El fitxatge de Neymar, una crònica de tribunals

L'operació ha multiplicat el preu i ha desencadenat un embolic judicial sense afectar el rendiment del davanter

marcosl33502367 deportes entrenamiento bar a  fc barcelona  neymar160411200438

marcosl33502367 deportes entrenamiento bar a fc barcelona neymar160411200438 / A MIGUEL RUIZ

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’impacte del fitxatge de Neymar el 2013 encara es deixa sentir. Era una valuosa incorporació per al Barça per la seva rellevància mediàtica i la seva vàlua futbolística. El preu pagat, per les repercussions que ha produït, ha sigut molt més car que els 57,1 milions «i punt», que assegurava Sandro Rosell.

L’ORIGEN

Amb la demanda de Cases comença tot

Una demanda del soci Jordi Cases va desencadenar l’allau que encara no ha parat. El farmacèutic veí d’Olesa de Montserrat va escriure al club per saber el motiu i el destinatari dels 40 milions que va cobrar la societat N&N. El desdeny del club a contestar-li va excitar l’activisme de Cases, que el desembre del 2013, i seguint indicacions del seu advocat, va demandar a l’Audiència Nacional de Madrid Rosell per un presumpte «delicte d’apropiació indeguda en la seva modalitat de distracció». L’octubre del 2014 va retirar la demanda. «Estic en condicions d’afirmar que no s’observen conductes constitutives de delicte en l’àmbit societari, comptable, ni apropiació indeguda, ni qüestiono els contractes d’agència i serveis subscrits», va exposar en una nota després de la promesa de Josep Maria Bartomeu que el Barça no el denunciaria a ell.

EL COST

El preu puja de 57 a 86 milions en un dia

Assabentat, convençut i satisfet estava Cases, però no el jutge Pablo Ruz, que va assumir el cas, i encara menys el fiscal José Peral, amb un interès i diligència en el cas espectaculars. Toni Freixa, llavors secretari del club, va presentar tots els contractes subscrits. L’Audiència va demanar documentació al Santos i a la FIFA, i va decidir acceptar a tràmit la querella el 22 de gener.  Les informacions periodístiques arran de les filtracions de l’ens judicial, avançaven que el cost real de l’operació superava els 75 milions. «Són 57,1 milions i punt», replicava Rosell, que va demanar a Ruz que el cridés a declarar: «Tot és absolutament legal, impecable. Que em citi de seguida i no ho faci durar gaire». L’endemà, va dimitir. I l’altre, Bartomeu, el seu substitut, va exposar els detalls del fitxatge. El cost escalava fins als 86,2 milions.

ELS DELICTES

Distracció, frau, estafa i corrupció

No ha parat de pujar, perquè a tot s’hi han sumat les peticions de multa al Barça per presumpte frau fiscal i les quantitats ja entregades (13 milions). Hisenda es va sumar a la demanda, animada per Ruz i Peral. Les tanques van delimitar el passadís cap a l’entrada de l’Audiència per on han desfilat els presidents del Barça, executius (Rossich, Sanllehí, Zubizarreta...) i tota la família Neymar. Paral·lelament, creixien els delictes. Al de distracció de Cases, al de frau per Hisenda, s'hi van sumar els de «corrupció entre particulars i estafa». Al festival denunciatori s'hi va afegir l’empresa DIS, que tenia el 40% dels drets del jugador, i se sentia burlada per l’entramat de convenis entre el Barça i el Santos el juny passat.

LES DECISIONS

Trasllat a Barcelona i embargat al Brasil

Notícies relacionades

El primer cas ha viatjat de l’Audiència Nacional de Madrid a la Provincial de Barcelona. Però el nou fiscal mantindrà la tesi del seu superior: 7,8 anys de presó a Rosell, 2,3 a Bartomeu i un total de 62 milions a ells i al Barça en multes i indemnitzacions. Al febrer, un tribunal de São Paulo va embargar a Neymar un iot, un avió i propietats immobiliàries, per cobrir un presumpte delicte d’evasió d’impostos.

    Neymar viu aliè a tot aquest pes judicial. Feliç a Barcelona amb els seus amics, el seu pare, el seu fill, com exposa en totes les xarxes socials diàriament, ha celebrat cinc títols amb Luis Enrique, riu amb Messi i Luis Suárez i va a la recerca del segon triplet amb el Barça.