Eix Besòs

El PSC carrega contra ERC per la «falta d’inversions» de la Generalitat al Besòs

  • El Besòs dirigeix l’enèsim SOS a la Generalitat perquè alleugi la pobresa

  • Les ciutats del Besòs busquen 500 milions per sortir de l’encallador

El PSC carrega contra ERC per la «falta d’inversions» de la Generalitat al Besòs

JORDI PUJOLAR / ACN

3
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha comparegut aquest dilluns al matí davant la premsa, acompanyat pels candidats socialistes a l’alcaldia de Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Montcada i Reixac. Els cinc han coincidit a enviar l’enèsima crida al Govern d’ERC a la Generalitat de Catalunya, perquè no deixin de banda un territori on habiten més de 400.000 persones, i que consideren el «gran oblidat» de l’àrea metropolitana. Paral·lelament, tots ells han posat en relleu les inversions anunciades fa quatre mesos per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), consistents en 500 milions d’euros destinats a millorar la qualitat de vida de les ciutats del tram baix del riu.

Ja fa temps que Filo Cañete (alcaldessa de Sant Adrià), Núria Parlon (alcaldessa de Santa Coloma) i Rubén Guijarro (alcalde de Badalona) mostren sintonia quan toca defensar les seves tres localitats dins del marasme de municipis que formen l’àrea metropolitana, i encara més per demanar més inversions al Govern català. També han mostrat que conjuntament lluiten per tirar endavant la recuperació i renaturalització del tram baix del riu Besòs (un dels punts més importants de la campanya de Parlon per revalidar l’alcaldia) i, en els últims mesos, també han treballat plegats per tirar endavant el projecte del ‘hub’ audiovisual i del videojoc al recinte de les Tres Xemeneies, l’anomenat Catalunya Media City.

En aquesta línia d’entesa, aquest dilluns al matí, els candidats socialistes del Baix Besòs, acompanyats pel primer secretari del PSC, Salvador Illa, han aprofitat la foto de família socialista per exigir més inversions a la Generalitat de Catalunya per a un territori que, segons l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, «és l’únic nord pobre» i que ha estat «descuidat» pel Govern català «massa temps». L’alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete, que ha oficiat com a amfitriona (la compareixença ha tingut lloc al Casal Dalt de la Vila de Sant Adrià), ha assenyalat que fa temps que «s’espera rl Govern, ja que no han sigut prou convincents amb les necessitats del Besòs».

Per la seva banda, l’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, ha demanat «determinació» al Govern autonòmic per acabar d’una vegada amb les fuites d’aigua que malgasten milers de litres al dia, al barri de les Oliveres, de Santa Coloma, i al barri de Canyet, de Badalona. A més, Parlon ha recordat que, «des de les dessalinitzadores del president Montilla, la Generalitat no ha fet res per evitar la sequera». També ha pres la paraula Bartolomé Egea, candidat socialista a l’alcaldia de Montcada i Reixac, que ha recordat que l’infravivenda encara és un problema a la seva ciutat, amb sis focus de barraquisme on els seus habitants «viuen en una situació de vulnerabilitat extrema».

Notícies relacionades

En general, els quatre alcaldables i el líder del partit han demanat al Govern més vivenda pública, més inversions en seguretat (un punt en què Parlon s’ha aturat per tornar a demanar més efectius dels Mossos a la ciutat), millors infraestructures (la transformació de la C-31, aspecte sobre el qual ha insistit l’alcalde Guijarro) i l’impuls econòmic del territori.

Finalment, Salvador Illa ha assegurat que els socialistes es plantegen aquesta campanya electoral com una «conversa pública, i no una confrontació política». Així, l’aspirant a revalidar l’alcaldia de Badalona, Rubén Guijarro, ha assegurat que la seva ciutat ha sortit de l’aïllament: «Ara tenim socis i sòcies i incidència en els ens supramunicipals. El que hem aconseguit amb aquestes sinergies que no es perdi en aquestes eleccions», en una referència més o menys vetllada a evitar que el candidat del PP, Xavier García Albiol, aconsegueixi la majoria absoluta i aconsegueixi l’alcaldia de Badalona.