Símbol de la ciutat

Els veïns de Badalona decidiran el disseny final del pont del Petroli

  • El cost s’elevarà fins als 2,3 milions d’euros i es preveu que els treballs comencin durant el segon trimestre del 2023

  • L’emblema local va quedar molt danyat a principis del 2020 després del pas del temporal ‘Gloria’

Els veïns de Badalona decidiran el disseny final del pont del Petroli

Ayuntamiento de Badalona

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Badalona (Barcelonès) ha obert aquest dilluns, 20 de juny, un procés participatiu perquè els veïns de la ciutat decideixin el disseny final del pont del Petroli, símbol del municipi. Així, s’ha presentat la iniciativa que dona a conèixer els dos models del nou pont del Petroli que se sotmeten a votació i com es pot participar en aquesta elecció.

Aquest emblema local va patir múltiples destrosses després del pas del temporal ‘Gloria’ pel litoral català, el gener del 2020. En concret, el pont va patir danys en l’estructura i la desaparició de la part final de la passarel·la que unia el pont amb la plataforma final, que també va quedar molt danyada.

L’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, ha assenyalat en la presentació que aquest procés «serà vinculant» i ha emfatitzat que, per això, «animo tots els badalonins i badalonines a participar-hi». Guijarro ha explicat també que «els treballs de reparació del pont del Petroli començaran durant el segon trimestre del 2023». Així, malgrat que des de poc després que el pont es partís en dos els diferents governs han treballat per a la seva restauració, els veïns de la ciutat hauran d’esperar un any més per per veure com els treballs de renovació es desenvolupen.

Quant al pressupost, la reserva d’1,5 milions d’euros que va fer el consistori queda curta, ja que el cost de reparar la infraestructura s’elevaria ja fins als 2,3 milions d’euros. «Va ser una previsió feta el 2020 i òbviament ha variat, però és una bona inversió per enfortir el nostre símbol», comenta l’alcalde en declaracions recollides per l’ACN.

Després dels treballs d’estabilització i d’assegurar l’estructura, l’Ajuntament de Badalona va contractar els serveis de l’empresa Enginyeria Reventós per redactar el projecte de remodelació del pont del Petroli i va firmar un conveni amb el Laboratori d’Enginyeria Marítima de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per validar tècnicament les noves propostes. Dels diferents models analitzats, els que se sotmeten ara a votació de la ciutadania són els que tècnicament poden suportar millor l’acció de l’onatge en situació de temporal.

Dues propostes

El primer model proposa una construcció de puntals molt similar a l’existent actualment, destacant una plataforma final en anella rodona amb una superfície de 132 m2 amb una obertura en el centre de 19 m2. En el cas del segon disseny, la seva principal característica està també a la plataforma final de 130 m2 de superfície: aquesta se suporta amb un fonament submergit del qual emergeixen dues columnes de 2 metres de diàmetre.

Des del govern badaloní remarquen que els dos dissenys han sigut testats en models numèrics en 3D i en simulacions a escala per resistir els embats de les onades. «Així mateix, combinen diferents tècniques, materials, elements i superfícies inclinades per minimitzar les accions horitzontals de l’onatge», afegeixen

Notícies relacionades

Qualsevol persona empadronada a Badalona, més gran de setze anys, pot votar des d’avui i fins al dilluns 27 de juny telemàticament a través de la pàgina web Procés participatiu per escollir el nou disseny de la infraestructura. A més, assenyalen des del consistori, el dissabte 25 de juny, d’11 a 13 h, hi haurà una carpa amb ordinadors que s’instal·larà al passeig Marítim, al costat del pont del Petroli, per facilitar la votació de la ciutadania.

Llegeix totes les notícies de Badalona a EL PERIÓDICO Badalona