Acord per a la cessió

Els crítics del pla de les Tres Xemeneies acusen el Govern de fer un «regal» a Endesa

Els crítics del pla de les Tres Xemeneies acusen el Govern de fer un «regal» a Endesa

JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els crítics amb el projecte per colonitzar l’entorn de l’antiga central tèrmica de les Tres Xemeneies, entre Sant Adrià de Besòs i Badalona, desconfien dels detalls del recent acord que la Generalitat ha tancat amb Endesa. El Govern ha accelerat el tràmit per aconseguir ja la titularitat de la sala de turbines, l’edifici annex a les torres de 200 metres, com va informar EL PERIÓDICO. L’Administració es quedarà amb la propietat i els costos de conservació, sense cap desemborsament a canvi al Front Marítim del Besòs, que gestiona els béns dels dos principals amos de terrenys privats del paratge, la companyia elèctrica i la immobiliària Metrovacesa. La societat preveu rendibilitzar beneficis amb els 1.783 pisos, les oficines i les places hoteleres que s’hi edificaran.

La Plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies considera «inacceptable» la «manca de transparència» que atribueix a l’operació. En la seva opinió, la Generalitat i el Consorci del Besòs –en el qual participen les institucions implicades en la transformació, inclòs l’Ajuntament de Barcelona– «tornen a fer un gran regal a Endesa». «A part dels beneficis per la requalificació dels terrenys, l’eximeixen de fer les obres de consolidació de l’edifici, valorades en prop de dos milions», afirma en un comunicat.

Des de fa més d’una dècada, la plataforma defensa la preservació íntegra de la fàbrica clausurada el 2011 i declarada bé d’interès local el 2016. Malgrat això, el nivell de protecció es va rebaixar anys després, veient la futura construcció d’un sortint que enfili les xemeneies, pendents de trobar inversor que els trobi alguna utilitat per omplir-les abans de reobrir. La Generalitat aspira a instal·lar-hi un complex de la indústria digital, audiovisual i del videojoc als voltants de la vella instal·lació i s’ha especulat que els estudis de TV-3 –o, almenys, una part– s’hi mudin.

La plataforma adverteix de la «flagrant i sostinguda manca de manteniment» que atribueix a Endesa. El compromís pel qual la Generalitat adquireix la nau sense cost va anar precedit d’un decret de l’Ajuntament de Sant Adrià. La resolució va exonerar l’empresa del deure de continuar preservant l’immoble, després d’apreciar que hi ha efectuat un «manteniment ordinari anual». En les últimes setmanes, s’han retirat les plaques d’amiant que cobrien part de la façana de la sala de turbines.

Opositora al PDU

Al seu torn, la Plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies s’oposa notòriament al pla director urbanístic (PDU) de les Tres Xemeneies. La Generalitat el va aprovar al març per ocupar les 32 hectàrees que envolten el recinte fabril.

Notícies relacionades

«Els usos de l’antiga tèrmica no haurien de desviar l’atenció sobre l’especulatiu pla urbanístic», prevé l’organització. Recalca que es dissenya «en zona inundable i primera línia de mar». Protecció Civil i l’Agència Catalana de l’Aigua van advertir que part del terreny –que flanqueja la desembocadura del riu Besòs– pugui negar-se una vegada cada segle de mitjana i que tota la superfície sigui presa de l’aigua una vegada cada 500 anys. Van acabar avalant el projecte després d’incorporar-hi mesures de protecció davant les crescudes, com ara sistemes d’alarma per a evacuacions urgents, cartells i que les vivendes es construeixin a partir d’una determinada cota d’altura.

La plataforma parla de «beneficis obscens» per a Endesa, Metrovacesa i el Banco Santander, accionista de la immobiliària. Els estima en «100 milions d’euros». En qualsevol cas, aprova que la sala de turbines passi a ser pública, com el PDU ja anticipava, i que es prevegi anticipar l’obertura al públic amb «usos provisionals». Fonts consultades informen que s’estudia que l’edifici sigui una de les seus de la biennal d’art contemporani Manifesta, que se celebrarà a Barcelona i la corona metropolitana entre el setembre i el novembre del 2024. El col·lectiu expressa que «fa anys» que demana que es faci reviure les Tres Xemeneies. «També fa molts anys que reclamem un pla d’usos que no arriba mai», es queixa.