Cine
Més de 200 curtmetratges competeixen al Filmets Badalona Film Festival 2022
Belén Rueda, Pedro Casablanc, José Sacristán o Luis Tosar, són alguns dels noms destacats de la programació
Per primera vegada des del 2019, totes les sessions de la secció oficial tornen a ser presencials
El Filmets Badalona Film Festival arranca aquest divendres 21 d’octubre amb una programació que inclou la projecció de 235 curtmetratges, dels quals 218 competeixen a la secció oficial, de més de 4.000 que s’han presentat.
Per primera vegada des del 2019, totes les sessions de la secció oficial tornen a ser presencials a les tres seus tradicionals: el Teatre Zorrilla de Badalona, l’Institut Français de Barcelona i els cines Can Castellet de Sant Boi de Llobregat.
Entre la programació destaquen curtmetratges amb protagonistes de renom com Belén Rueda, Pedro Casablanc, Macarena Gómez, Sergio López, José Sacristán, Alex Brendemühl, Aitana Sánchez Gijón o Luis Tosar. Aquest any també s’ha creat un nou premi al millor productor emergent.
Més enllà de noms i programació, el conseller delegat de Badalona Comunicació, Josep Viñeta, ha celebrat abans que res que Filmets pugui recuperar la plena presencialitat, deixant enrere els formats híbrids dels anys de la pandèmia: «El cine s’ha de veure en pantalla gran; altres pantalles més petites fan perdre matisos, sensacions, colors...».
El programa
Quant al programa, alguns dels films amb els noms més rellevants podran veure’s ja en la sessió Inaugural de Filmets, divendres al Teatre Zorrilla de Badalona. És el cas de ‘La inquilina’, amb Belén Rueda com a protagonista; ‘Takbir’, amb Pedro Casablanc i Macarena Gómez; ‘Tu niño’, protagonitzada pel ‘bailaor’ El Yiyo, o ‘Little Berlin’, amb Christoph Waltz.
A la secció Manifest, amb films amb alt contingut ideològic, destaca ‘Pocos, Buenos y seguros’, protagonitzada per Pau Poch; mentre que la sessió Golfa, amb els treballs més irreverents, apareix Sergi López, protagonista de ‘Patanegra’. Dennis Lavant és el protagonista a ‘Le discours’, en la sessió Mirada Crítica, amb treballs sobre xocs culturals i transformacions socials.
Per la seva banda, José Sacristán i Charo López posen la veu als protagonistes d’‘Alas de tiniebla’, que pot veure’s en la sessió Personal i Intransferible, amb curts sobre personatges singulars; mentre que a les pel·lícules de la sessió Km0, de producció catalana, destaca ‘Laia’, que té com a protagonista Laia Marco.
En la sessió Feminismes, que reuneix els curtmetratges centrats en la mirada femenina, destaquen diversos noms, com Ana Varela, protagonista de ‘Mi turno’; Anna Caponnetto a ‘Harta’, Núria Prims a ‘Una vida asegurada’, Lola Baldrich a ‘Corsets’, i Pilar Gómez a ‘La loca y el feminista’.
‘Molaphone’, de Dafnis Balduz, i ‘Bajo otro cielo’, d’Alex Brendemühl, competeixen en la sessió Vidas Creuades, d’estil costumista; mentre que en la sessió Al Límit, plena de situacions compromeses, destaquen els papers protagonistes de Julieta Serrano, Aitana Sánchez Gijón i José Sacristán a ‘Espinas’ o Luis Tosar a ‘Cemento y acero’.
Tanmateix, el film que obrirà el festival és ‘The water murmurs’, de Story Chen, guanyador de la Palma d’Or al millor curtmetratge al passat Festival de Cannes. Serà, a més, la ‘premiere’ a Catalunya. La resta d’estrenes que es veuran a Badalona serviran per tancar el festival en l’última jornada de projeccions, el 28 d’octubre.
Nova Venus al millor productor emergent
Tots els treballs competeixen en diferents categories en la Nit de les Venus, que tanca el festival el pròxim 29 d’octubre i que atorga un total de tretze premis. Hi ha dotze categories que ja estaven: a la millor pel·lícula, el premi especial del jurat, el premi del públic, la millor direcció, el millor guió, la millor interpretació, música original, pel·lícula d’animació, producció documental i a la millor producció de Badalona, Catalunya i Espanya.
Aquest any, justament, Filmets ha arribat a un acord amb Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC) per reconèixer el treball de nous talents a la producció audiovisual catalana i posar en valor una figura molt desconeguda fora del sector. El nou guardó de la Nit de les Venus premiarà el millor productor emergent del festival.
Hi podran optar aquells productors de curtmetratges seleccionats a la secció oficial que no hagin produït encara més de dos curtmetratges o un llargmetratge. A més, la producció haurà de ser majoritàriament catalana (equips, proveïdors, localitzacions...).
El guardó està dotat amb 1.000 euros i un any de pertinença a la PAC, i s’ha convertit en un dels tres premis més importants del festival, per darrere del premi a la millor pel·lícula (5.000 euros de premi) i al mateix nivell que el premi especial del jurat, dotat també amb 1.000 euros.
Lluís Marco, Venus d’Honor
Un dels premis més emblemàtics i que no serà cap sorpresa és la Venus d’Honor, que aquest any recau en l’actor Lluís Marco (Badalona, 1949).
El guardó s’atorga en reconeixement a la seva «extensíssima carrera cinematogràfica», així com per la seva faceta de director de doblatge de cine i pel·lícules de televisió.
Segons el festival, la seva presència ha sigut «habitual» i «imprescindible» en l’escena cinematogràfica a Catalunya i a l’Estat i ha participat en sèries com ‘Ventdelplà’ o ‘Hospital Central’. A més, també ha estat molt lligat al teatre.
Notícies relacionadesL’entrega del premi es realitzarà el 24 d’octubre al Teatre Zorrilla de Badalona.
Llegeix totes les notícies de Badalona a EL PERIÓDICO Badalona
- Ciberatacs Així és l'estafa que buida els comptes bancaris a Catalunya
- quo vadis barcelona Salvador Alemany: «Vam perdre el pols per afrontar aquesta crisi»
- Dues mirades Corinna i les flors
- CANVIS Les autonomies podran ajustar els horaris dels nens en la fase 1
- TALLADA DE CABELLS A L'ESTIL FRANCÈS Rosalía sorprèn amb el seu nou serrell