El 25 de juny

Polèmica a Badalona per l’acomiadament a una treballadora d’un xiringuito «per tenir pèl a les aixelles»

La denúncia d’una entitat LGTBI posa en el focus un local de la platja que nega haver discriminat la treballadora

MÉS NOTÍCIES DE BADALONA | Llegeix totes les notícies de Badalona a EL PERIÓDICO Badalona

Polèmica a Badalona per l’acomiadament a una treballadora d’un xiringuito «per tenir pèl a les aixelles»

Zowy Voeten

3
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Una denúncia pública del col·lectiu LGTBI ‘Qaliubdn’ ha provocat una polèmica a Badalona entorn de l’acomiadament d’una treballadora del xiringuito Kailua de la ciutat catalana per «tenir pèl a les aixelles», segons el seu testimoni anònim publicat per l’esmentada entitat local.

En una publicació al seu Instagram, l’entitat qualifica de «discriminació» i «sexisme» la decisió del xiringuito, compartint al seu torn el missatge anònim de la treballadora implicada, que al·ludeix que «va ser la queixa d’un client la que va fer que m’imposessin la condició de depilar-me o portar màniga curta si volia continuar treballant allà», relata la treballadora. Un dies després de l’episodi, a data de 25 de juny, des del xiringuito li van comunicar que no seguiria amb ells.

Consultat per EL PERIÓDICO, fonts del xiringuito Kailua neguen que l’acomiadament de la treballadora fos conseqüència de l’aspecte físic de la treballadora, si bé admeten que hi va haver una «mala gestió de la situació» arran de la queixa d’uns clients: «No es va gestionar bé i es va plantejar canviar el protocol de vestimenta, però no hi va haver cap discriminació», expliquen fonts del Kailua.

El xiringuito, des d’on emfatitzen que encara no han pogut comptar amb assessorament entorn del cas, expliquen que després de l’episodi amb els clients, «on hi va haver una mala gestió», admeten des del xiringuito, «a la treballadora se li va comunicar un canvi de protocol. Ella el va acceptar i es va arribar a depilar motu proprio però als dos dies va canviar d’opinió dient que no li semblava bé. A partir d’allà, ella es mostrava conflictiva i va ser quan un dels encarregats li va dir que ja no podien comptar més amb ella», explica un dels propietaris del xiringuito.

Aquest diari també ha contactat amb fonts del sindicat CNT-AIT Badalona, que defensa els interessos laborals de la treballadora implicada, que també es va dirigir a l’esmentada entitat LGTBI que va acabar publicant el cas. Des del sindicat sí que consideren que l’episodi del borrissol a les aixelles va ser l’origen del posterior acomiadament, que va tenir lloc abans que acabés el període de prova de la treballadora.

«L’acomiadament va ser una conseqüència repressiva: després de la queixa dels clients, des del xiringuito li van recomanar a la treballadora que es depilés. En ple segle XXI no pots validar així comentaris de clients rancis», contextualitzen des de la CNT-AIT Badalona, que emfatitzen que la treballadora, que «està molt afectada» per la situació, no se la va informar de protocol ni cap codi de vestimenta abans de formalitzar el contracte.

Des del xiringuito, per la seva banda, insisteixen que l’acomiadament es va deure que «es tracta d’una treballadora conflictiva que generava mal ambient entre els companys», afirma un dels encarregats. Des del sindicat ho neguen al·legant tenir constància que els responsables del xiringuito havien afirmat en alguna ocasió que es tracta d’«una bona i compromesa treballadora». Un dels propietaris del local també explicita que es tractava d’«una bona treballadora».

Una negociació truncada

Tant el xiringuito com la CNT-AIT Badalona concorren que, després de la reclamació de la treballadora implicada, s’estava portant a terme una negociació que la publicació a les xarxes socials del col·lectiu LGTBI ‘Qaliubdn’ va fer saltar pels aires.

L’esmentada negociació es fonamentava en tres condicions que des del sindicat reclamaven al xiringuito: una carta pública de disculpes; una compensació econòmica de 2.400 € pel temps restant de la temporada amb què la treballadora comptava; i el compromís que no es tornarien a produir situacions com l’esdevinguda. Des del xiringuito asseguren que fins al comunicat públic de ‘Qaliubdn’ tot apuntava que estaven d’acord amb les condicions exposades, si bé ara mateix la negociació s’ha truncat.

Notícies relacionades

Des del xiringuito posen èmfasi en el malestar pel perjudici a la seva imatge, «sobretot sent un dels nostres responsables part de la comunitat LGTBI», apunten en relació amb la implicació de l’entitat LGTBI, i neguen qualsevol represàlia per l’aspecte físic dels seus treballadors: «Ens reservem les accions legals que corresponguin a partir d’això», conclouen.

Llegeix totes les notícies de Badalona a EL PERIÓDICO de Badalona