La preparació dels dos grans del futbol espanyol

Un Gamper en pau

S'han venut gairebé 70.000 entrades per a la tradicional cita d'estiu, amb el Nàpols de convidat

Una aficionada del Barça, amb el seu fill, després de dipositar un desig per al primer equip a les instal·lacions del Camp Nou.

Una aficionada del Barça, amb el seu fill, després de dipositar un desig per al primer equip a les instal·lacions del Camp Nou. / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
MARCOS LÓPEZ
BARCELONA

fa anys que el trofeu Joan Gamper, creat el 1966, ja no és el que era ni serveix per al que servia. Ara no val per presentar el Barça com passava dècades enrere (els culers han vist abans jugar el seu equip als Estats Units, el Bernabéu i al mateix Camp Nou), ni tampoc té l'efecte recaptatori que havia adquirit en els últims temps (la Supercopa amb el Madrid ha deixat sis milions d'euros a la caixa del club, a més a més del trofeu). Servirà per viure una nit en pau després de la tensió de tant de clàssic i en un horari decent i familiar (20.30 hores, TV-3 i GolT).

Ara, el Gamper s'ha convertit en una excusa per anar a escoltar el missatge de Guardiola per al nou curs, perquè el rival (Nàpols) tampoc és un dels grans clubs. Però tot i així, ahir s'havien venut gairebé 70.000 entrades, de manera que en queden poc més de 20.000 encara per a un partit encaixonat entre dues Supercopes.

Abans, el Gamper servia, per exemple, per veure els nous fitxatges. Ni això compensa avui. A Cesc se l'ha vist des de nen, encara que se'l perdés de vista durant vuit anys quan va marxar a Anglaterra. En 11 minuts enlluernadors contra el Madrid ha començat a arraconar els dubtes sobre el seu preu, ja que, com va dir ell mateix, «el millor està per venir». A Alexis Sánchez, el ràpid i vertical davanter xilè, també se'l va descobrir al Bernabéu i una inoportuna molèstia muscular el deixarà a la grada. Per tant, es limita a la presentació de l'equip i després a una patxanga estiuenca.

EL DISCURS DE ROSELL / En el dia del Gamper, hi ha tradicions que no es trenquen. Avui, per exemple, es clausura el congrés mundial de penyes blaugrana, amb l'assistència del president, Sandro Rosell. Es tracta, per tant, de la primera aparició pública després de l'escàndol de la Supercopa d'Espanya. De moment, el dirigent no ha fet cap mena de comentari sobre l'agressió de Mouri-nho a Tito Vilanova, ja que el club s'empara a no voler denunciar el Madrid ni el seu tècnic, com sí que va fer davant la UEFA després de la polèmica dels quatre clàssics del curs passat.

Ara, el Barça ha mantingut silenci, a excepció del vicepresident de relacions institucionals, Carles Vilarrubí, que va qualificar Mourinho de «xacra del futbol», encara que després va precisar que l'actitud de Florentino Pérez sí que havia estat positiva perquè es va quedar a la llotja assistint a l'entrega del trofeu a Xavi, que exercia de capità per la lesió de Puyol. Falta saber, no obstant, si Ro-

sell, que va enviar una carta de queixa a TVE denunciant la manipulació de les imatges de l'agressió de Mourinho, abordarà el tema en la seva intervenció.

Notícies relacionades

AMB EL CINTURÓ ESTRET / Al migdia, i davant dels penyistes, serà el torn del president. I a la tarda (19.30 hores) li correspondrà a Guardiola divulgar el missatge de cada estiu. Fa tres anys, venint d'on venia, de Tercera Divisió amb el filial, es va posar al centre del Camp Nou, amb més cabells que ara, això sí, i va llançar un missatge: «Estrenyeu-vos el cinturó, ens ho passarem molt bé». Des d'aquell Gamper del 2008, el culer viu en un paradís amb 11 títols de 14 possibles, tres lligues consecutives, dues Champions i el Madrid per terra.

Ni Guardiola ni els jugadors s'han descordat aquest cinturó en un vertiginós viatge que ha portat el Barça al cim. «És un orgull poder jugar contra el millor equip del món», va dir ahir Walter Mazzari, tècnic del Nàpols, després de donar-lo com «el favorit en tot», tant a la Lliga com a la Champions, on defensarà la corona conquistada a Wembley el 28 de maig. Fa tres anys, el Barça preparava la prèvia de la Champions amb el Wisla de Cracòvia. Divendres, en canvi, lluitarà per guanyar la segona Supercopa europea en tres anys.