A la platja de Badalona

Creix la pressió sindical contra el xiringuito denunciat per acomiadar una treballadora per tenir pèl axil·lar

La CNT-AIT ha redoblat el seu ‘pressing’ mentre el negoci insisteix en una «conducta conflictiva» per justificar la mesura

ANTECEDENT | Acomiadament a Badalona «per tenir pèl a les aixelles»: xiringuito i treballadora s’emplacen a un diàleg

LA NOTÍCIA | Polèmica a Badalona per l’acomiadament d’una treballadora d’un xiringuito «per tenir pèl a les aixelles»

Creix la pressió sindical contra el xiringuito denunciat per acomiadar una treballadora per tenir pèl axil·lar

Zowy Voeten

4
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

El cas de la treballadora d’un xiringuito de Badalona que va denunciar haver sigut acomiadada per tenir pèl a les aixelles ha saltat pels aires. Des que EL PERIÓDICO va publicar la polèmica contactant amb totes les fonts implicades, la pressió mediàtica s’ha accentuat i la negociació entre el xiringuito Kailua i el sindicat que defensa els interessos laborals de l’empleada, la CNT-AIT, ha passat d’estar encarrilada a truncar-se amb l’enverinament de dues posicions que semblen difícilment conciliables.

Mentre el xiringuito ha insistit en els seus comunicats en la narrativa de la «conducta conflictiva» de la treballadora, de nom Ainhoa, com a justificació del seu acomiadament, des del sindicat han redoblat la pressió pública contra el negoci. Aquest diumenge passat, sense anar més lluny, hi va haver als voltants del Kailua una concentració convocada per la CNT-AIT, d’«entre 20 i 60 persones segons el moment» en paraules dels organitzadors, per clamar contra el que consideren una discriminació laboral de gènere.

Fonts pròximes al xiringuito amb què ha parlat aquest diari expliquen que durant l’esmentada manifestació també hi va haver pintades de «Boicot!» al lavabo del local. «La pressió està sent insuportable; diàriament ens arriben comentaris negatius contra el negoci a les xarxes socials», apunten aquestes mateixes fonts.

En un comunicat, la CNT-AIT assegura que les negociacions amb el local estan trencades i fan menció explícita a reservar-se «el dret d’utilitzar totes les vies legals i sindicals per fer complir la llei laboral, civil i de gènere».

El Kailua, rubriquen des de la CNT-AIT, «es troba en l’obligació moral de complir els únics tres punts de la negociació». Es tracta de les condicions que ja va avançar aquest diari: una carta pública de disculpes; una compensació econòmica (fins a la data estava previst que fos d’uns 2.400 €) pel temps restant de la temporada amb què la treballadora comptava, ja que va ser acomiadada encara en període de prova; i el compromís que no es tornaran a produir situacions similars.

Malgrat que el xiringuito ha reconegut públicament la seva «mala gestió» del cas, tal com van confirmar els seus responsables a aquest diari, els seus comunicats han continuat insistint en la «conflictivitat» de la treballadora com a justificació de l’acomiadament, fet que ella nega rotundament i que ha irritat el sindicat fins a provocar que creixi el seu ‘pressing’.

L’episodi del pèl axil·lar, a l’origen de l’acomiadament

El principal focus de conflicte entre el Kailua i la CNT-AIT és que el xiringuito no reconeix haver acomiadat la treballadora per tenir pèl a les aixelles mentre desenvolupava la seva activitat professional, sinó que per justificar la mesura apel·len a la ja esmentada «conflictivitat», una cosa que des del sindicat entenen com una injusta criminalització i descrèdit públic cap a la treballadora.

Un dels propietaris del negoci va admetre a aquest diari que, arran de la queixa d’un client pel pèl axil·lar que la treballadora tenia, des del xiringuito li van comunicar un «canvi de protocol» recomanant-li que es depilés sense haver-la advertit prèviament de cap protocol de vestimenta o estètic, una cosa a què ella va accedir en primera instància però que després, al cap de dos dies, es va repensar molestament al prendre consciència que, mentre a ella se li havia suggerit la depilació, això no passava amb els seus companys homes.

Va ser a partir d’aquest desagradable episodi i no abans quan ella «va començar a mostrar-se conflictiva», va explicar un propietari del Kailua a aquest diari, fins que posteriorment «un dels encarregats li va dir que ja no podien comptar més amb ella», va assegurar l’empresari. És clau l’element temporal: el mateix xiringuito va reconèixer la suposada conflictivitat després de l’episodi del pèl a les aixelles i no abans. Tant CNT-AIT com la mateixa treballadora neguen qualsevol conflictivitat més enllà de sentir-se molesta per la intromissió en la intimitat del seu físic.

L’esmentat propietari del Kailua també va esmentar a aquest diari tenir constància que els que gestionen el dia a dia del xiringuito consideraven l’Ainhoa «una bona treballadora». Des de la CNT-AIT també asseguren que els responsables del xiringuito havien explicitat en alguna ocasió la catalogació de «bona i compromesa treballadora», rebutjant així la tesi que se la va acomiadar per una suposada conflictivitat.

Notícies relacionades

El col·lectiu LGTBI QaliuBDN, que ja va fer públic el primer comunicat de la treballadora, ha tornat a pronunciar-se a través d’un comunicat titulat «és hora d’assumir responsabilitats», el qual qualifica de «discriminació» l’acomiadament de l’Ainhoa i critiquen els que s’han posicionat a favor del xiringuito per ser aquest favorable i part (un dels seus responsables) del col·lectiu LGTBI. «Utilitzar la pertinença a un col·lectiu per desacreditar una altra persona no és altra cosa que instrumentalitzar el col·lectiu al qual es pertany», conclouen des de QaliuBDN.

Llegeix totes les notícies de Badalona a EL PERIÓDICO de Badalona