El març del 2020

El TS augmenta a 6 anys la presó per al conductor que va matar dos motoristes a Badalona i va fugir

  • El tribunal considera que el nou delicte d’abandonament de l’accident no va ser un intent sinó un delicte consumat

El TS augmenta a 6 anys la presó per al conductor que va matar dos motoristes a Badalona i va fugir
2
Es llegeix en minuts
ACN

El Tribunal Suprem ha augmentat en tres mesos la pena de presó contra el conductor que va matar una parella de motoristes a Badalona (Barcelonès) el març del 2020.

El tribunal ha acceptat el recurs de l’acusació particular, al considerar que al fugir del lloc no va ser un delicte en grau de temptativa, com havien dit l’Audiència de Barcelona i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, sinó un delicte consumat.

Així, el Suprem estableix doctrina davant aquest nou delicte establert el 2019. Amb això, el conductor ha passat de cinc anys i nou mesos de presó i set anys i mig de retirada del carnet per dos homicidis per imprudència greu, lesions i intent d’abandonament del lloc de l’accident, a sis anys de presó i vuit sense carnet.

El gener de l’any passat, l’Audiència de Barcelona va condemnar el jove, de 24 anys, que ha de pagar importants indemnitzacions als fills dels morts. Aquest cas va ser notori al seu dia perquè era la primera vegada que es jutjava un investigat aplicant el nou delicte d’abandonament del lloc de l’accident, introduït al Codi Penal el 2019.

Recurs

La fiscalia i la defensa van afirmar que el delicte d’abandonament s’havia d’aplicar en grau de temptativa. Tanmateix, l’acusació particular va mantenir que en el nou delicte hi ha diversos béns jurídics protegits, com la seguretat viària, la protecció de les víctimes, el deure de la solidaritat i la vida humana. Tot això els feia considerar que aquest tipus de delicte era de mera activitat, però no de resultat i que no se’n castigava el resultat sinó l’acció de fugir.

Amb tot això, i al no estar d’acord amb la interpretació que es va donar en el delicte, van recórrer la sentència al TSJC, que va donar la raó a l’Audiència però alhora va obrir la possibilitat d’acudir al Suprem per poder establir jurisprudència.

El cas

Els fets van tenir lloc cap a les 20.30 hores del 6 de març del 2020 quan el condemnat conduïa, amb el carnet retirat i acompanyat d’un altre home, un Volkswagen Golf que li havia deixat un conegut.

Anava begut i havia consumit cànnabis i cocaïna. Quan va veure que el seguia un vehicle policial va accelerar i va fugir, i va envair el sentit contrari de la via durant uns 200 metres. Al girar per un altre carrer també es va posar en sentit contrari, es va saltar semàfors en vermell i va estar a punt de xocar amb altres cotxes i d’atropellar vianants.

Va arribar a 133 km/h en un carrer limitat a 50 km/h i va girar per un altre carrer, també en direcció contrària, on va xocar frontalment amb una moto i un cotxe que anava darrere. El xoc va provocar la mort de la parella que viatjava a la seva moto.

Notícies relacionades

Els dos ocupants del vehicle fugitiu van marxar corrent en direccions oposades, però els Mossos van poder detenir el conductor a uns 90 metres del lloc del xoc.

Llegeix totes les notícies de Badalona a EL PERIÓDICO Badalona