LA PRETEMPORADA BLAUGRANA

Essència anglesa per al Barça

L'equip de Luis Enrique es prepara a l'extraordinari complex esportiu de la FA

Arribada del Barça a Birmingham i primer entrenament a Saint George Park. / FC BARCELONA / EFE

3
Es llegeix en minuts
JORDI TIÓ

«Un, dos, tres, quatre, cinc...» La veu de Marc Bartra se sent amb nitidesa en un dels mimats camps d'herba de Saint George Park. La pilota roda a la velocitat de la llum enmig del rondo i el central blaugrana disfruta comptant els tocs que es donen a la pilota sense que sigui interceptada pels dos jugadors que van com bojos per caçar-la. Així va començar ahir a la tarda l'stage del Barça a Anglaterra, on fins dissabte estarà concentrat al complex esportiu de la Football Association (FA), una extraordinària instal·lació ubicada al mig del camp britànic, a prop de la localitat de Burton-upon-Trent, a una hora de Birmingham per carretera.

Com a Wembley

L'equip de Luis Enrique s'exercita en un dels 12 camps de futbol del complex, de 130 hectàrees. Però no és un terreny de joc qualsevol. De fet, es podria dir que s'entrena al mateix estadi de Wembley, encara que sense graderies, ja que aquest camp té exactament les mateixes dimensions (105x68 metres) i la mateixa gespa que la catedral del futbol anglès, allà on el Barça de Guardiola va forjar la seva obra cabdal el 2011, en la final de la Champions contra el Manchester United.

Mentre els jugadors trepitgen gairebé amb por de fer malbé aquesta alfombra verda, regada abans de la sessió, dos membres del cos tècnic blaugrana estan enfilats dalt d'una bastida (una EOT, estació d'observació tècnica), a tocar del terreny de joc. Des d'allà graven amb dues càmeres de vídeo la sessió per després poder analitzar el treball realitzat durant la sessió. Res a veure amb els mètodes rudimentaris de l'equip de  Tata Martino.

El Barça s'instal·la a l'hotel que hi ha al centre esportiu de la FA, inaugurat el 2011 després d'una inversió de 130 milions d'euros, diners pagats per la mateixa entitat futbolística i els seus patrocinadors. «Es va construir aquí i no a Londres pel preu dels terrenys. Fer aquesta instal·lació a prop de la capital hauria costat deu vegades més», explica Scott, cap de premsa de la FA. No obstant, el fet que Saint George Park no estigui a prop de Londres no impedeix que tingui una activitat frenètica al llarg de tota la temporada. Totes les seleccions angleses de totes les categories es preparen en aquesta instal·lació, així com els equips nacionals de rugbi, hoquei sobre patins i bàsquet, entre altres.

La joia de la corona

Tots els terrenys de joc, alguns d'herba artificial, compten amb calefacció subterrània perquè la gespa estigui sempre en bones condicions, especialment a l'hivern, quan les nevades afecten de tant en tant aquesta zona del camp. Una de les joies arquitectòniques del complex és el terreny de joc amb les dimensions del de Wembley completament cobert, com si fos un pavelló de bàsquet. El camp és utilitzat durant tot l'any també per clubs de futbol de les poblacions pròximes per jugar els seus partits de la League 1 i la League 2.

Notícies relacionades

Igualment, equips de la Premier acostumen a fer part de la seva pretemporada a Saint George, i també altres clubs europeus, cas del Mainz d'Alemanya, que va estar aquí la setmana passada, i el Galatasaray, el Porto i el Mònaco, que seran els pròxims hostes quan el Barça n'hagi marxat.

El centre, en el qual cada sala i cada habitació porta el nom de jugadors retirats i entrenadors, no tan sols busca l'excel·lència futbolística dels equips anglesos sinó que també s'ha convertit en una instal·lació de primer ordre per a la medicina esportiva i tots els seus especialistes, des de metges, cirurgians i fisioterapeutes, que compten amb les més innovadores màquines i instal·lacions, fins a tres espectaculars gimnasos, per a tot el que tingui a veure amb les rehabilitacions de jugadors que han patit lesions. «És una manera integral d'entendre el futbol i l'esport en general», afegeix Scott, que afegeix que no hi ha centre esportiu igual a tot el món. Bé, únicament el que està construint el Manchester City s'aproxima a Saint George Park, l'altra joia de la corona per als britànics i el temple elegit per Luis Enrique per començar a forjar el nou cicle del Barça.