aconseguit instrumentalitzar" la jurisdicció penal, perquè "serveixi com a amenaça o coacció" per al club "amb l'objectiu d'obtenir alguna mena d'indemnització o pacte extrajudicial".

Bartomeu ha insistit aquest dilluns que el cas va ser estudiat pels serveis jurídics del club i que aquests estan “absolutament tranquils” dels tràmits que han realitzat. Ha recordat que es va renovar el contracte amb la mercantil que impulsava el projecte perquè el consistori, al demanar la llicència, els va contestar que s'havia de modificar el PGM i es necessitava més temps.