Polèmica local

Acomiadament a Badalona «per tenir pèls a les aixelles»: xiringuito i treballadora s’emplacen a un diàleg

Empresa i denunciant publiquen sengles comunicats on remeten a una negociació oberta per consensuar una solució

CONTEXT | Polèmica a Badalona per l’acomiadament a una treballadora d’un xiringuito «per tenir pèls a les aixelles»

Acomiadament a Badalona «per tenir pèls a les aixelles»: xiringuito i treballadora s’emplacen a un diàleg

Zowy Voeten

2
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Tant la treballadora com el xiringuito de Badalona implicats en la polèmica de l’acomiadament laboral «per tenir pèls a les aixelles» s’han emplaçat un diàleg entre les dues parts per resoldre el conflicte després que EL PERIÓDICO contactés amb tots els implicats en la controvèrsia aquest dilluns 14 d’agost.

En el cas del xiringuito Kailua, els seus responsables reiteren en un comunicat públic el que ja van declarar a aquest diari: que rebutgen «qualsevol tipus de discriminació», que sí que afirma l’empleada, i que hi havia una negociació en marxa amb la damnificada que ara suggereixen recuperar: «Estem disposades a aclarir completament aquesta situació», precisen en una nota en el seu compte d’Instagram.

La denunciant del cas, per la seva banda, els interessos laborals de la qual són defensats pel sindicat CNT-AIT Badalona, ha tornat a emetre un segon comunicat a través del col·lectiu LGTBI de Badalona ‘Qaliu’, en el qual assegura haver «acceptat un diàleg on mirem, treballadors i empresa, d’arribar a una solució justa i consensuada, i sobretot amb la certesa que cap altra persona es vegi en una situació de risc laboral per ser qui és».

El testimoni de la perjudicada, a més, fa referència a les condicions de la negociació que havia avançat aquest diari: una carta pública d’assumpció d’errors per part de l’empresa; «una possible indemnització econòmica [fins a la data d’uns 2.400 €, segons va confirmar aquest diari]»; i el compromís que no es tornarà a produir un episodi similar.

El xiringuito admet una «mala gestió»

Consultades aquest dilluns passat, fonts del xiringuito Kailua van negar a aquest diari que l’acomiadament de la treballadora fos conseqüència del seu aspecte físic, si bé van admetre que hi va haver una «mala gestió de la situació» arran de la queixa d’uns clients pels pèls axil·lars de la noia: «No es va gestionar bé i es va plantejar canviar el protocol de vestimenta, però no hi va haver cap discriminació», van explicar fonts del Kailua.

Fonts del xiringuito van explicar també que després de l’episodi amb els clients «a la treballadora se li va comunicar un canvi de protocol. Ella el va acceptar i es va arribar a depilar motu proprio però al cap de dos dies va canviar d’opinió dient que no li semblava bé. A partir d’allà, ella es mostrava conflictiva i va ser quan un dels encarregats li va dir que ja no podien comptar més amb ella», va explicar un dels propietaris del xiringuito.

Aquest diari també va contactar amb fonts del sindicat CNT-AIT Badalona, que defensa els interessos laborals de la denunciant del cas. Des del sindicat sí que consideren que l’episodi dels pèls axil·lars va ser l’origen del posterior acomiadament, que va tenir lloc abans que acabés el període de prova de la treballadora.

Notícies relacionades

«L’acomiadament va ser una conseqüència repressiva: després de la queixa dels clients, des del xiringuito li van recomanar que es depilés. En ple segle XXI no pots validar així comentaris de clients rancis», van explicar des de la CNT-AIT Badalona, que van emfatitzar que la treballadora, que «està molt afectada» per la situació, no se la va informar de protocol ni cap codi de vestimenta abans de formalitzar el contracte.

Llegeix totes les notícies de Badalona a EL PERIÓDICO de Badalona