Roda de premsa

Balanç d’Albiol després de 100 dies com a alcalde de Badalona: «Vam trobar un ajuntament gairebé en fallida»

Balanç d’Albiol després de 100 dies com a alcalde de Badalona: «Vam trobar un ajuntament gairebé en fallida»

ELISENDA PONS

4
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

Xavier García Albiol ha complert, per tercera vegada, 100 dies com a alcalde de Badalona. Per fer balanç d’aquests tres mesos i escaig al capdavant del govern municipal, ha convocat una roda de premsa aquest dilluns al matí a l’edifici d’oficines de l’ajuntament de la quarta ciutat catalana.

«Ens hem trobat un consistori que administrativament està molt pitjor del que ens esperàvem, pràcticament en fallida, que és incapaç de tramitar qualsevol servei bàsic i a anys llum de poder portar endavant plans de futur il·lusionants per a la ciutat», ha expressat l’alcalde Albiol.

Flanquejat pels seus quatre primers tinents d’alcaldia, Juan Fernández, Cristina Agüera, Daniel Gracia i Rosa del Amo (que no han intervingut en els 60 minuts que ha durat la compareixença), l’alcalde ha fet pivotar el resum d’aquesta primera etapa de la seva tercera alcaldia (ja va dirigir l’executiu local en el mandat 2011-2015 i els anys 2020 i 2021, quan va ser apartat del càrrec amb una moció de censura després de la seva implicació en els ‘Pandora papers’) al voltant de tres punts clau: seguretat ciutadana, zona de baixes emissions i modernització de l’administració municipal.

Seguretat i ocupacions

El paper de la Guàrdia Urbana de Badalona (GUB) en les ocupacions ha protagonitzat bona part de la compareixença de l’alcalde, que ha anunciat la creació d’un protocol d’actuació per a la GUB davant els casos d’ocupació.

Segons Albiol, cap cos policial a Espanya disposa de prou seguretat per actuar en casos d’ocupacions: «La GUB necessita un coixí jurídic per actuar amb garanties i seguretat en aquests casos, perquè ara, entre la policia i els ocupes, els que tenen tots els drets per fer les seves malifetes són els ocupes, i no la policia». L’alcalde assegura que, «al mínim error que cometin els agents, poden acabar imputats i inhabilitats; és una vergonya».

En aquest sentit, Albiol ha explicat que el regidor encarregat de tractar el tema de les ocupacions en exclusiva, Daniel Aguilera, ha atès un centenar de persones des que va prendre possessió del càrrec, «la majoria, sobre casos d’ocupacions ja consolidades».

Albiol fa balanç dels seus primers 100 dies de mandat /

ELISENDA PONS

Administració (gairebé) en fallida

Sobre el segon aspecte, el de posar en marxa el motor d’una maquinària administrativa, Albiol ha assegurat que el seu equip s’ha centrat a «treballar per sortir de la crisi institucional». Per descriure la situació, Albiol ha tornat a recórrer a l’analogia marinera que va utilitzar en el ple extraordinari que es va celebrar la setmana passada: «L’ajuntament és com un barco que fa aigües per tot arreu, de manera que les primeres mesures han consistit a tapar les vies d’aigua que sortien cada vegada que hem obert una carpeta». «Hem hagut de diferenciar les coses importants, que també tractarem, de les qüestions urgents, que estem tractant preferentment».

La falta de personal és una de les necessitats que té l’administració municipal per redirigir la situació. Referent a això, Albiol ha declarat que ja s’ha començat el procés per incorporar «60 persones de diferents perfils, provinents de la borsa de treball, i també hem començat el procés per contractar quatre perfils directius perquè s’encarreguin de grans àrees administratives del consistori».

Final de la compareixença de l’alcalde Xavier García Albiol /

ELISENDA PONS

Sense moratòria (per ara) de sancions de la ZBE

Tot i que la primera intenció del govern d’Albiol passava per aprovar en el ple d’aquest dilluns a la tarda la moratòria a l’aplicació de sancions per la zona de baixes emissions (ZBE), no serà així: «Veient la reacció de la ministra Ribera, i com ha rectificat posteriorment, hem cregut positiu esperar que es concreti una reunió amb ella», ha justificat Albiol.

El govern municipal va remetre a finals de la setmana passada una carta a la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, per parlar sobre l’aplicació de la ZBE a Badalona, i encara espera una resposta: «Si no contesta aquesta setmana, procuraré parlar amb ella telefònicament; no tinc ganes de batalla i vull entendre’m amb la ministra, soc el primer a voler pactar un calendari d’aplicació de mesures, però no permetré que es perjudiqui els veïns que no es poden comprar un cotxe», ha afegit.

Això, sí, Albiol ha sigut taxatiu a l’hora d’assegurar que, més enllà de la imposició de sancions, «l’1 de gener del 2024 Badalona tindrà tots els elements necessaris per a l’aplicació de la ZBE». L’alcalde ha mostrat enuig al recordar que, quan el govern municipal quadripartit va aprovar definitivament l’aplicació amb moratòria d’un any de la ZBE el gener del 2023, «llavors el Govern central no va dir res, però, quan jo demano la no aplicació de sancions, la ministra munta un Crist i em cau una rajada».

Notícies relacionades

També ha volgut recordar que, sota l’anterior govern socialista de la ciutat, «no es va fer cap campanya informativa, tot i que ho exigia Europa, per explicar l’aplicació de la ZBE». De fet, fonts municipals asseguren a aquest diari que, dels 3.000 tríptics que es van imprimir en el mandat passat per informar la ciutadania sobre la ZBE, només se’n van repartir 200, i els 2.800 restants, expliquen aquestes mateixes fonts, estan actualment guardats en dependències municipals.

Més notícies de Badalona en l’edició local d’EL PERIÓDICO Badalona