Col·lectius vulnerables

El centre d’emergències socials de Barcelona va atendre 835 persones en els primers set mesos de l’any

  • Badalona (93), Santa Coloma (81) i Cornellà (53) són els municipis on hi va haver més urgències entre el gener i el juliol del 2022

A1-147928994.JPG

A1-147928994.JPG / Ferran Nadeu (EPC)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) va atendre per haver-se quedat sobtadament sense vivenda, necessitar medicació o aliments o suport psicològic 835 persones d’algun dels 24 municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) en els primers set mesos d’aquest any.

Segons l’AMB, aquests 24 municipis, entre els quals no hi ha ni Barcelona ni l’Hospitalet de Llobregat, els dos més poblats, però que sumen uns 990.000 habitants, estan adherits al conveni que manté l’ens metropolità amb l’Institut Municipal de Serveis Socials de Barcelona per garantir l’assistència en cas d’urgències i emergències.

Segons ha destacat l’AMB en un comunicat, les 681 persones ateses en el CUESB per urgències i les 154 ateses per emergències entre el gener i el juliol d’aquest any en aquestes 24 poblacions metropolitanes fan que s’hagi «multiplicat per sis el nombre de persones beneficiades» respecte a l’any 2016.

Aquell any, el primer en què aquest servei d’atenció psicosocial permanent i immediat va entrar en funcionament en els primers 17 municipis adscrits, van ser ateses 144 persones, 114 persones per urgències i 30 més per situacions d’emergència social.

Badalona i Santa Coloma lideren el nombre d’atencions

El CUESB dona una resposta immediata en situacions de «crisi social», és a dir, «d’escassetat o canvi brusc en la rutina diària» de les persones, per exemple, després d’un desnonament a una família vulnerable. Una vegada proporcionada l’atenció necessària, deriva la persona o família a la xarxa de serveis socials municipals.

També atén les emergències socials que es donen quan una persona o família ha sigut víctima d’un incident crític, com un incendi.

En aquests casos, «es proporciona l’ajuda necessària perquè les persones afectades puguin tornar a la normalitat al més aviat possible, ja sigui cobrint les necessitats bàsiques (menjar, allotjament, roba, medicació, etc.) o proporcionant suport psicològic i acompanyament», assenyala l’AMB.

Segons l’AMB, des del gener fins al juliol del 2022, el CUESB ha atès 354 urgències i els municipis que en sumen més són: Badalona (93), Santa Coloma de Gramenet (81) i Cornellà de Llobregat (53).

També 17 emergències socials i en aquest cas els municipis que en comptabilitzen més són també: Santa Coloma de Gramenet (7) i Badalona (5), els que tenen més nombre d’habitants entre els 24 adherits al conveni.

0,47 euros per habitant l’any

Notícies relacionades

Actualment, els municipis de l’AMB atesos pel CUESB són: Badalona, Barberà del Vallès, Begues, Castellbisbal, Cervelló, Corbera, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, la Palma de Cervelló, el Papiol, el Prat de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Torrelles de Llobregat i Viladecans.

Aquest servei té un cost per als municipis de 0,47 euros per habitant i any. L’AMB fa anualment una aportació de 30.000 euros en concepte de despeses peremptòries, és a dir, per si fos necessari comprar d’urgència medicaments, roba, bitllets de transport o similars.