Distribució d’aliments

Badalona declara nul el contracte amb Creu Roja prorrogat de manera indeguda durant el mandat d’Albiol

  • La declaració permet pagar 2,17 milions d’euros a l’entitat que va gestionar el Banc dels Aliments des de l’esclat de la pandèmia

Badalona declara nul el contracte amb Creu Roja prorrogat de manera indeguda durant el mandat d’Albiol
2
Es llegeix en minuts
ACN

El ple de Badalona (Barcelonès) ha aprovat aquest dijous en sessió extraordinària declarar nul el contracte amb Creu Roja per la gestió del Banc dels Alimentos local, prorrogat de manera indeguda durant el mandat de Xavier García Albiol.

Es tracta d’una adjudicació ampliada sense licitació entre juny del 2020 i novembre del 2021 per 2,17 milions d’euros. Amb la declaració es reconeix la correcta realització de la tasca assignada a Creu Roja i es reconeix extrajudicialment el crèdit derivat dels compromisos de despesa adquirits en favor de l’entitat.

El llavors exregidor de Serveis Socials, Miguel Jurado, admet que possiblement es van equivocar ampliant el contracte, mentre que l’alcalde, Rubén Guijarro, s’ha reservat la potestat de prendre les mesures pertinents.

Distribució d’aliments

L’adjudicació comprèn el període entre el 21 de juny del 2020 i el 30 de novembre del 2021, aprovat a partir d’un decret d’alcaldia del 22 d’abril del 2020 perquè Creu Roja assumís les tasques de distribució d’aliments a les famílies en risc d’exclusió.

Es va fer d’acord amb l’empara establerta en el primer estat d’alarma de la pandèmia, però la licitació no es va realitzar a través de la tramitació corresponent, és a dir, sense publicar-se en el perfil de contractació pública del consistori.

«El decret d’emergència de l’alcalde s’establia en el període de covid i en el marc de successives pròrrogues, i enteníem que amb aquesta declaració inicial es cobria el contracte», ha assenyalat Jurado, ara regidor en l’oposició, en la seva intervenció en el ple, que s’ha celebrat de manera telemàtica.

«Possiblement em vaig equivocar jo al pensar que es feia bé», ha admès el responsable dels Serveis Socials durant l’últim mandat de Xavier García Albiol.

No obstant, per no perjudicar l’entitat, el PP s’ha sumat a les forces del govern local per aprovar la nul·litat del contracte, de manera que Creu Roja podrà cobrar els imports pendents de pagar. De fet, l’actual govern va traslladar el contracte al Tribunal de Comptes, que ha validat que no es va fer en les condicions correctes.

Possibles conseqüències

Per aquesta raó, l’alcalde, Rubén Guijarro (PSC), ha avançat que l’executiu local es reserva la potestat de realitzar les gestions que consideri corresponents si s’entén que s’ha obrat de manera indeguda. «En benefici de l’interès públic, el govern prendrà les mesures que cregui necessàries», ha assenyalat.

En aquest sentit, ha retret als populars que considerin que es fa un ús polític d’aquest contracte per atacar-los. «Hi ha membres d’aquest govern que estan a la Fiscalia per temes com l’assignació del Campament Reial, i és el Partit Popular qui se l’ha emportat», ha apuntat.

Notícies relacionades

«Si és necessari ampliar les investigacions per l’interès públic, per descomptat que es farà, i si tots tenim la consciència tranquil·la no hi haurà cap problema a instruir les investigacions corresponents», ha conclòs Guijarro.

Llegeix totes les notícies de Badalona a EL PERIÓDICO Badalona