Diferències entre partits

Les discrepàncies amb Guanyem aboquen Guijarro a una qüestió de confiança per aprovar el pressupost a Badalona

  • El grup municipalista avisa el PSC que aquest tipus d’operacions «les carrega el diable»

Les discrepàncies amb Guanyem aboquen Guijarro a una qüestió de confiança per aprovar el pressupost a Badalona

ACN / Albert Segura

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ple de l’Ajuntament de Badalona (Barcelonès) rebutjarà aquest dimarts el pressupost municipal per al 2022, sempre que no hi hagi cap nou gir inesperat. El govern està en minoria (12 de 27 regidors) i el PP i Guanyem ja han anunciat que hi votaran en contra, malgrat que durant algunes setmanes el grup municipalista s’havia assegut a negociar-ne el contingut. No obstant, la petició de Guanyem d’entrar en el govern va dinamitar les converses.

Els comptes, doncs, arriben al ple sense acord i ja es parla d’un ‘pla b’. El primer tinent d’alcalde, Àlex Montornès diu que si l’oposició tomba el pressupost es recorrerà a una qüestió de confiança de l’alcalde, el socialista Rubén Guijarro. Des de Guanyem avisen que aquest tipus d’operacions polítiques «les carrega el diable».

L’última qüestió de confiança a Badalona per intentar aprovar un pressupost la va presentar precisament l’exalcaldessa de Guanyem i ara diputada de la CUP, Dolors Sabater. Va ser el 2018 i malgrat que el 2015 Sabater havia comptat amb el recolzament del PSC per ser investida, tres anys més tard li presentaven una moció de censura amb el PP.

Ara Guijarro podria optar per aquesta mateixa fórmula per intentar aprovar els comptes, amb la tranquil·litat que l’acord entre Guanyem i el PP per desbancar-lo és del tot impossible. «Si no s’aprova demà s’aprovarà d’aquí dos mesos», va afirmar aquest dilluns el primer tinent d’alcalde, Àlex Montornès, durant una trobada amb els mitjans de comunicació.

Tensions revifades

Montornès assegura que Badalona viu una «crisi econòmica i social sense precedents» i demana que es posin facilitats perquè tots els recursos disponibles s’utilitzin per a la «reconstrucció». El primer tinent d’alcalde, malgrat les tensions i posicionaments dels grups, manté fins a última hora l’esperança que els comptes puguin tirar endavant.

De fet, n’hi hauria prou que dos regidors de l’oposició s’abstinguessin en la votació perquè el pressupost prosperés, un escenari impensable per ara. L’ajuntament viu amb el pressupost prorrogat des del 2019 i un dels grans objectius del govern actual, després de desbancar Albiol amb una moció de censura a la tardor del 2021, era poder aprovar uns nous comptes.

Notícies relacionades

No obstant, el soci prioritari, Guanyem Badalona en Comú, no està predisposat a donar els seus vots. Critiquen que des de fa tres setmanes el govern municipal ha trencat les converses després que exigissin entrar en el govern per garantir l’execució dels comptes que es volen aprovar. A més, asseguren que és un pressupost irreal, orientat a «fer campanya electoral». El president del grup municipal de Guanyem Badalona, Toni Flores, admet que les relacions amb el govern municipal poden quedar deteriorades el que resta de mandat a partir d’ara. El govern que lidera el PSC, recorda, està en minoria i és ell qui està «obligat» a guanyar-se la confiança dels seus socis.

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO