Després que es tombés al febrer

Guanyem condiciona el pressupost de Badalona perquè es pugui aprovar, però no entrarà al govern

  • S’incrementen partides en vivenda i equipaments i es crearan comissions bilaterals mensuals per garantir-ne l’execució

  • L’últim pressupost que es va aprovar a l’Ajuntament de Badalona data de gener del 2019

Guanyem condiciona el pressupost de Badalona perquè es pugui aprovar, però no entrarà al govern

Ayuntamiento de Badalona

3
Es llegeix en minuts
ACN

Guanyem Badalona En Comú donarà finalment llum verda al pressupost municipal de l’Ajuntament de Badalona (Barcelonès), després de l’intent fallit d’aprovació dels comptes el mes de febrer. El grup municipalista hi votarà a favor sense necessitat d’entrar al govern, com havien exigit en els últims mesos.

Per contra, Guanyem força la creació de comissions bilaterals, que podrien ser mensuals, per garantir l’execució dels comptes. A més, s’han incrementat algunes partides com les de vivenda i manteniments d’equipaments. Destaca un augment de 3 milions d’euros per a millores a les escoles, l’obtenció de 100 vivendes socials «a curt termini» o l’augment del 50% de l’IBI dels pisos buits, que s’haurà de reflectir, les ordenances municipals del 2023.

Aquests són alguns dels canvis «substancials» quant a les xifres que s’han incorporat després de la negociació amb Guanyem. La regidora Carme Martínez destaca que també hi ha 300.000 euros addicionals per al manteniment de centres educatius, 20.000 euros per al consell de formació professional o 100.000 euros per al Consorci Badalona Sud.

El canvi més gran que destaquen els municipalistes, no obstant, és el canvi de tarannà del govern municipal quadripartit que lidera el PSC. Segons Guanyem, ara s’han posat «projectes i acords polítics» darrere de les xifres per fer-les més creïbles i executables, tenint en compte que el pressupost, una vegada s’aprovi, encararà ja la recta final del mandat.

Les negociacions

Més enllà de les partides, Guanyem també destaca la «negociació a nivell polític» que fa possible l’acord i que passa per l’establiment de mecanismes de control i fiscalització de l’execució del pressupost. En aquest sentit, es crearan comissions tècniques i polítiques i es convocarà al consell de ciutat per retre comptes del nivell d’execució del pressupost.

La portaveu de Guanyem, Nora Sant Sebastià, insisteix encara ara que la millor opció per assegurar aquest compliment era la incorporació dels municipalistes a l’executiu local, però aquesta porta mai s’ha plantejat que es pogués obrir. «És un tema que ja vam superar», respon l’alcalde Rubén Guijarro.

El líder socialista s’ha felicitat igualment per l’entesa amb Guanyem, al qual considera soci imprescindible fora del govern per fer avançar al consistori. Sobre el ‘nou’ pressupost, Guijarro s’ha limitat a dir que donarà «estabilitat» i que la reformulació de partides en cap cas implica «renúncies» per part del govern municipal.

No obstant, a preguntes dels mitjans de comunicació, l’alcalde no ha volgut detallar quines partides del pressupost presentat al febrer s’han vist afectades per complir les exigències de Guanyem que finalment s’han incorporat. «El millor pressupost és el que s’aprova», ha dit per tancar el debat.

Aprovació definitiva al maig

El govern municipal sí que ha fet comparativa respecte al pressupost de 2019, l’últim que es va aprovar a l’Ajuntament de Badalona –el 2020 i el 2021 es va prorrogar–, a través del regidor d’Hisenda, Manel Sorribas (ERC). Les partides que més canvien són les de Serveis a les Persones o Territori, que es doblen. La promoció econòmica creix un 67%.

El detall dels comptes es presentarà dijous a la ciutadania en una audiència pública i la previsió és que el mes d’abril es convoqui un ple extraordinari per portar a terme l’aprovació inicial en el ple. L’aprovació definitiva seria el mes de maig, just quan falti un any per a les eleccions municipals del 2023.

Precisament, en clau electoral arriba la reacció del grup municipal de PP a l’acord pel pressupost entre el govern municipal i Guanyem. El cap de files popular, Xavier García Albiol, assegura que la firma d’aquest dilluns serveix per «materialitzar l’acord entre el PSC i la CUP de manera estable en el temps».

Notícies relacionades

Per Albiol, les investidures de Dolors Sabater (2015), Àlex Pastor (2019) i Rubén Guijarro (2021) són una «evidència» que l’estira-i-arronsa durant la negociació dels comptes era «escenificació i teatre». No obstant, Albiol lamenta que els socialistes no hagin accedit a parlar amb el PP per intentar negociar els comptes.

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO