Reforma urbanística

Llum verda a la construcció de 1.844 pisos al costat de les Tres Xemeneies del Besòs

  • Els ajuntaments de Sant Adrià i Badalona aproven el projecte de la Generalitat, mentre que els detractors estudien com paralitzar-lo

Llum verda a la construcció de 1.844 pisos al costat de les Tres Xemeneies del Besòs

Zowy Voeten

4
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La construcció d’un barri que podria allotjar 4.702 veïns als terrenys ara deshabitats al voltant de la central tèrmica clausurada de les Tres Xemeneies, en el límit entre Sant Adrià de Besòs i Badalona, ha fet un pas endavant per començar a erigir-se en els pròxims anys. Els ajuntaments de les dues ciutats han aprovat aquesta setmana l’estudi provisional del Pla Director Urbanístic (PDU) dissenyat per la Generalitat, no sense abans haver intercedit per reduir els 1.959 pisos que el Departament de Vicepresidència planejava ubicar en les 32 hectàrees que es remodelaran. 

Així, s’ha recuperat la previsió d’alçar 1.844 vivendes abans que el projecte encari la ratificació definitiva per entrar en vigor. Es conceben 1.106 domicilis en règim lliure i 738 de protecció oficial. La xifra ja figurava en la primera tria que la reforma va superar fa dos anys. Al seu torn, s’ha rebutjat estrènyer els domicilis de protecció oficial en règim de lloguer i retallar les dimensions mitjanes de 73 a 75 metres quadrats a unes proporcions de 63 a 65 metres quadrats útils, com la conselleria que ostenta les competències de Territori va plantejar per encaixar més domicilis.

 

En tot cas, la rectificació que el Govern va anunciar la setmana passada no satisfà els detractors del PDU, que s’oposen a una operació immobiliària que consideren desproporcionada. Advoquen perquè, en comptes de vivendes, es desplegui un gran parc metropolità que acompanyi l’activitat econòmica que s’assenti a la zona, que la Generalitat desitja que es converteixi en un pol d’empreses del sector audiovisual i del videojoc. Els crítics, agrupats en l’Entesa per a un gran parc litoral al Besòs, estudien fórmules per recórrer contra el projecte i impedir que es materialitzi.  

Dos discursos antagònics

La reforma llargament ideada al voltant de les Tres Xemeneies –una de les de més calat que es prefiguren a Catalunya– ha avivat dos discursos antagònics a les dues poblacions. D’una banda, els defensors del pla esgrimeixen que és una ocasió irrenunciable per crear llocs de treball i donar vigor a l’empobrida frontera nord de Barcelona. Al seu torn, afirma que és impossible sense el PDU transformar el contorn ara desagradable de les Tres Xemeneies –costarà uns 87 milions d’euros en despeses d’urbanització– i fer reviure la planta desmantellada. El PSC, ERC, Junts i el PP recolzen el projecte. 

En canvi, els contraris hi veuen un ‘pelotazo’ en l’operació, que atribueixen als interessos dels principals propietaris de solars del lloc, Endesa i Metrovacesa, una immobiliària de la qual el Santander és l’accionista principal. A més, creuen que massificarà el límit entre Sant Adrià i Badalona i que és contraproduent edificar en uns terrenys declarats inundables, a causa del risc potencial que un desbordament del riu Besòs afecti part dels terrenys inclosos en el PDU almenys una vegada cada 100 anys.

Guanyem –el partit de l’actual líder cupaire al Parlament, l’exalcaldessa Dolors Sabater– s’ha posicionat en contra a Badalona, igual que MES a Sant Adrià. Per la seva banda, els comuns no han votat igual a les dues localitats: s’han oposat a Sant Adrià, on membres del partit d’Ada Colau es van presentar en coalició amb la CUP i altres forces, mentre que s’han abstingut a Badalona, que formen part del quadripartit governant.

«És la gran oportunitat d’aquesta ciutat i no la podem desaprofitar», postula l’alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete (PSC). El consistori de la localitat ha negociat durant mesos, juntament amb el de Badalona i la Generalitat, amb Endesa i Metrovacesa, que s’han compromès en els últims dies a pagar cinc milions dels 19 milions d’euros que costa traslladar una subestació elèctrica, situada al costat de les xemeneies. Cañete recalca que el pagament va associat a la reducció d’uns 10.000 metres quadrats d’edificabilitat. «La llei diu que el trasllat va a càrrec de l’operació urbanística però, tot i que la norma ho digui així, moralment no queda bé. Els propietaris tindran un rèdit i demanàvem que tinguessin aquest gest», assenyala l’alcaldessa.  

Notícies relacionades

A Badalona, el PSC, ERC i el PP van unir forces la setmana passada per tancar un acord amb la Generalitat per rebaixar la xifra de vivendes que s’aixequin. «Hem tornat a un model que resulti confortable i que tingui majoria perquè no estigui 20 anys més aturat», ha emfatitzat l’alcalde de la ciutat, el socialista Rubén Guijarro. 

«És un acord que no canvia res», replica Roger Hoyos, portaveu de la Plataforma per a la Conservació de les Tres Xemenies. «Continua sent un despropòsit monumental. Amb el que està passant amb el canvi climàtic i els efectes de les inundacions que estem veient, no és lògic ni moral posar gairebé 5.000 persones en zona inundable, més quan el consell assessor de sostenibilitat de la Generalitat diu que el litoral ha de desconstruir-se», postil·la. «Només s’ha rebaixat un 3,5% d’edificabilitat. És irrisori», es queixa Francesc Alfambra, portaveu dels Verds de Badalona, que opina que el PDU es basa en un «model de l’època del totxo, el mateix que ens ha portat al carreró climàtic en el qual som».