Mobilitat sostenible

Albiol frena tres anys més l’aplicació de la zona de baixes emissions a Badalona

Albiol frena tres anys més l’aplicació de la zona de baixes emissions a Badalona

ÁNGEL GARCÍA

1
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

L’Ajuntament de Badalona aprovarà una moratòria de tres anys, fins a l’1 de gener del 2027, en l’aplicació de les restriccions de vehicles a les zones de baixes emissions (ZBE). Ho farà al ple ordinari municipal del mes de setembre, encara sense convocar. Segons les dades que facilita l’ajuntament, «en determinades ocasions les restriccions per circular per les ZBE podrien arribar a afectar la meitat dels vehicles de Badalona».

L’aplicació de la ZBE respon al que marca la llei 7/2021, del canvi climàtic i transició energètica, que assenyala que tots els municipis de més de 50.000 habitants han de posar-la en marxa. A Catalunya, a més, el compromís incumbeix els municipis amb més de 20.000 habitants.

L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha assegurat que darrere de la moratòria hi ha la intenció del govern municipal d’ajudar les persones que es veurien perjudicats per la ZBE al no poder canviar-se el cotxe: «No podem obligar en la situació actual de crisi econòmica, de l’increment dels preus del cistell de consum, de l’augment de les hipoteques, que els veïns de Badalona hagin de fer front de manera immediata a una despesa tan important com la compra d’un vehicle».

L’alcalde ha insistit que el govern de la ciutat «està convençut» que cal prendre mesures per a «la millora de la qualitat de l’aire». «Estem compromesos amb la sostenibilitat i la salut –i ha afegit–, però fa falta que abans de demanar aquests esforços a la ciutadania les administracions fem passos reals en la millora del transport públic».

Notícies relacionades

Així, Albiol advoca per la prolongació de l’L1 de metro, una ampliació de la xarxa del tramvia per donar cobertura a barris com la Mora i el Progrés o la transformació i la renovació de les línies de busos com a millores necessàries en la xarxa de transport públic, prèvies a l’aplicació de la ZBE a Badalona.

Més notícies de Badalona en l’edició local d’EL PERIÓDICO Badalona