El 'cruyffisme' com a escola

Més del 80% dels futbolistes que van jugar amb Cruyff tenen el carnet d'entrenador

 

  / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El llegat que va deixar Johan Cruyff s’observa en la vigència de les ensenyances que va impartir. Qui va ser anomenat el Profeta del gol va fundar una escola futbolística que va arrelant amb sucursals en diversos punts del planeta a través dels seus antics deixebles. L’etapa pedagògica de Cruyff com a entrenador va ser intensa i breu, repartida en els dos clubs de la seva vida: dues temporades i mitja a l’Ajax (1985-87) i vuit al Barça (1988-96). 

Transcorreguts 20 anys del seu magisteri, les sagrades escriptures poden llegir-se millorades per una cal·ligrafia més pulcra. El rondo ja no és un exercici ridiculitzat i catalogat de frívol, tothom coneix el joc de posició, han tornat els tres davanters... El 3-4-3 que recentment homenatja Luis Enrique n’és un bon exemple.

No hi ha més bon exemple, però, que comprovar que més del 80% dels 77 futbolistes que va tenir al Barça són tècnics. Una proporció semblant s’observa en els seus deixebles de l’Ajax, amb la particularitat que tres (Rijkaard, Van Basten i Danny Blind) han sigut seleccionadors. Com ho és Lopetegui.

UN AVANÇAT A LA SEVA ÈPOCA

Segurament la raó principal per la qual es van treure el carnet d’entrenador sigui prosaica i resideixi en el fet que és la posició més pròxima al terreny de joc una vegada l’edat els retira, confessa Lluís Carreras: «Soc entrenador perquè és el més pròxim a jugar a futbol quan deixes de ser futbolista». 

Entre els pupils de Johan Cruyff a  l'Ajax hi ha hagut tres seleccionadors nacionals d'Holanda

La mateixa resposta de Julio Salinas, que va obtenir el carnet d’entrenador però mai ha arribat a exercir-ne. «Tots desitgem seguir lligats a aquest món i només hi ha tres opcions: ser tècnic, ser director esportiu o ser comentarista». L’exdavanter va elegir l’última via «per comoditat».

Però Salinas es coneix fil per randa la bíblia de Cruyff després de sis temporades escoltant-la cada dia. Va arribar al Camp Nou procedent de l’Athletic de Javier Clemente després d’una breu escala a l’Atlètic de Madrid. «Cruyff va ser un avançat de la seva època», sentencia. Com a davanter va escoltar noves accepcions del joc, innovacions desconegudes fins llavors. Un nou vocabulari que donava sentit als números com el quatre i el sis. «Parlava d’obrir el camp, d’ocupar tots els espais, de buscar la segona línia, de rebre de cara, de jugar profund per les bandes...», recita.

"CONTROL" I "POSICIÓ"

Notícies relacionades

Carreras recorda bàsicament paraules com «control» i «posició», com si fossin suficients per explicar una infinitat de conceptes. «Ell demostrava el que deia: ensenyava les coses i passaven com ell deia que passarien. En els entrenaments i en els partits», diu Carreras, que no dubta a reconèixer que Cruyff va ser el tècnic que més el va influir. Cosa que no implica que ell hagi aplicat el  que va aprendre als equips que ha dirigit (Sabadell, Mallorca, Saragossa). Però dir als seus nois que es col·loquin «de manera que puguin veure el màxim camp possible» té utilitat en qualsevol equip.

Només 13 dels 77 jugadors que van estar a les ordres de Cruyff al Barça no han volgut saber res del futbol. Casos dispersos com Nando, Romário, Figo Eskurza. Menys a l’Ajax. Uns van estar amb Johan als dos equips (Koeman, Rijkaard, Richard Witschge). Altres s’han mostrat fidels evangelitzadors del llibre i segons l’atracció més forta o més feble que van sentir de l’astre holandès han dibuixat una particular galàxia futbolística.