Una testimoni acusa Toni Freixa de cobrar gairebé 200.000 euros de comissions amb el Barça

L'exdirectiu, acusat de fer gestions per a l'empresa que va guanyar el contracte dels columbaris

2
Es llegeix en minuts

L'exdirectiu del FC Barcelona Toni Freixa va rebre, presumptament, "comissions" de gairebé 200.000 euros d'una empresa per la seva ajuda per aconseguir un contracte milionari amb el club. Feixa va maniobrar mentre era directiu del club (2010-2014) perquè s'adjudiqués a Giem Sports la construcció, gestió i explotació comercial d'un Espai Memorial al Camp Nou, segons la versió de l'exdirectora financera de l'empresa.

Giem Sports va pagar els prop de 200.000 euros a Freixa de forma camuflada, amb pagaments mensuals per un suposat "assessorament jurídic" des del seu despatx. Així ho explica l'exdirectora en la seva declaració com a testimoni davant el jutge que investiga el cas i al qual ha accedit el diari 'El País'.

Les factures cobrades pel despatx de Freixa -incloses en el sumari- al·ludeixen a un suposat "assessorament jurídic en diverses matèries". Són factures mensuals, amb imports i conceptes que es repeteixen cada mes. La testimoni va desmentir, en el seu relat, que l'exdirectiu i aspirant a la presidència del club en les últimes eleccions fos assessor jurídic de l'empresa. "Els assessoraments jurídics els feia un altre bufet. Jo tinc entès que facturava en concepte de comissió per haver donat el contracte del Barça. El que passa és que en les factures no hi posava això", va respondre la dona.

PRINCIPAL IMPUTAT

Santiago Bach és el principal imputat en la causa per estafa i apropiació indeguda. Bach va captar diners de socis i petits inversors per tirar endavant el projecte. Aquests inversors, no obstant, no han rebut els diners ni el benefici promès i van denunciar Bach davant el jutjat.

En la seva declaració com a testimoni, Freixa va dir que Giem Sports va ser "client" del seu despatx fins que l'empresa "va entrar en dificultats econòmiques i va deixar de ser client", el 2015. I va afegir que es tractava d'una "quota mensual" per assessorament i que era el seu despatx, i no ell "directament", qui treballava amb Giem Sports. Fonts del despatx de Freixa citades per 'El País' neguen que l'exdirectiu hagi cobrat cap comissió i expliquen que es va limitar a presentar la idea i que la junta directiva que presidia Sandro Rosell va aprovar el projecte "per unanimitat". 

SEGON PROCÉS

Notícies relacionades

El 2012, el Barça i Giem Sports van firmar un contracte que preveia construir un columbari amb capacitat per a 30.000 urnes al Camp Nou. Malgrat la declaració de l'exdirectora, Freixa no està per ara imputat. Sí que ho està, no obstant, en un segon procés judicial que s'ha obert molt recentment pels mateixos fets.

Aquesta segona via l'ha obert l'empresari José Huertes, exsoci de Giem Sports. Huertes s'ha querellat per estafa contra Bach, contra Freixa i també contra el FC Barcelona i el seu president, Josep Maria Bartomeu. El jutge els ha citat a declarar a tots ells aquest dijous com a investigats. Huertes creu que Bach i el Barça sabien per endavant que el projecte no podria veure la llum perquè l'Ajuntament de Barcelona havia denegat la llicència ja el 2013. Tot i així, les dues entitats van seguir endavant amb el projecte, cosa que els va permetre enriquir-se. El Barça ha rebut un milió d'euros com a dipòsit de Giem Sports.